Wienerberger az építőanyagok és infrastrukturális megoldások vezető nemzetközi szállítója

Wienerberger és az építőanyagok

Az energiahatékony otthonoktól kezdve a biztonságos csatornarendszereken át a vonzó közterületekig a Wienerberger szakértelme az élet minden területén megmutatkozik. Az építőanyagok és infrastrukturális megoldások globális szállítójaként kiváló minőségű téglákat, csőrendszereket és burkolatokat gyártanak. A téglák terén a világpiacon az első helyen állnak, és számos más üzleti területen is vezető szerepet töltenek be.

 

Intelligens építőanyagok és infrastrukturális megoldások

Fenntartható és innovatív termékeikkel a legjobb megoldásokat hozzák létre ügyfeleik számára. Sokféle ügyfelük van: az építészektől és tervezőktől kezdve az építkezőkön át a tetőfedőkig és a csőszerelőkig. Ügyfeleikkel együtt intelligens megoldásokat fejlesztenek az építőipar és a jövő infrastruktúrája számára. Egyértelmű céllal – értékeket teremteni a jövő számára és javítani az emberek életminőségét.

 

Wienerberger innováció

A téglagyárból az intelligens építőanyagok és infrastrukturális megoldások innovatív vezetőjévé: Fedezze fel a Wienerberger sikertörténetét! A Wienerberger több mint 200 éve segít az emberek életét körbeépíteni, és az építőipar jövőjének egyik fő mozgatórugója. Innovatív vezetőként olyan építőanyagokat és megoldásokat fejlesztenek, amelyek egyértelmű hozzáadott értéket jelentenek az ügyfelek és a partnerek számára egyaránt. Innovációs erejük, valamint szaktudásuk és tapasztalatuk révén képesek ezt elérni.

 

Wienerberger tégla és története

A Wienerberger története 1819-ben kezdődött. Akkoriban Alois Miesbach alsó-ausztriai építőmérnök megvásárolta az állami tulajdonban lévő téglagyárat Bécs déli részén, Wienerbergben. Az innovatív eljárások és termékek már a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt kaptak: Már 1860-ban felállították az első kemencét a téglagyárban. A kör alakú kialakításnak köszönhetően jelentősen csökkentek az energiaköltségek, ami szinte folyamatos termelést tett lehetővé. Az évek során a Wienerberger Európa legnagyobb téglagyárává nőtte ki magát. Nem sokkal később üvegezett agyagcsövekkel bővült a termékpaletta. 1869-ben a vállalatnak a bécsi tőzsdén való bevezetése újabb fontos mérföldkövet jelentett.

1900 és 1980 között

Gazdasági újjáépítésre és a háború utáni újjáépítésre is szükség volt a 20. században. A tőzsdei bevezetést követő 100 évben a Wienerberger piacvezető volt Ausztriában. A két világháború közötti időszakban a mechanikus présgépek bevezetése lehetővé tette a perforált téglák gyártását. A Wienerberger úttörő munkája az 1950-es években a legmodernebb alagútkemencék telepítését jelentette. A téglákat tűzálló agyagpadlókon égették, ami még hatékonyabbá tette a termelést. Az ezt követő években tovább nőttek az igények. A Wienerberger nagyobb téglákat fejlesztett ki a gyorsabb építkezésekhez, és új mércét állított fel a hőszigetelés terén.

1980-1990

Egyedi rendszermegoldások. A Wienerberger új innovatív téglatípusokat fejlesztett ki, például a gyalult szigetelő falitéglát. Az 1980-as években a Wienerberger továbbra is az innovációra összpontosított. Ettől kezdve az ügyfelek és a partnerek egyaránt profitáltak a téglaépítési rendszerekből. A csomagmegoldások – a téglától a habarcson át a kőműves szerszámokig – hasznos tervezést és az építési minőség új szintjét segítették. A gyalult szigetelő falitégla feltalálása újabb mérföldkövet jelentett a Wienerberger számára. A teherhordó felületeket olyan jól megalapozták, hogy az egyes téglaoszlopok között csak egy milliméteres „vékonyrétegű habarcsrétegre” volt szükség. Ez megtakarította az anyagköltségeket, és lehetővé tette az egyszerű és gazdaságos építést.

1990-től 2008-ig

Globális szereplővé válás. Az 1980-as évek végén új fejezet kezdődött a Wienerberger történetében: a nemzetközivé válás. A német Oltmanns csoport felvásárlását követően a vállalat az 1990-es években Kelet-Európában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában terjeszkedett. A vállalat történetének ebben az izgalmas időszakában jött létre a Pipelife vegyesvállalat a műanyag csövek üzletágára, a kerámiacsövek üzletágának bővítése, a burkolótégla üzletág fejlesztése és a betontégla piacra való belépése. A General Shale – az USA vezető téglagyártója – felvásárlásával a Wienerberger megtette a lépést a globális szereplővé válás felé. A vállalat 2007-ben belépett a kanadai piacra, két évvel később pedig egy gyártóüzemet nyitott Indiában.

2009 óta

A piaci környezet új arculata. A gazdasági világválságot követően a Wienerberger 2009-ben új irányt szabott. A vállalaton belüli átfogó átszervezés megadta az alaphangot az új piaci környezethez való sikeres alkalmazkodáshoz. Azóta a szervezeti növekedésre összpontosítanak. E növekedés fontos mozgatórugói voltak az ügyfélközelség, a hatékony folyamatok és az innovatív termékek, mint például a magas hőszigeteléshez használt töltőtömbök vagy a dryfix falazóragasztó rendszer. Emellett a vállalat két célzott felvásárlást hajtott végre: A Wienerberger 2012-ben megvásárolta a műanyag csövekre specializálódott Pipelife teljes üzletágát, két évvel később pedig az osztrák Tondach Gleinstätten tetőcserépgyártót.

A jövőbe

A Wienerberger stratégiája 2023. A Wienerberger úttörő szerepet játszik a digitalizáció és az intelligens megoldások területén. Ma az a jövőképük, hogy piacainkon a legelismertebb építőanyag- és infrastrukturális megoldások gyártója és a legkedveltebb munkaadók legyenek. A Wienerberger 2023-as stratégiája biztosítja, hogy ezeket a célokat elérjük. A Wienerberger piacvezető az intelligens megoldások terén és a digitalizáció úttörője az iparágban. Az új technológiák, mint például a koncepció vizualizációs alkalmazások segítik őket abban, hogy ügyfeleik számára könnyebbé váljanak a döntések. A forgalmazók webshopjai, valamint a digitális tervezési és pályázati szoftverek forradalmasítják az épülettervezést. A Wienerberger továbbra is úttörő szerepet tölt be az iparágban, és támogatja az Ipar 4.0 kezdeményezéseket.