Tömítőanyagok kiválasztása az illesztésekhez

A hézagokra azért van szükség, hogy a betonelemekben a termikus összehúzódások és tágulások, valamint a terhelési körülményeknek való kitettség által okozott mozgásokat el lehessen látni. Ebben a cikkben a tömítőanyagok tulajdonságait, a fugák tömítőanyagainak hibásodásának okait és az épületek élettartamának meghosszabbítása érdekében a tömítőanyag kiválasztásának kritériumait vizsgáljuk.

A legtöbb betonszerkezetnek a tervezés részeként vannak fugái. A fugákra azért van szükség, hogy a betonelemekben a termikus összehúzódások és tágulások, valamint a terhelési körülményeknek való kitettség okozta mozgásokat felvegyék.

 

A tömítőanyagok célja és tulajdonságai

A tömítőanyagok fő funkciója az, hogy lezárják ezeket az illesztéseket, hogy megakadályozzák a nem kívánt anyagok, például szennyeződések és folyadékok bejutását. Használják továbbá az áthatolások tömítésére, valamint a homlokzatokon lévő hézagok és repedések kitöltésére időjárásálló és/vagy esztétikai céllal.

A tömítőanyagoknak a következő általános tulajdonságokkal kell rendelkezniük

 

Vízáteresztő képesség

 • Hosszú távú rugalmasság, ciklikus deformáció esetén jó méret- és alakvisszanyerés.
 • Tartós, ellenáll az öregedésnek, az időjárás okozta károsodásnak és más környezeti használati körülményeknek, különösen külső alkalmazásokban.
 • Erős tapadás a fugaszegélyekhez, képes jól kötődni az épületfelületekhez
 • Kohéziós szilárdság, a fuga tervezett mozgási kapacitásán belül törés nélkül megnyúlik.
 • Nem mérgező, biztonságos a használata
 • Nem ragadós felületűvé keményedik, nem ragadja meg a szennyeződéseket.

A helyszíni körülményektől és követelményektől függően a tömítőanyagok egyéb speciális vagy kiegészítő tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, amelyek a következők:

 • Folyamatos vízbe merítés, uszodákban, víztároló tartályokban stb. való használatra.
 • Vegyszerállóság, konyhákban, ipari üzemekben stb. való használatra.
 • Üzemanyagokkal, olajokkal és kenőanyagokkal szembeni ellenállás, parkolókban, repülőtéri előterekben, felhajtókon stb. történő használatra.
 • Alacsony illékony szerves vegyületek (VOC), az ISO 14644 szabványnak megfelelő tisztaterekben való használatra.
 • Magas hőmérséklettel vagy tűzzel szembeni ellenállás, tűzálló anyagokban, tűzgátló falakban stb. történő felhasználásra.

 

A hézagtömítő anyagok meghibásodásának okai

A tömítőanyag meghibásodásának számos oka lehet. Vessünk rájuk egy pillantást. A rossz szélesség/mélység arány alkalmazása. Fontos, hogy a tömítőanyagot a gyártó által ajánlott szélesség/mélység aránynak megfelelően építse be. Ha a tömítőanyag mélysége meghaladja az ajánlást, akkor a nyúlás során felgyülemlő fokozott feszültség áttevődik a tapadási felületekre, és ennek megfelelően megnő a meghibásodás kockázata. Másrészt, ha a tömítőanyag mélysége kisebb, mint az ajánlás, a tömítőanyag kohéziós hibájának kockázata megnő.

 

Rossz aljzat-előkészítés

A poros, morzsás, vagy olajjal vagy zsírral szennyezett aljzatok akadályozzák a tömítőanyag tapadását, és gyenge kötéseket eredményeznek. Az aljzat alapozásának elmulasztása. A gyártók javasolják az alapozást, hogy segítsen megszilárdítani az aljzatot és javítsa a tapadást, különösen a porózus felületeken. Ennek elmulasztása gyengébb tapadást eredményezhet. 3 oldalú ragasztás. A mozgási hézagokhoz használt tömítőanyagokat csak két oldalon kell ragasztani. A 3 oldalú ragasztás korlátozza a tömítőanyag nyúlását és a ciklikus deformációkkal való megbirkózási képességét. Ez idővel a tömítőanyag oldódását vagy szakadását eredményezi.

Nem megfelelő fugakialakítás/konstrukció. A hézagtervezés/konstrukció nem elegendő a hézagtávolságon, a minimális és maximális hőmérsékletkülönbségen és az aljzat hőmozgási együtthatóján alapuló mozgások befogadására.

Nem megfelelő tömítőanyag kiválasztása. Ez akkor fordul elő, ha a kiválasztott tömítőanyag (i) nem rendelkezik a fugakialakításhoz szükséges mozgási képességgel, (ii) nem kompatibilis az aljzattal (iii) nem rendelkezik az üzemi körülményeknek megfelelő ellenállással.

 

A tömítőanyag kiválasztásának kritériumai

A tömítőanyag funkciója. A tömítőanyag hézagok és repedések kitöltésére szolgál, vagy a padlókon és homlokzatokon vízzáró mozgási hézagok kialakítására alkalmazzák? A funkció megértése fontos a tömítőanyag kiválasztásának eldöntésében. A kontrakciós hézagok olyan hézagok, amelyeket a beton összehúzódásának befogadására szolgáló repedések szabályozására terveztek. A dilatációs hézagokat az eltérő viselkedésű szerkezeti egységek elkülönítésére tervezték, és az alkalmazott terhek vagy a különböző mozgások által okozott nyomóerők okozta nyomódás és torzulás megakadályozására használják. A szerkezeti hézagok a beton elhelyezésének megszakításai vagy az előregyártott egységek elhelyezése miatt jönnek létre. A tömítőanyagokat műszaki képességeik, például nyúlásuk, mozgási képességük stb. alapján választják ki.

Fugamozgás. A várható fugamozgást a szerkezet termikus deformációknak való kitettsége alapján számítják ki (a hőmérséklet-ingadozásoktól, az aljzat hőtényezőjétől és a fugatávolságtól függően). A tömítőanyagnak rendelkeznie kell a szükséges mozgási képességgel.

Aljzat típusa és a tömítőanyag kompatibilitása. Fontos, hogy előzetesen ellenőrizze az aljzat és a tömítőanyag anyagának kompatibilitását. Ezenkívül az aljzatnak és a fugafelületeknek tisztának, száraznak és hibáktól, például laza aggregátumtól, foltoktól és repedésektől mentesnek kell lenniük, amelyek károsíthatják a tömítőanyagot.