Üveggyapot a tetőtérben

Az üveggyapot legfőbb alkotóeleme az újrahasznosított üvegtörmelék, amit kvarchomokkal egészítenek ki. A kvarchomok folyamatosan újra termelődő, vagyis a megújuló nyersanyagok közé tartozik. Így az URSA üveggyapotot gyártók amellett, hogy figyelnek a fenntarthatóságra, környezetvédelmi szempontból is kiemelkedően működnek. Szigetelést tekintve az egyik legjobb választásnak minősül, hiszen kiváló hő és hangszigetelő anyag, valamint nem éghető. Így megakadályozhatja, hogy télen a meleg kiszökjön nyáron pedig, hogy felmelegedjen a benti levegő. Nagyon rugalmas anyag ez pedig a szálszerkezetéből adódik, a tereket egyszerűen tölthetjük ki vele, valamint a hővezetési képessége is kiemelkedő a vékony szálainak köszönhetően, így szigetelő képessége is kiváló.

 

Ásványgyapot

 

Három szigetelőanyag féleséget különböztethetünk meg az ásványgyapot között, ezek pedig nem mások, mint az üveggyapot, a salakgyapot és a kőzetgyapot. A kiváló minőségű üvegszálas szigetelő panelek sokféle célra alkalmasak a pincétől a padlásig, legyen szó új vagy meglévő épületekről. Nem gyúlékonyak, nem öregednek el és nem rothadnak. Manapság már inkább a kőzet és az üveggyapot gyártása a legjellemzőbb. Salakgyapotot hazánkban már egyáltalán nem gyártanak, így mikor ásványgyapotból beszélünk már csak kettő fajtát különböztetünk meg vagyis az üveggyapotot és a kőzetgyapotot.

Teljes mértékben veszélytelenek a környezetünkre továbbá ránk nézve is. 100%-ban újra felhasználhatók és semmiféle hajtógázokat sem tartalmaznak! Egészségre ártalmatlanok, erről rendelkeznek az ezt igazoló szükséges minősítések is. Így használatát bátran ajánljuk mindenkinek!

 

Üveggyapot

 

Előnyei közé sorolható, hogy könnyen kezelhető és időtálló, így lehet vele bátran hosszú távra tervezni. Egészségre ártalmatlan, de beépítése közben érdemes védőmaszkot és védőszemüveget hordani, ugyanis rövid időre okozhat légúti vagy szem irritációt. Bizonyított, tény, hogy az üveggyapot gyártása, behelyezése és használata biztonságos, ha a biztonsági előírásokat betartják, ezáltal csökkentik az időszakos mechanikai irritációt. Abban az esetben, ha esetleg beázott érdemes megvizsgálni és szükség esetén cserélni.

 

Kőzetgyapot

 

Akárcsak az üveggyapot alkotóelemei, a kőzetgyapot alkotóelemei és természetes anyagok. Rengeteg helyen alkalmazható kedvező tulajdonságainak köszönhetően, hőszigetelési képessége nagyon jónak minősül, továbbá hangszigetelésre is jól használható. Így, ha egy házat kőzetgyapottal szigetelünk nem csak hőszigeteléséről, hanem egyszerre megfelelő hangszigeteléséről is gondosunk. Tartós és tűzálló, valamint nedvességre sem érzékeny. Nem jelent veszélyt sem környezetünkre, sem egészségünkre. Leggyakrabban homlokzati hőszigetelésre alkalmazzák, de jellemzően a válaszfalakat is ezzel szokták hőszigetelni. Az ásványi szálak közé bezárt levegő optimális hőszigetelést biztosít alacsony és magas hőmérsékleti viszonyok esetén is.