Tippek fa ragasztási munkákhoz

Itt az útmutató a ragasztó használatához, hogy hogyan is kell a fa anyagokat ragasztani gond nélkül. Javításokhoz, barkácsoláshoz és egyéb hasznos műveletekhez kiválóan alkalmasak a Gorillaglue ragasztó termékei.

 

Hogyan kell fát fához ragasztani?

Számos olyan ragasztó létezik, amely jól használható fával. Néhány kérdés felmerülhet: a másik felület, amelyhez a fát ragasztani fogja, hogy a ragasztásnak vízállónak kell-e lennie, milyen gyorsan kell megkötnie a ragasztónak, és hogy a darabokat a helyükre tudja-e szorítani.

Ha a fadarabokat könnyen rögzíteni tudja és a ragasztó könnyen megszilárdul, akkor természetesen használjon faragasztót. Ha gyorsabb rögzítésre van szüksége, vagy az alkatrészek túl kicsik ahhoz, hogy rögzíteni lehessen, a cianokrilát ragasztó (szuperragasztó) valójában elég jól működik, és szinte azonnal megszilárdul – nincs szükség szorítóra. Ha a munka vízálló megoldást igényel, a poliuretán ragasztó (Gorilla Glue) erős vízálló kötést biztosít. Ne feledje mindig elolvasni a használati utasítást, és bármilyen ragasztó használatakor kövesse a címkén feltüntetett figyelmeztetéseket/óvintézkedéseket.

 

Hogyan kell fát üveghez ragasztani?

Amikor bármit üvegre ragaszt, tartsa szem előtt, hogy a felesleges ragasztó hogyan befolyásolhatja a munka esztétikáját. Ha ez fontos, bölcs döntés lehet, ha átlátszó ragasztót alkalmaz. Az üveg és a fa közötti vízálló kötés (például egy ablakkeretben) szilikonos ragasztóval érhető el. Ha nincs szüksége nagy ragasztóerőre, a forró ragasztópisztoly jobb megoldás lehet. Bármilyen ragasztót is használ, mindenképpen tisztítsa meg mindkét felületet, mielőtt hozzálát a munkálathoz.

 

Hogyan kell fát fémhez ragasztani?

A poliuretán alapú ragasztók, amelyek megszilárduláskor kitágulnak, mint például a Gorilla Glue, ideálisak a fa fémre ragasztásához. Mivel a fa a levegőben lévő nedvesség hatására zsugorodik és tágul, a fém pedig a hőmérséklet hatására zsugorodik és tágul; a trükk az, hogy olyan ragasztót találjunk, amely egyszerre elég erős és rugalmas ahhoz, hogy megfeleljen a feladatnak.