URSA AIR – professzionális hő és hangszigetelő légcsatornák

Ahhoz, hogy egy épületet télen és nyáron egyaránt alacsony energiabevitellel tudjunk üzemeltetni, arra van szükség, hogy jól szigetelt és légtömör legyen.

Természetes légcsere azonban légtömör és jól szigetelt épületnél „automatikusan” nem jön létre! Ahhoz, hogy az épületben elegendő mennyiségű, az emberi szervezet számára szükséges és egészséges friss levegő, oxigén keringhessen, valamint hogy elkerüljük a későbbi penészesedéseket, fontos, hogy az épületszerkezet számára biztosítsuk a levegő megfelelő mozgását. Ez pedig azt jelenti, hogy az épületben elengedhetetlen mesterségesen kiépített szellőztető (hőcserélős) rendszer létesítése.

Az URSA vállalat számos magas minőségű szálas és zártcellás polisztirol szigetelőanyag gyártója. Ásványgyapot (üveggyapot) termékekei optimális hő-, hangszigetelési és tűzvédelmi képességgel bírnak és különféle épületszigetelési alkalmazási területeken teljesítenek kitűnően. Kifejezetten az „előre szigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz, valamint speciális látszó hangelnyelő burkolati célokra fejlesztették ki az URSA szakemberei az URSA AIR ásványgyapot termékcsoport speciális termékeit, melyek már évtizedek óta elismert minőséget képviselnek, nemzetközi szinten is.

Miért az URSA AIR a legjobb választás szigetelt légtechnikai rendszerek építéséhez?

Az URSA AIR termékek nagy testsűrűségű, merev üveggyapot panelek, melyek mindkét oldalán speciális kasírréteg található. A táblák műszaki tulajdonságai lehetővé teszik a levegő nagysebességű áramlását minimalizált nyomásvesztés és magas fokú hangelnyelés mellett. Előnyük a hagyományos fém légcsatornákkal szemben, hogy felhasználásukkal egy ütemben készül a légcsatorna gerinchálózata, és annak elengedhetetlen szigetelése.

Az URSA AIR Zero termékek egyedülálló hangelnyelő képessége lehetővé teszi a zajterjedés csökkentését a teljes légcsatorna felületén. Ebből kifolyólag akusztikai méretezés függvényében a légkondicionáló berendezések által keltett zajhatások minimalizálását maga a szigetelt légcsatorna oldja meg, így elhagyható a külön erre a célra gyártott hangcsillapító kulisszák beépítése.

Az URSA AIR termékek tűzbiztonsága is kiváló. A panelek vagy a B s1 d0 nehezen éghető tűzveszélyességi kategóriába, vagy pedig az A2 s1 d0 éghetetlen tűzveszélyességi osztályba tartoznak. A termékek mindkét oldalának tűzbiztonsági bevizsgálása európai uniós szabványoknak megfelelően történt.

Az URSA AIR kasíranyagait úgy alakították ki, hogy optimalizálják a vágási folyamatot, és hogy a lapok összeállításakor a peremek szigetelése is megvalósuljon.

Komoly tárolási és szállítási költség takarítható meg a fém légcsatornákhoz képest az URSA AIR termékek választásával, hiszen a panelek lapra szerelten szállíthatók és a helyszínen szerelhetők. Ezzel párhuzamba állítva: a fém légcsatorna idomok tárolási és szállítási helyigénye jelentős (nagy térfogatuk miatt esetükben a levegőt is figyelembe kell venni). Légtechnikai csatornák építésekor az előszigetelt lapokból minimális hulladék keletkezik.

A kész légcsatorna elemek bár könnyűek, mégis önhordó tulajdonsággal rendelkeznek.

Az URSA AIR termékcsoport feldolgozásának megkönnyítésére speciális kézi vágószerszámok állnak rendelkezésre; az ún. EASY TOOL pengék biztosítják a panelek sokkal precízebb és könnyebb vágását.

A panelek univerzális formák kialakítására alkalmasak. Építhető belőlük az egyenes csatorna idomokon kívül bármilyen szükséges ív, könyök, elágazás, csatlakozás, szűkítés, bővítés, tisztítónyílások is.

Az URSA AIR panelek nemcsak új építés esetén használhatók, hanem olyan típusú felújításoknál is, ahol már korábban kiépített fém légtechnikai rendszerhez kell csatlakozni. Ilyen esetben egy speciális elem közbeiktatásával tudjuk csatlakoztatni a két eltérő anyagú légcsatorna elemet.

Az URSA AIR termékek kasíranyaga minimumszintre csökkenti a szennyeződések bejutását a légcsatornába, és lehetővé teszi a légcsatorna tisztításának folyamatát is.

A termék belső felületének antimikrobiális kezelése megakadályozza a baktériumkolóniák növekedését a szerves részecskék lerakódásának gátlásával. Az URSA AIR ásványgyapot nem nyújt táptalajt sem gombáknak, sem baktériumoknak, így nem segíti elő azok terjedését sem.

Az URSA AIR termékeket kiváló hővezetési ellenállás jellemzi: minimális hőveszteség, maximális energiahatékonyság – mindez összhangban az EN 14303 szabvánnyal.

Mitől igazán univerzálisak az URSA AIR üveggyapot termékek?

Az URSA AIR ásványgyapot táblák nemcsak légcsatornák építésére alkalmasak, hanem ipari, gépészeti burkolatok készítéséhez is, valamint különleges akusztikai célokra, például hangelnyelő mennyezet- és falburkolatok építéséhez!

Előfordul, hogy a „hangelnyelés” fogalmát összekeverik a „hangszigetelés” fogalmával, ám ez teljesen téves megközelítés. A hangelnyelés, azaz a beeső hangenergiából visszaverődő hang energiájának csillapítása általában rezonáns vagy porózus szerkezetekkel érhető el. A rezonáns szerkezetek jó hatásfokkal igazán csak rezonálás közben működnek, míg a porózus szerkezetek esetében sűrű szálszerkezetű anyaggal (pl. üveggyapottal) növelik a hanghullámok áramlásának súrlódását. Ebből következik, hogy a szálas hőszigetelő anyagok hangelnyelő tulajdonságúak, viszont önmagukban nem „hangszigetelők”, mivel a hangot alapvetően áteresztik. Igaz, hogy a szerkezetek hangszigetelő képessége egyes esetekben növelhető az üregekben elhelyezett hangelnyelő anyagokkal – ám a két dolog akkor sem ugyanaz.

Jelenleg még csak a német nyelvű katalógussal tudjuk írásunkat kiegészíteni: