YTONG Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben

A tetőterek beépítésénél a megfelelő lakókomfort elérése, a költségek és a műszaki tulajdonságok behatárolják a beépítendő anyagok, szerkezetek körét. Ytong termékek használatával a tetőtér-beépítések problémái egyszerűen kezelhetők, emellett az említett követelmények is könnyedén, hatékonyan teljesíthetők.

Határoló- és belső téri szerkezetek könnyű, hő- és hangszigetelt kialakítása

A tetőterek beépítésénél a megfelelő lakókomfort elérése, a költségek és a műszaki tulajdonságok behatárolják a beépítendő anyagok, szerkezetek körét. Ilyen speciális szempontok például az önsúly, a hőszigetelő képesség, a tűzvédelmi tulajdonságok vagy a hanggátlás. Ytong termékek használatával a tetőtér-beépítések problémái egyszerűen kezelhetők, emellett az említett követelmények is könnyedén, hatékonyan teljesíthetők.

Kis önsúly, fokozott hő- és hangszigetelés

A tetőteret határoló szerkezetek kialakításakor a könnyűszerkezetes megoldás a legelterjedtebb, ugyanis a tetőszerkezetet alkotó szarufák felhasználhatók a határoló szerkezet elkészítésére is. Az így elkészített határoló szerkezetek állékonyság szempontjából megfelelők, hőszigetelés szempontjából viszont csak a téli szezonban működnek jól. A szarufák között (és esetleg alatta, és/vagy fölötte is) elhelyezett hőszigetelés a helyiség melegét bent tartja, de – mivel a szerkezetnek nincs jelentős tömege – a nyári túlmelegedés ellen nem a legjobb konstrukció. Hamar felmelegszik a légtér, illetve épületakusztikai szempontból sem a legkedvezőbb. A másik megoldás a vasbeton koporsófödém lehet, de ez rendkívül munkaigényes. Az Ytong tetőpallók köztes, optimális megoldást nyújtanak a nyári túlmelegedés elleni védelem és a téli hőszigetelés terén is. A masszív, pórusbeton panel szerkezeteknek elegendő tömege van ahhoz, hogy a nyári napok magas hőmérsékletét enyhítsék az éjszakai szellőztetés során lehűtött szerkezetükkel. Hőszigetelő képességük sokkal jobb, mint a vasbeton szerkezeté, azaz a téli, fűtési szezonhoz szükséges hőszigeteléshez kevesebb plusz hőszigetelést kell alkalmazni. A panelszerkezetek beemelése csekély élőmunkával jár, a tetőtér határoló szerkezete gyorsan kivitelezhető.

Függőleges határoló szerkezetek

A tető megemelésével, a tetőforma megváltoztatásával együtt járhat térdfalak, oromfalak építésének igénye is. Ezek kialakításához jól használhatók az Ytong falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges vasbeton merevítő bordákkal, térdfal konzolokkal, koszorúkkal. Ez utóbbiak megépítéséhez nyújt praktikus megoldást az Ytong Pu zsaluelem család, amelyek rejtett vasbeton erősítő szerkezetek készítését teszik lehetővé oly módon, hogy a külső és belső szakipari munkák egyszerűen, azonos technológiával készüljenek. A térdfalak belső oldalán egyszerűen elvégezhető a gépészeti és elektromos vezetékek szerelése a merevítő bordák vagy a koszorúk vonalában egyaránt.

Válaszfalak építése

Az Ytong válaszfalelemekkel egyszerűen és gazdaságosan alakíthatók ki a tetőtér különböző funkciójú helyiségei. A válaszfalak kis önsúlya miatt a födém terhelése minimális mértékű, így a legtöbb födémtípus esetén alkalmazhatók. Az elemek homogén anyagszerkezete miatt könnyen alakíthatók, ezért a legváltozatosabb alaprajzi kialakítások is egyszerűen és gazdaságosan kivitelezhetők. A válaszfalak tetőszerkezethez történő csatlakozását minden esetben rugalmas, illetve mozgó kapcsolat kialakításával kell megoldani. Az elkészült falazatok végső felületképzése vékonyvakolatok alkalmazásával gazdaságosan és gyorsan elvégezhető, lehetővé téve a kialakított lakórész mielőbbi használatbavételét.

Nyílásáthidalások

Az Ytong építési rendszer elemeit képező áthidalókkal a főfalakban és a válaszfalakban kialakított nyílások áthidalásai egyaránt könnyen elvégezhetők. Az oromfalakban kialakított ablakok, erkélyajtók nyílásainak áthidalása az Ytong áthidalók használatával hőhídmentesen oldható meg, elkerülve ez által a páralecsapódást és penészképződést. E célra ajánlott termékek a Pu elemek – melyek alkalmazásával tulajdonképpen pórusbeton felületű vasbeton gerenda készül -, valamint az Ytong előre gyártott teherhordó áthidalók.

Katalógus: