10 dolog, amire öntözés közben figyelni kell

10 dolog, amire öntözés közben figyelni kell

10 dolog, amire öntözés közben figyelni kell

Ha a nyári időszakban hosszabb időszakon keresztül nincs eső, tönkremehet a pázsit és a többi növény. Gyorsan elhervadnak a levelek. Ennek az az oka, hogy nyáron egy négyzetméter fűfelületről naponta átlagosan négy liter víz párolog el. Ahhoz, hogy megfelelően túlélje a pázsit és a többi növény a nyarat, tíz pontban adunk javaslatot az öntözéshez.

1. Öntözzön reggel vagy este

Lehetőleg a hűvösebb napszakokban öntözzön, mert a víz ilyenkor lassabban jut a talajba és a gyökerekig leszivárog. Ne öntözzön erős napsugárzásban, mert barna foltokban megégnek a levelek.

2. A helyes mennyiség

A növények alkalmazkodnak környezetükhöz, tehát ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl sok, de túl kevés sem az öntözővíz. Ha kevés az öntözővíz, nagyobb gyökérzetet fejlesztenek a növények, hogy a mélyebben fekvő földrétegekből is fel tudják szívni a folyadékot. Ha túl sok a víz, kisebb lesz a gyökérzet, ezért gyakrabban kell öntözni. Általánosan érvényes: Minél nagyobb a növény, annál nagyobb a vízigénye. A frissen vetett magokat vagy a frissen ültetett növényeket az első hetekben öntözze több vízzel, hogy jobban növekedjenek, ugyanis ekkor kell kifejleszteniük gyökérzetüket.

3. A helyes hőmérséklet

Öntözésre használjon mindig meleg vizet, mert a forró víz leforrázza a növényeket, a hideg víz pedig hidegsokkot okoz nekik. Az pedig akadályozza a növekedést.

4. Gyenge vízsugár

Lehetőleg gyenge vízsugárral öntözzön, hogy ne mossa ki a talajt. Ezen kívül az erős vízsugár gyorsabban elfolyik és nem tudja felvenni a talaj.

5. Ne öntözze közvetlenül a leveleket

Lehetőleg a növénynek a gyökérrészét öntözze és ne a leveleit, mert ez elősegíti a gombák és a penész kialakulását. Ezen kívül a gyökér öntözéséhez kevesebb víz is elegendő.

6. A helyes nevelés

Röviddel az előtt kezdje meg az öntözést, hogy a levelek lógni kezdenének. Így jobban fejlődnek a bokrok és a virágok gyökerei. S ennek következtében pedig lényegesen kevesebb vizet igényelnek a forró napokon.

7. Ne öntözze túl gyakran a gyepet

Az időjárástól és a talajtól függ, hogy milyen gyakran kell öntözni a gyepet. Ha nyáron hosszabb időn keresztül nem hullik csapadék, hetente egyszer bőségesen öntözze meg a gyepfelületet, hogy mély gyökeret eresszen a fű. A gyakori felületi öntözés nem előnyös, mert csökkenti a gyökérzet fejlődését. Ugyanez érvényes a többi növényre is.

8. A mulcs meleg takaróréteget biztosít

Kerti komposztból és érett trágyából készített keveréket szórjon vastag rétegben a növény köré. Az ilyen takaró tápanyaggal látja el a talajt, csökkenti a víz párolgását és téli időszakban is véd. Így kevesebbet kell öntözni a bokrokat, a fákat és a lágyszárú növényeket.

9. Megfelelő víz használata

A növények öntözésére legjobb az esővíz, mert ennek a hőmérséklete a legmegfelelőbb és nem növeli a vízköltségeket. A kertben elhelyezett esővíz tartályok segítségével összegyűjthető az esővíz. Azonban figyeljen rá, hogy az algaképződés megelőzésére ne tartsa az esővízgyűjtő tartályt közvetlen napsugárzásnak kitéve. Tehet a tartály tetejére fából készített tetőt is, amelyet esőben levesz, így ismét feltöltődik a tartály. Továbbá előnyösen használhatók a ciszternák és a kutak is.

10. Kényelmes öntözés

Ha elegendő víz van a gyűjtőtartályban vagy a ciszternában, már csak azt a kérdést kell megoldani, hogyan juttassuk a vizet különös fáradozás nélkül a szükséges helyre. Az első módszer, hogy a vízgyűjtő tartályokat egymástól távolabbra helyezze el. Majd búvárszivattyúval és tömlővel kijuttathatja a tartályban összegyűlt esővizet kisebb, más tartályokba. Így erőt és vizet takarít meg közvetlenül a felhasználás helyén. Búvárszivattyúval, tömlővel, vízpermetezővel vagy locsolóval öntözheti a keret anélkül, hogy egyetlen kanna vizet is kellene cipelni.