5 lépés a kertben létesíthető saját fűszerspirál megvalósításához

5 lépés a kertben létesíthető saját fűszerspirál megvalósításához

5 lépés a kertben létesíthető saját fűszerspirál megvalósításához

A fűszerspirál tulajdonképpen egy kis fűszerkert, mely akár csak egy háromdimenziós magas ágyás, spirálisan tekeredik egyre feljebb és feljebb. Ha Ön szereti a friss fűszereket, és azt akarja, hogy ilyenekből mindig legyen otthon, akkor kialakíthat a kertjében egy fűszerspirált, vagy fűszercsigát. Most tippeket és információkat adunk ahhoz, hogyan építheti fel és telepítheti be a fűszerspirált.

1. Lépés: Klimaövezetek felépítése

Minden fűszerspirál alapja egy terméskövekből, vagy esetleg téglákból felépülő, spirálisan felfelé tekeredő fal. Ez a fal egy belülről kifelé tartó lejtéssel biztosítja az optimális talajt. A száraz illetve a mediterrán övezetekben ültetik el azokat a fűszerfajtákat, melyek a tápanyagokban szegény és száraz talajokat részesítik előnyben, vagyis mindenek előtt a mediterrán fűszernövényeket. Egyre inkább kifelé haladva a talaj tápanyagtartalma a lejtéssel automatikusan növekszik – kívül található a nedves öv, ahol azok a fűszernövények érzik jól magukat, melyeknek mocsaras talajra van szükségük. Így a fűszerspirál négy különböző klímaövezetre osztható fel: vizesre, nedvesre, semlegesre és szárazra.

2. Lépés: Mely fűszereknek milyen talajra van szüksége?

 • Vizes talajok: vízitormák, kálmosok és vízi menták
 • Nedves talajok: kaprok, petrezselymek, turbolyák, bazsalikomok és metélőhagymák
 • Semleges talajok: böjtfüvek, citromfüvek, pimpernellek, korianderek, édeskömények és vadrezedák
 • Száraz talajok: kakukkfüvek, majoránnák, zsályák, levendulák, borsfüvek, oregánók és rozmaringok

Alkalmatlanok a fűszerspirálba azok a fűszernövények, melyek hosszú gyökereket növesztenek, és nagyok is lesznek, mint amilyen pl. a fekete nadálytő illetve a lestyán. A borsmentát is inkább ki kellene hagynunk, valamint azokat a növényeket is, melyeknek gyökerei a teljes spirált keresztül-kasul átszőnék. A fagyot nem tűrő fűszernövényeket hagyjuk benne a virágcserepeikben és  így ültessük be azért, hogy azokat még fagybetörés előtt újra ki tudjuk ásni és át tudjuk teleltetni.

 

3. Lépés: A fűszerspirálhoz szükséges anyagok

 • egy napsütötte, legalább 3-4 négyzetméter nagyságú hely
 • szegélyező létrehozásához – terméskövek, téglák, betonblokkok, de akár még impregnált faanyag is szóba jöhet
 • esetleg fólia, vagy vödör a mocsári növények tómelléki területének
 • vízelvezető funkciót ellátó első rétegként kavics
 • elegendő humusz
 • száraz övezetnek való homok
 • tápanyagokban dús és nedves területekhez való komposzt

4. Lépés: Így építsük meg a fűszerspirált

 1. Rajzolja rá a fűszerspirál alaprajzát a talajra. Ezután egy fadarabbal karózza azt ki, majd ásónyomnyi mélyen hordja le róla a földet.
 2. Fedjük le a fűszerspirál alapterületét egy törmelékekből álló, vízelvezető funkciót ellátó réteggel, melynek minden egyes kősorral fokról fokra, egészen 50 cm magasságig kellene a spirál magjában növekednie.
 3. Rakja egymásra a kősorokat. A nagy lapos köveket alulra, a kicsiket pedig felülre. Így  minden további kősorral még tovább növekedik a fűszerspirál. Minden újabb sort  földdel töltsön fel. A falnak enyhén befelé dőlőnek kellene lennie, ez ugyanis stabilabbá teszi.
 4. Az emelkedését a fűszerspirál a jó 40 cm mély kis tó földjének kitermelése közben a belseje alá bekerülő további építési törmelékekkel valamint kerti földdel, komposzttal és homokkal együtt nyeri. Ebben a keverékben a homok részarányának a spirál növekvő magasságával együtt kell növekednie, mivel a homok egyre szárazabbá és vízáteresztőbbé teszi a talajt. Minél lejjebb jutunk a spirálon, annál nagyobbá válik a kerti földben a komposzt részaránya és a tápanyagtartalom.
 5. Most a fűszerspirál lábánál egy kis tavat létesítsünk. Fóliával béleljük ki a mini tavat, majd töltsünk rá medertalajt. Úgy helyezze le a fóliát, hogy a fűszerspirál földjének közvetlen érintkezése legyen a vízzel.
 6. A fűszerspirált csak több egymás után követő zuhogó eső után ültesse be, hogy előbb még süppedjen meg a talaj.

 

5. Lépés: Fűszerfélék beültetése a megfelelő helyre

Most pedig ültesse el a fűszereit – az egyes fajtáknak találja meg a nekik  ideális termőhelyet. A fal kanyarulatával azt is meghatározhatja, hogy egy növény sok napfényt kapjon-e, vagy inkább  az árnyékban növekedjen-e. Vegye figyelembe az egyes fajták növekedési ütemét is – máskülönben pár hónap elteltével az agresszívebb fűszerfajták túlnőnek a lassabban növekedőkön. Ilyenkor  érdemes, némely fűszernövényt virágcserepekbe ültetünk. Öntözze meg a növényeket. Ilyenkor jó ha van egy kerti szivattyúja hiszen ezt akár az egész kerthez is használhatja.

Amennyiben Önnek a fűszerspirál beültetéséhez és öntözéséhez kerti gépekre van szüksége, úgy barkácsáruházainkban vagy tüzéptelepeinken megtalálja a megfelelőt.

Forrás: 1.kép ehrenberg-bilder / fotolia.com

Forrás: 2.kép: LiliGraphie / fotolia.com