Okos kertészkedés: Víztakarékosság a kertben

Okos kertészkedés: Víztakarékosság a kertben

Így használja fel ésszerűen a vizet

A nyári hónapokban fontos, hogy a kertet és a benne élő növényeket elegendően megöntöznünk. Azt, hogy a vízzel hogyan is bánjunk ésszerűen, ezzel pedig hogyan is járuljunk hozzá a környezetvédelemhez, eláruljuk most.

 

Víztakarékoskodás

Az esővíz egy költségmentes lehetőség egy kert öntözéséhez. Minthogy az esővíz lágyabb a vezetékes víznél, így kiválóan megfelel ágyások, növények és gyepfelületek öntözésére. Egy esővizes hordó, 1000 literes IBC konténer, vagy földalatti esővizes tartály segítségével a vizet egészen egyszerűen gyűjtheti össze. A tartályt ott helyezhetik el, ahol az egy eső-, ill. ereszcsatornával összeköthető, például a garázs, a fészer, vagy a ház mellett. A zárt tartályok megakadályozzák a víz elpárolgását és a szúnyogok peterakását. Egy földalatti ciszterna ráadásul még az összegyúlt esővíz algásodása ellen is védelmet nyújt. A víznek adott helyen történő felhasználásához hasznos egy szivattyú, mely a vizet az adott felhasználási helyre szivattyúzza.

Megfelelő szivattyút minden célra

Szivattyúszakértőnk Martin Volk, aki termékmenedzser az AL-KO Gardentech-néll, egészen pontosan tudja, hogy melyik szivattyútípus melyik felhasználási célra felel meg a legjobban:

Kerti szivattyú alkalmazási területei

kerti szivattyúk kiválóan alkalmasak zöldterületek, zöldséges ágyások és kertek öntözéséhez és locsolásához. A búvárszivattyúkhoz képest szállítási mennyiségük (óránként 3200 és 6000 liter közötti) jelentősen kevesebb, emiatt viszont jelentősen magasabb nyomást (4,0 és 6 bar közöttit) létesítenek. Így aztán mindenek előtt ott megfelelőek, ahol magasabb víznyomásra van szükség, például a következőkhöz: kerti tömlőkhöz, fűöntözőkhöz, zuhanyzókhoz, WC leöblítőkhöz és hasonlókhoz. Homoktartalmú víznek JET rendszerű szivattyúval és házi vízművekkel történő szivattyúzásakor – ha nincs beépítve –  ajánlatos a szivattyú szívócsatlakozására előszűrőt tenni.

Merülő szivattyú alkalmazási lehetőségei

merülő szivattyúkat úgy tervezték, hogy lehetőleg sok vizet szállítsanak (óránként 6000 és 16000 liter közöttit), ami pl. egy elárasztott pince vagy kerti tó leürítésekor ésszerű, és gyors sikerhez vezet. Névleges nyomást nem létesítenek (0,60 és 1,2 bar közöttit), így hát egy fűöntöző üzemeltetése ezzel lehetetlen. Különbség teendő a tisztavizet és a szennyvizet szivattyúzó szivattyúk között. Utóbbiak legfeljebb 35 mm-es szemcsékkel szennyezett folyadékok szállítását is lehetővé teszik.

Merülő – és mélykút szivattyúk

Különösképpen érdekesek a kombi merülő- és mélykút-szivattyúk. Ezek a szivattyúk egyetlen berendezésben egyesítik mindkét szivattyúfajta előnyeit: a viszonylag nagy szállítási mennyiséget és a magas nyomást. Különösképpen a karcsúra megépített mélykút-szivattyúknál nem ritkaság a 60 méteres szállítási magasság. A szivattyúk, a benzinmotoros üzemeltetésű modellek kivételével, csaknem karbantartásmentesek. Téli tároláskor figyelni kell, hogy ne legyen víz a szivattyúházban.

Helyes öntözés

Fontos, hogy csak akkor öntözzünk, mikor az valóban szükség is. A leghatékonyabb a kertnek a reggeli és esti órákban történő öntözés, mert ekkor párolog el a legkevesebb víz. Reggeli öntözés után a növények a napot nagyon jól átvészelik, esti öntözés alatt a növények regenerációja egész éjszakán át tart. Figyelnünk kell arra, hogy ez mindenek előtt fűöntözéskor rendkívül fontos, mivel a déli órákban a víz legfeljebb 90 százaléka is elpárologhat… Ezért inkább csak ritkán locsoljon, ám akkor kiadósan, mivel ekkor sok víz hatolhat le a mélyen fekvő gyökérrétegekhez.

Ha a virág- és zöldséges ágyás nagyon sűrűn be van nőve és ezáltal a növények levelei összeérnek, akkor különösen figyelnie kell öntözéskor arra, hogy a növényeket közvetlenül a talajon öntözze. A növények közvetlenül a gyökérzeteiken át veszik fel a nedvességet. Amennyiben a víznek először a leveleken át kell folynia, úgy nagy része elpárolog és a vízcseppek fénytörése révén megégethetik a leveleket. A túl sok nedvesség a növények gombás fertőzését is elősegíti. Ha Ön a növény gyökérzetének környékén egy teknő alakú bemélyedést alakít ki, és abba önti a vizet, akkor a víz nem nagy felületen oszlik szét a növényzettel be nem nőtt talajon, és pontosan ott szivárog el, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Vegyük figyelembe azt is, hogy a növények, melyek nyáron és ősszel nagyjából térdmagasságúra nőttek, naponta kb. 3-5 liter vizet fogyasztanak négyzetméterenként. Ha nem esik, akkor ezt a mennyiséget saját magának kell pótolnia. Persze száraz időszakok alatt elég a kertet hetente kb. 1-szer 2-szer locsolni, mivel a növények csak akkor igényelnek több vizet, ha éppen virágoznak vagy gyümölcsöt hoznak.

Öntözés után a gyepet legjobb egy erre a célra megfelelő fűnyíróval mulcsoznunk. Ezáltal a gyepnyesedék apróra vágottan marad vissza a gyepfelületen, és így tápanyagok jutnak vissza a körforgásba. Mindenek előtt nyáron állítsa a fűnyíró vágómagasságát kicsivel magasabbra, mivel a rövid fűnek több vízre van szüksége a növekedéséhez és regenerálódásához , mint a hosszabbnak. Ágyásoknál és fáknál egy kéregmulcs anyagú réteg jobban a talajban tartja a nedvességet.

További tippek víztakarékoskodáshoz

Nagyobb dísznövények esetén, melyek sok vizet igényelnek, gyakran kínálkozik egy kis víztározó létesítése. Ehhez mindössze egy agyagedényt kell a talajba a földfelszínig beásni. Minden locsoláskor töltse meg ezt a kis tározót vízzel, mely aztán lassacskán szivárog bele a talajba, és így közvetlenül jut el a gyökerekhez. Az erkélykorlátokra kitett virágcserepekben lévő, duzzadó anyagú vízzáró rétegnek is hasonló hatása van. Ha Ön egy virágágyást rendszeresen kapával művel meg, akkor a laza talaj a keményebbnél jobban fogadja be a vizet, mely által ismét csak vizet takaríthat meg.

Amennyiben növényeket szeretne átültetni, úgy ezt esős napokon ajánlatos megtenni, mivel átültetés után nem kell intenzíven megöntözni azokat. Már a növények megválasztásakor vegye figyelembe, hogy azok milyen klímát és milyen talajminőséget követelnek is meg.

És végezetűl még egy tipp:

Az AL-KO korszerű szivattyúrendszereivel kényelmes és takarékos vízelosztás lehetséges még kertjének legutolsó kis zugában is. Csupán a kerti locsolótömlőt vagy a fűöntözőt kell csatlakoztatnia, és már azonnal el is kezdheti az öntözést.

További információkat az AL-KO szivattyúiról barkácsáruházainkban és tüzéptelepeinken talál!