Vulkáni habkő építőkockák felhasználásával kéményt építettek

A gázfüggőség elkerülése új ház építése során.

 

A hagyományos önépítési projektek mindig is rendelkeztek fűtési rendszerekkel, például gázközponti fűtéssel és napelemekkel. A gáz növekvő költségei és a jövőbeli ellátás bizonytalansága miatt azonban szükség van egy másodlagos fűtési forrásra. Vannak lehetőségek, mint például a talajfűtéses szivattyúk stb., de egy valódi, hálózattól független fűtési rendszer, valamint egy lenyűgöző egy fatüzelésű kályhának teljesen más a hangulata.

Valójában a fahasábok ma már a legolcsóbb hazai fűtőanyagot jelentik. A Kályhaipari Szövetség szerint a fa most „a háztartásoknak kWh-ként 74%-kal kevesebbe kerül, mint az elektromos fűtés, és 21%-kal kevesebbe, mint a gázfűtés”. Az előnyök itt még nem érnek véget. „Egy modern fatüzelésű kályha üzemeltetése 29%-kal kevesebbe kerül, mint egy léghőszivattyúé. A fatüzelés 87%-kal kevesebb szén-dioxidot termel, mint a gáz, 88%-kal kevesebbet, mint az elektromos áram, és 74%-kal kevesebbet, mint a léghőszivattyú”.

A hagyományos acélcsöves füstelvezető rendszer kiépítése mindig lehetséges, de az acélrendszerek alkalmasabbak az utólagos átalakítási projekteknél, ahol minimális beavatkozásra van szükség. 

Ha egy házat az alapoktól építünk, akkor egy tartósabb és végső soron egész életen át tartó megoldás a jobb.

 

Vulkanikus szigetelt habkőtömbök

A habkőblokkok az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy természetes források felhasználásával élethosszig tartó biztonságos kéményrendszert adjunk a házhoz. A habkő vulkáni lávából képződik, így a blokkokká formálási folyamat azt jelenti, hogy nincs szükség további anyagokra, tehát minden természetes. Nem is nehezek, mivel a habkő természetes légbuborékokat tartalmaz.

A habkőtömbök három átmérőjű, négyzet alakú blokk formájában érkeznek, és egyszerűen egymásra illeszthetők, minimális építőszerkezetet igényelve. 

A külső és a belső blokkok egyszerre, de a biztonság és a stabilitás érdekében lépcsőzetes illesztéssel kerülnek lerakásra. A légréssel elválasztott kettős habkő réteg maximalizálja a kéményszigetelést.

A rendszer kialakítása fenntartja a füstgáz hőmérsékletét, miközben megakadályozza a hőátadást a külső burkolatra. 

A belső és a külső komponensek szétválasztása lehetővé teszi a hőmozgást is, csökkentve a repedés és az azt követő szivárgás vagy elszíneződés kockázatát.

 

A habkőtömb méretének kiválasztása.

A különböző méretek az Ön igényeitől függnek.

DM36 –150 mm belső átmérőjű, kisebb teljesítményű kályhákhoz és szilárd tüzelésű/olajos tűzhelyekhez.

DM44 –180 mm és 200 mm belső átmérőjűek a kályhákhoz, kályhákhoz és kisebb nyílt tüzelőberendezésekhez.

DM54 –300 mm és 345 mm belső átmérőjű Magnum tűzterekhez, nagyobb készülékekhez és nyílt tüzelőberendezésekhez.

 

Építés habkővel.

A további építés egyszerű, mivel a habkőblokkokat és a belső modulokat egymásra rakjuk, lépcsőzetesen és agasztót használva az illesztésekhez.

Nagy szakítószilárdságú acél megerősítő rudakra van szükség minden olyan kéménynél, amelynek magassága meghaladja az 1,4 m-t a tetővonal felett, illetve az 1,1 m-t, ha a szélsebesség meghaladja a 44 ms-ot.

Minden külső kéményt, legfeljebb 1,5 m-es időközönként és azon a ponton, ahol a kémény a tetőtől elválik, 2 x megfelelő rozsdamentes acél falikötővel kell a szerkezethez rögzíteni. 

 

Minden egyben rendszer, beleértve a beépített kályhát is.

Kortárs megoldás a kályhával ellátott, minden egyben kéményrendszer. A beépített kályha és annak kerete képezi a kéményblokk alapját. Ez megkönnyíti a beépítést. A kéményblokkok egyszerűen fölötte alakulnak ki.

Az Isokern Air megoldás nagyon hasonló a DM rendszerhez. Ennél azonban a külső blokk kör alakú betétet kapott, míg a DM rendszerben használt hatszögletű blokkot középen eltolták. 

A betétes kályha 2 konvekciós ráccsal rendelkezik, hogy a lehető legjobb hőeloszlást érje el. A Celsius betétkályha frisslevegő-ellátása a kéményrendszerbe van beépítve.

A Celsius standard magassága 1500 mm, de mivel a keret és a kémény azonos méretekkel rendelkezik, a magasság könnyen változtatható további kéménymodulokkal.

A clearSkies tanúsítvánnyal rendelkező készülékek megfelelnek az Ecodesign minimális teljesítményszintjének (amely 2022. január 1-től az Egyesült Királyságban gyártott készülékekre vonatkozó törvényi minimumkövetelmény). 

Ezek az új ökodesign-előírások a jelenlegi CE-követelményekhez képest jelentős szigorítást jelentenek a kritériumok tekintetében, és meghatározzák a készülék minimális energiahatékonyságát és a megengedett maximális kibocsátási szinteket, amelyek a következők:

  • CO – szén-dioxid
  • PM – részecskék
  • OGC – Szerves gáznemű vegyületek
  • NOx – nitrogén-oxid

A Celsius eléri a ClearSkies 5. szintjét, ami 30%-os javulást jelent az Ecodesign kályhamodellekhez képest, és minden Schiedel modell DEFRA jóváhagyással rendelkezik a füstvédelmi területeken való használatra.

 

DEFRA mentesség.

A DEFRA (Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium) szigorú irányelvekkel rendelkezik a kibocsátásra vonatkozóan. Ha egy kályha vagy készülék megfelel ezeknek a kibocsátási szintre vonatkozó korlátozásoknak, akkor a hivatalos weboldalon „meghatározott kritériumoknak megfelelő készülékenként” jelenik meg, amit a Celsius fatüzelésű kályhák kiválóan teljesítenek. 

Ez biztosítja, hogy a lakástulajdonosok otthonukban egy rendkívül hatékony kályharendszerrel rendelkezzenek. A Celsius hivatalosan szerepel a DEFRA honlapján.

 

Következtetés és a habkő használatának előnyei.

Ha egy új házépítési projektet vizsgálunk, a habkőnek kell lennie a füstelvezető rendszer fő választásának, ha fatüzelésű kályhát szeretne telepíteni. A kéményrendszer előnyei a következők:

Ellenáll a hőmérséklet-változásnak

A habkő nagyon kis mértékben tágul és zsugorodik a hőmérséklet változásával. Ez csökkenti a repedés és a szerkezeti károsodás lehetőségét, ami más termékeknél előfordulhat.

 

Magas szigetelési tulajdonságok

A habkő természetes szigetelőanyag, amely képes fenntartani a füstgázok hőmérsékletét, amikor más termékek lehetővé teszik, hogy a hőmérséklet a harmatpont alá csökkenjen.

 

Könnyű súly

A habkő erős, mégis könnyű, lehetővé téve egy személy számára a kéményegységek felemelését és felépítését.

 

Könnyen építhető

A könnyű blokkok könnyen kezelhetők. A külső és a belső blokkok egyszerre, de a biztonság és a stabilitás érdekében lépcsőzetes illesztéssel kerülnek lerakásra. A légrés által elválasztott kettős rétegű habkőblokkok maximalizálják a kémény szigetelését.

 

Alkalmasság

A Pumice Systems alkalmas fatüzelésű, szilárd tüzelőanyaggal, olajjal és gázzal működő (nem kondenzációs készülékekhez, beleértve a biomasszát és a pelletet is).

 

Alkalmazkodó

3 rendszer áll rendelkezésre, amelyek különböző belső átmérőkre terjednek ki, hogy megfeleljenek a különböző készülékek és felhasználási módok követelményeinek.