Javaslatok a fű károsodása esetén

Javaslatok a fű károsodása esetén

Javaslatok a fű károsodása esetén

Talán nincs szükség arra, hogy minden hobbikertésznek angolpázsit legyen a kertjében. Azonban az egészséges, zöld fűfelületnek mindenki örül. Sajnos nem mindig egyszerű megvalósítani ezt, mert gomba, tápanyaghiány, más betegségek, problémák árthatnak a fűfelületnek. Jó hír, hogy mint oly sok betegségre, a gyep betegségeire is létezik gyógyír.

Gomba

A fű gyakori gombabetegségét a boszorkánygyűrű nevű gomba okozza. Először sötétzöld, gyűrű alakú helyek jelennek meg a füvön. A nyár végére és őszre a gyűrűkben barna kalapos, vékony gombák jelennek meg. Többnyire csoportokban fordulnak elő.

Ha megnőttek, egyszerűen húzzuk ki vagy kapáljuk ki. A háztartási hulladékkal együtt eldobható.Van néhány trükk arra, hogy esélyt se adjunk az ilyen gomba megjelenésére: ne legyen túl tömör a gye talaja. Gyeplazítással távolítsa el a gombát. Segítséget jelent a gyeplazító akkor is, ha vastag filcesedés jelenik meg a fűben, amelyet szeretnek a gombák. További gondot jelenthet a túl sok nitrogéntrágya.

Sárga foltok a fűben

A vas- és nitrogénhiány sárga foltosodásként jelenik meg. Sárga színű a fű vége és halványzöld a gyep. Ennek ellenszere a vastartalmú trágya. A műtrágya kijuttatása utáni néhány nappal a foltok javarészt eltűnnek.

Levélrozsda

Az úgynevezett levélrozsda akkor jelenik meg, ha az elhalt füvet vöröses színű gomba támadja meg. A fertőzött helyek átlagosan egy méter átmérőjűek is lehetnek.

Gyeplazítás után lehet műtrágyázni. Segíthet az ammónium-szulfát is. A következő tavasszal nitrogén tartalmú műtrágyát érdemes kiszórni a vörös színű gomba megjelenésének megelőzésére.

Hópenész

A hópenész nedves időjárásban és hóesés után jelentkezik gyakran. A fehér, bolyhos gomba az elhalt fűrészeken terjed el és szabálytalanul oszlik el a fűfelületen. A rossz vízelvezetésű talajokat és az árnyékos helyeket fokozottan veszélyezteti a hópenész.

A gomba ellen sokszor nincs más teendő, mint megvárni, hogy a nap megszárítsa a füvet. A gomba megjelenésének megelőzése érdekében nem szabad túl sok nitrogénműtrágyát kijuttatni, különösen augusztus után.

Megégett fű

A barna, elszáradt fűhelyek sajnos gyakran nagy területen jellemzőek. Az erős nyári napsütés okozza, ha kevés az eső vagy nem öntözik megfelelően a füvet.

Ilyenkor is segít a gyeplazítás, mivel eltávolítja az elhalt növényeket és fellazítja a talajt. Gyeplazítás után trágyázza meg a füvet, hogy megint legyen benne elegendő tápanyag. Néhány hét elteltével többnyire helyrejön a gyep.

 

Kerti gépek széles választékával várjuk barkácsáruházainkban és tüzéptelepeinken!