Többet ésszel, mint erővel: így kerüljük el a hátfájást a kerti munkáknál

Többet ésszel, mint erővel: így kerüljük el a hátfájást a kerti munkáknál

Többet ésszel, mint erővel: így kerüljük el a hátfájást a kerti munkáknál

A tavasztól késő őszig a kertészkedés ideje – de még mielőtt az év első kellemes napját a kertben élvezhetnénk, akad még  tennivaló a téli szünet után: a fű lenyírása, a sövények megmetszése, az ágyások gereblyézése, a virágok elültetése, a folyamatos öntözés, kert karbantartás, ház körüli munkák.  A nem megszokott mozdulatok sajgó végtagokkal és ízületekkel járó rettenetes ébredéssel járnak a kerti munkát követő napon. Megkérdeztük Dr. Ulrich Nieper ortopéd orvost, hogy kerti munka esetén hogyan is kerülhetők el  a hátfájások.

1.tipp: A megfelelő emelés és cipelés

Nem mindig kerülhető el a nehéz súlyok emelése és cipelése a kerti munkánál, hiszen a cserepes növények, a kerti hulladékok nehezek lehetnek. Ezért fontos a hátat kímélő szállítás céljából a megfelelő technikát megismernünk. Az „emelgetés és cipekedés”  helytelen testtartás esetén a hátat és az ízületeket gyorsan megviselheti. Nehéz tárgyak megemeléséhez ezért tanácsos előbb leguggolnunk, majd pedig az erőt a combunkkal kifejtenünk, tanácsolja Dr. Nieper.

 

2.tipp: Egyenes hát a lehajolás előtt

A túlerőltetett vállak, a merev nyakizomzat, illetve a gerincfájás, mind-mind egy kedvezőtlen görnyedt testtartás gyakori következménye. Ezért  a kerti munkánál „ figyelnünk kell arra, hogy egyenes testhelyzetben dolgozzunk, a testtartásunkat rendszeresen változtatgassuk”, mondja a szakértő. Annak érdekében, hogy az ágyéki csigolyákat is tehermentesítsük, még az ágyásokat is guggolva kellene gondoznunk, nem pedig görnyedt testtartásban.

 

3.tipp: A megfelelő felszerelés is számít

Ergonómia és könnyedség.”Különösen kíméletes, ha olyan szerszámokat használunk, melyeknek nyélhosszai alkalmazkodnak a saját testméreteinkhez. Az ergonomikus eszközök és a könnyű anyagok tovább egyszerűsítik a munkát“. Az egyénre beállítható kezelőelemek, az ergonomikus dizájn, és az egyszerű kezelés  különbözteti meg a kerti gépeket, mint például a Highline fűnyíróink  Soft-Griff markolata ill. az EasyClick beakasztás a játszi könnyed ürítést teszi lehetővé. Az innovatív elektromos indítással már egy kényelmes kapcsolás is elég a kulcsos indítón, és kezdődhet is a munka. A komfortos, erőnket és hátunkat kímélő fűnyírást a kerékhajtás teszi még teljesebbé. Szegélynyíráskor inkább a magasságban állítható teleszkópos nyélre és kevésbé a súlyra; míg sövénynyíráskor inkább a jó súlyelosztásra, az állandóan éles késre kellene odafigyelnünk.

Összegzés: ha Dr. Ulrich Nieper tanácsait megfogadnánk és ráadásul még a megfelelő gépekkel is dolgoznánk, akkor a görnyedt testtartás, az állandó hajolgatás, továbbá a túlerőltetett ízületek és izmok mind a múlté lennének. Így pedig az egészséges kerti munka után, a saját kertünkben, hátfájások nélkül kapcsolódhatnánk ki.

Amennyiben kerti gépeket keres a hátkímélő kerti munkához, akkor keresse fel barkácsáruházainkat vagy tüzéptelepeink egyikét!