Vakolat ABC – fogalmak és magyarázatok

Vakolatok

Általános kifejezés minden olyan vastag bevonatra, amelyet egy fal külső vagy belső felületére visznek fel, hogy kisimítsák a felületet vagy megvédjék az időjárás viszontagságaitól, és párazáró réteget képezzenek. Készülhet mészcementből, gipszből vagy diszperziós alapú vakolatból.

 

Nemezvakolat/mennyezeti vakolat/színezett vakolat

Összefoglaló kifejezés a homlokzatokon tömítőanyagként/bevonatként használt, jellegzetes szerkezetű, 1 mm-nél vastagabb rétegvastagságú anyagok esetében.

A vékonyrétegű vakolatok különböző összetevőkből állnak, jellemzően: különböző szemcseméretű ásványi töltőanyagok (kvarc és/vagy mészkő és/vagy dolomit), diszperziós gyanta kötőanyagok, víz, feldolgozási segédanyagok. Tulajdonságaikat és teljesítményértékeiket az MSZ EN 15824 szabvány szabályozza.

A vékonyréteggyanták tulajdonságait és műszaki teljesítményét általában a felhasznált kötőanyag határozza meg, ennek megfelelően a fő csoportok a következők: Gyanta, szilikon és szilikát vékonyrétegű gyanták.

Gyanta kötőanyag: A kötőanyag egy diszperziós gyanta, a leggyakoribb általános termék.

Szilikongyanta vékonyrétegű gyanta: A szilikongyanta a leggyakrabban használt kötőanyag, nagyobb a páraáteresztő képessége, mint az általános gyantatermékeknek, különösen jól taszítja a vizet és a szennyeződéseket, és kevésbé hajlamos az algák és gombák elszaporodására.

Szilikát vékonyrétegű gyanta: A kötőanyag kálium-vízüveg, ami merevebb, de gőzáteresztőbb bevonatot eredményez.

 

Vízgőzáteresztő vakolat

A nagyobb vízgőzáteresztő képességű bevonatok leírására használt kifejezés (a köznyelvben helytelenül „lélegző vakolat”-nak nevezik).

A vékony vakolat felületi megjelenése/textúrája.

Töltőanyag (sima/karcoló bevonat hatása): Összetételében, színében, viselkedésében és műszaki tulajdonságaiban, valamint a hengeres vakolattal való alapvető alkalmazásban azonos. A különbség közöttük az, hogy a keletkező felület egyenletes eloszlású szemcséi azonos textúrájú felületet eredményeznek. A szemcseméret 1 mm, 1,5 mm vagy 2,5 mm.

Textúra (őrölt/hengerelt): A hengerelt szemcsék, általában 2 mm vagy 3 mm, a csiszolás irányától függően (vízszintes vagy függőleges egyenes, körkörös vagy ferde) barázdákat képeznek a tömör, finomszemcsés felületen.

Hengeres vakolat (hengerelt vagy szabadon mintázott): A hengeres eljárás során a vakolat textúráját és mintázatát a henger anyagi tulajdonságainak megfelelően alakítják ki. A leggyakrabban használt henger típusok a normál szivacshenger és a réselt szivacshenger. További textúra érhető el különböző úgynevezett modellező hengerek használatával. A szabad mintázási technikával az anyag felvitele ugyanúgy történik, mint más vékony, vízbázisú hengerekkel, de a felületet egy dekoratív szerszámmal addig formázzák, amíg a kívánt textúrát/mintázatot el nem érik.

 

Alap renderelés

Színes szemcsékből (1,5-2 mm) álló tartós bevonat átlátszó kötőanyaggal, amelyet épületek alapzatán vagy támfalakon és kerítéseken használnak fedőrétegként. Manapság egyre gyakrabban használják beltéri dekorációs célokra, és önmagában is vonzó, de speciális csillámos adalékanyagokkal keverve egyedi falfelületek létrehozásához is használható.

A Revco termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!