Ütvefúró vagy fúrókalapács?

Ütvefúró gép

A laikus felhasználók közül valószínűleg nagyon kevesen vannak azok, akik a címben feltett kérdésre határozott választ tudnak adni. Pedig az ütvefúró gép és a fúrókalapács között jelentős különbségek vannak. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogy mik ezek a különbségek, és ennélfogva melyik gép mire jó.

Az ütvefúró tökéletes falazat, Ytong, tégla és fa fúrására. Puha betonban szintén használható, bár itt már oda kell figyelni egy-két meghatározó tényezőre, azonban keményebb betonokhoz már tényleg nem igazán ajánlott. Ezért mondjuk azt, hogy téves az elképzelés, hogy betonhoz ütvefúró szükséges. Sajnos ennek ellenére használják sokan, persze nem sok eredménnyel. A betonhoz fúrókalapács kell. Elmondjuk, hogy miért.

 

Az ütvefúró

Ennél a géptípusnál a munkát a beépített ütőmű, illetve a két, egymás felé néző körmös tárcsa végzi. A körmös tárcsa egy fogazott tárcsa, amely egymáson forogva egy igen kicsi, 1-3 mm-es mozgást végez előre hátra. Ezt az erőhatást továbbítja a tokmánynak, így jön létre az „ütő” mozgás. Természetesen minél nagyobb a gép fordulatszáma, annál gyorsabb ez a folyamat, illetve annál nagyobb az ütési energia is.

Az ütvefúró tehát egy olyan fúrógép típus, amelynél az ütési energiát egy körmös tárcsa racsnizása állítja elő, közvetlenül a tokmány mögött.

Az ütvefúró géppel összehasonlítva a fúrókalapács egy jóval erősebb, masszívabb gép. Ez a tulajdonsága pedig nem véletlen, hiszen a működési elve is teljesen más.

 

A fúrókalapács

A fúrókalapácsban pneumatikus, azaz levegős rendszer végzi ez esetben a munkát. Egy légdugattyús ütőmű felel az óriási teljesítményért, méghozzá a fúrószár forgásától függetlenül. A dugattyú közvetlenül az ütőmű végét kalapálja, eközben pedig a fúrószár tengelyirányban szabadon mozoghat, így az ütőmű energiája közvetlen a fúrószárnak adódik át, ezzel is növelve az ütési energiát.

Az egyik legfontosabb különbség, hogy ezek a gépek nem a hagyományos tokmánnyal, hanem SDS befogással készülnek. Ez a megoldás nem oldalról tartja a fúrószárat, hanem megvezeti azt, miközben a szár tengelyirányban szabadon mozoghat, és hornyok segítségével biztosítja a nyomaték átadását.

 

Hogyan fúrjunk betont ütvefúróval?

Az ütvefúrót nem beton fúrásához találták ki. A fúráshoz szükséges nagyon magas fordulatszám iszonyúan felmelegíti a fúrószárat, amely akár az egész gépet tönkreteheti.

Ha mégis ez az egyetlen megoldás a számunkra, akkor csakis az alábbi szabályokat betartva kezdjünk bele a munkába:

Kizárólag jó minőségű géppel, illetve csakis betonfúró szárral fúrjunk több lépcsőben, kis szakaszokban. Célszerű minden fúrással csak 2-3 mm-t haladni. Ha egy mélyebb lyukat egyszerre akarnánk kifúrni ütvefúróval, akkor nagyon hamar elfüstölne a gépünk. Szakítsuk meg tehát gyakran a fúrást, hagyjuk hűlni a fúrószárat.

 

Betonfúrás fúrókalapáccsal

A betonfúrásnál valójában nem is fúrjuk a betont, hanem nagy erejű ütésekkel haladunk a készülő lyukban előre. Erre szolgál a már említett pneumatikus ütőmű, amely nem a tokmányt mozgatja, hanem a fúrószárat, így a maximális erőt fejti ki a megmunkálandó anyagra. Ennél a folyamatnál a magas ütési energia és az alacsony fordulatszám párosa elengedhetetlen. Az alacsony fordulatszám tulajdonképpen a fúrószárat védi. Ilyen viszonylag kis sebesség mellett ugyanis nem ég el a csigafúrónk vége, így továbbra is eredményesen dolgozhatunk vele.

A betonfúrás közben is érvényes a közmondás, mint szabály: többet ésszel, mint erővel. A fúrókalapácsot nem kell erővel nyomni a kivájt lyukba vagy a falba, ugyanis ezzel pont az ütési energiát nem tudnánk megfelelően kihasználni. Nagy erővel a lyukba tolt fúrókalapács csak úgy tud dolgozni, mint egy sima fúrógép.

A nagy erőkifejtés helyett a gépet tartsuk meg, támasszuk a falhoz, miközben az ütőmű majd dolgozik magától. Lehetőleg keményfém-lapkás fúrófejet használjunk, amellyel kicsiket haladva, lassan dolgozzunk, így növelhetjük a gépünk és a szár élettartamát is. Kisebb furatokhoz, kb. 13 mm-ig tökéletes az SDS-plus befogás, ennél nagyobb lyukat azonban már csak SDS-max tokmánnyal érdemes elkezdeni. Az ütvefúróhoz hasonlóan a fúrókalapácsnál is figyelni kell, ha fémmel találkozhat a fúrószárunk. Vasbeton esetén váltsunk át HSS-G fúrószárra, így megkímélhetjük a fúrófejet a töréstől, csorbulástól, a tönkremeneteltől.