Tiszta, kártevő mentes otthon

A tiszta otthon nem csak azt jelenti, hogy nincs a lakásban por és szennyeződés, hanem azt is, hogy a benne lakóknak nem kell együtt élniük semmilyen kártevővel. Sem ízeltlábúakkal, sem rágcsálókkal. Ezen állatok jelenléte ugyanis nemcsak bosszantó, hanem amiatt is aggasztó, hogy betegségeket terjeszthetnek, emberi fogyasztásra alkalmatlanná tehetik az élelmiszereket és károsíthatják a berendezési tárgyainkat is.

 

Takarítás a háztartásban

A takarítás sokak számára szükségszerű kötelesség, míg mások ebben is megtalálják az örömöt. Mondjuk a friss illatokat, a létrejövő tiszta környezetet, amelyben aztán jobban élvezhetik a hétköznapokat.

Takarítás előtt érdemes elsőként megtervezni a takarítás sorrendjét. Nagyon hasznos lehet átgondolni, hogy melyik szobából indítjuk a munkát, mert így időt és felesleges köröket tudunk spórolni, ha nem porszívózunk vagy mosunk fel feleslegesen ott, ahol még járkálni fogunk.

Át kell gondolni azt is, hogy mi mindent kell elpakolnunk ahhoz, hogy szabad felületeink legyenek a takarításhoz és azt milyen sorrendben tesszük. Így biztosan nem fogunk belepakolni például kissé piszkos pipereszereket a már kisúrolt mosdókagylóba vagy kádba.

Érdemes előre összekészítenünk a szükséges eszközöket és tisztítószereket, hogy ezeket ne a takarítás közben kelljen keresgélnünk. Tegyük ezeket egy kupacba, és mindig csak az éppen szükségeseket vegyük elő.

 

Tisztítószerek otthonunkban

Számos megoldás közül választhatsz akkor is, ha kisgyermekkel vagy vegyszerekre fokozottan érzékeny családtaggal élsz egy háztartásban. A természetes tisztítószerek is jó megoldásnak számítanak, hiszen ezek hatékonyságát sok pozitív visszajelzés támasztja alá, ráadásul költségkímélő megoldások is.

Törekedjünk az egyszerűségre és a hatékonyságra a tisztítószerek esetében is, gondoljuk végig, hogy melyek azok a tisztítószer típusok, amelyekre feltétlenül szükségünk lehet otthonunk tisztán tartásához. Ezekből viszont bátran vásárolhatunk nagyobb kiszerelést vagy teljes kartonnyi mennyiséget, amellyel még pénzt is spórolhatunk, hiszen sok esetben kedvezőbb árat tudunk elérni, mint kisebb mennyiségek vásárlásakor.

Nem csak tisztítószerekre van szükségünk az alapos takarításhoz, hanem eszközökre is, amelyek korszerű kialakítása sokszor jelentősen megkönnyíti a dolgunkat. Ebben az esetben nem is feltétlenül kell elektromos gépekre gondolni, elég, ha a felmosás műveletét gondoljuk végig. Nagyanyáink még felmosófára szakszerűen ráhelyezett felmosóronggyal álltak neki ennek a takarítási műveletnek. Napjainkban azonban már speciális felmosófejeket választhatunk, amelyeket a felmosóvödör tartozékaként használható kicsavarást megkönnyítő szerelékkel tudunk a kellő nedvességtartalmúra változtatni.

 

Rovarirtás, kártevő mentesítés

Nem kérdés, hogy egy tiszta otthon mindenfajta kártevőtől is mentes, nemcsak a kosztól és a szennyeződésektől. Kártevők lehetnek rovarok és rágcsálók is, mind a két lehetőség igen ijesztő tud lenni azok számára, akik először szembesülnek a dologgal.

A hívatlan vendégek, rágcsálók és rovarok jelenléte felettébb zavaró, és kárt is tehetnek a lakásban. Kórokozókat hurcolhatnak be otthonunkba, megbetegíthetik a háziállatokat vagy akár az embert. Ha mielőbb cselekszünk, nagy eséllyel megfutamíthatjuk őket. Megfelelő rágcsáló vagy rovarirtó szereket magunk is beszerezhetünk és alkalmazhatunk, vagy hívhatunk olyan szakembert is, akinek a kártevő mentesítés a szakterülete.

Nagyon fontos, hogy csapdához, méreghez, elhullott kártevőhöz csak gumikesztyűben nyúljunk hozzá, hogy semmiképp ne kerüljön közvetlenül a kezünkre vegyszer vagy kórokozó. A kesztyűt utána rögtön dobjuk ki a szemetesbe.

Egér és más rágcsálók

Mivel az egerek elég erős fogsorral rendelkeznek, így egy zárt szúnyogháló nem fogja őket megállítani. Ha valaki földszinti lakásban vagy családi házban él, muszáj mindent megtennie azért, hogy ne akarjon hozzá senki sem beköltözni. A betartandó szabályok a következők:

  • Próbáljunk meg úgy szellőztetni, hogy mozgás van a lakásban, ne hagyjuk nyitva úgy a teraszt, hogy senki nincs otthon (ez a betörők miatt amúgy is veszélyes dolog).
  • Ne tároljunk a teraszon olyan élelmiszert, amihez kedvet kaphat bármilyen rágcsáló.
  • Időnként nézzünk be a szekrények, ágyak mögé, és bizonyosodjunk meg róla, hogy nincsen semmilyen apró ürülék a rejtett zugokban.

Csótányok, molyok, hangyák

A betartandó szabályok a következők:

  • Figyeljünk oda a szemetes környékére, ne hagyjunk félredobott ételmaradékot a kuka mellett.
  • A lejárt szavatosságú ételeket mindig dobjuk ki, különösen a magvakat és a lisztféléket. Bár azt gondolnánk, hogy ezek nem romolhatnak meg, ami lehetséges is. Apróbb élősködők azonban beletelepedhetnek.
  • Ne hagyjunk nyitva semmilyen száraz élelmiszert, felbontás után próbáljuk meg visszazárni, vagy ételtároló dobozban tartani.
  • A csótányok a vízrendszeren keresztül is bejuthatnak a lakásba, ezért, ha a környéken vagy a szomszédban tudjuk, hogy vannak csótányok, jobb, ha éjszakára bedugaszoljuk a lefolyókat, hogy azokon keresztül semmiképpen ne érkezzen hozzánk hívatlan vendég.