Világítás a dolgozószobában

Milyen lámpákat használjon a dolgozószobában és hova helyezze el őket?

A szobák stílusát és hangulatát meghatározó fények kiválasztása otthonába nem csak esztétikai kérdés, a megfelelően kiválasztott lámpa fénye pozitívan hat a hangulatra, sőt, még a teljesítményt is fokozhatja!

Kiindulópont: a vizsgálat körülményei

A dolgozószoba világításának megtervezésekor figyelembe kell venni annak körülményeit: mikor és hogyan éri el a természetes fény, és azt is, hogy a nap mely szakaszában tölti ott a legtöbb időt. Ha a dolgozószobát jól megvilágítja a nap, akkor többnyire kora reggel és este vagy éjszaka kapcsolja be a lámpát, míg ha csak kevés a természetes fény, akkor valószínűleg egész nap mesterséges fényre lesz szüksége. Alapelvként arra kell törekednünk, hogy olyan eredményt érjünk el, amely hasonlít a természetes fényhez, és kerüljük a szemet zavaró, kontrasztos és tükröződő megoldásokat.

Fontos tényező az íróasztal helyzete, amely alapvetően meghatározza a szükséges világítási rendszert. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig legyen egy általános szobavilágítás, amely közvetett, árnyékmentes fényt biztosít az egész helyiségben. Ezt olyan indirekt lámpatestekkel lehet elérni, amelyek a fényt a falfelületről visszavezetik.

 

A megfelelő általános világítás megteremtése

Az általános világítás kialakításakor ügyeljen arra, hogy a fény egyenletesen érje el a helyiség főbb részeit, a fényerő megfelelő legyen, és a lámpák úgy legyenek elhelyezve, hogy ne vetüljön árnyék az asztalra vagy a számítógépre, amelyen dolgozik. Úgy tűnik, a tükröződés különösen fárasztó és rosszat tesz a szemünknek. Bölcs dolog a mennyezetbe süllyesztett lámpatesteket – például LED-es spotlámpákat – használni, mert ezek segítségével további asztali vagy állólámpák segítségével oda irányíthatjuk a fényt, ahol a legnagyobb szükség van rá. Praktikus, ha ebben a helyiségben a fényerőszabályozható lámpatesteket választjuk.

 

Helyi fényre mindenhol szükség van!

Helyi fényre minden olyan helyiségben szükség van, ahol kevés a központi világítás, és ez a megállapítás még inkább érvényes és releváns a dolgozószoba esetében. A célzott megvilágításhoz a legmegfelelőbb az állítható karú fali- vagy állólámpa és az asztali lámpa – vagy a kettő kombinációja. Az olvasólámpát mindig igyekezzünk úgy elhelyezni az íróasztalon, hogy a fény az ellenkező irányba sugározzon – a jobbkezes felhasználók balról, a balkezesek jobbról, így elkerülhetjük, hogy árnyékot dobjon a munkafelületre.

Használjunk minél nagyobb fényszögű fényforrásokat, ügyelve arra, hogy ne vakítsanak, és az általuk kibocsátott fény ne verődjön vissza. A lámpa hideg és kékes fényű legyen, hogy megóvja a szemét, és még jobb, ha energiatakarékos halogén- vagy LED-izzóval van felszerelve. Praktikusak a fényerőszabályzóval ellátott asztali és állólámpák.

 

Lehet, hogy ez csak apróságnak tűnik, de fontos

Az asztali és állólámpák elhelyezésének megtervezésekor próbáljon meg a falban futó vezetékeket felszerelni a szabadon futó vezetékek helyett. Ha az íróasztala a szoba közepén van, akkor érdemes padlóra szerelni a konnektort. A szekrénybe vagy polcokba épített rejtett LED-lámpák vagy -csíkok nagyon hasznosak lehetnek, és dekoratív megoldást biztosítanak.