A csempe tapadását befolyásoló tényezők a csempefektetés során

A nem megfelelő beépítésnek különböző forgatókönyvei vannak, amelyek a csempe tapadásának leválását eredményezhetik. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan tényezőt, amelyek befolyásolhatják a tapadást a csempe- és kőburkolatok beépítése során.

 

Az aljzat előkészítése

Az aljzaton lévő szennyeződések és szennyeződések jelenléte a csempefektetés előtti nem megfelelő tisztítás miatt veszélyeztethetik a jó tapadást.  Hasonlóképpen a csempék hátoldalán is.  Egyéb tényezők, mint például az aljzat repedései vagy a nem teljesen kikeményedett aljzatok idő előtti terhelése szintén tapadási problémákat okozhat.

Gondoskodjon az aljzat megfelelő tisztításáról és előkészítéséről.  Az aljzatnak mentesnek kell lennie portól, szennyeződéstől és minden olyan káros anyagtól, amely akadályozza a jó tapadást.  Ami a csempe hátoldalát illeti, nedves szivaccsal távolítsa el a por- és szennyeződéslerakódásokat a csempe beépítése előtt.

 

Elégtelen ragasztóréteg

A gyenge tapadás oka lehet a ragasztó elégtelen fedése.  A ragasztórétegben lévő hézagok és légüres terek a csempe leválásához vezethetnek, valamint a csempe törhet, ha leeső tárgyakkal ütközik, vagy ha ütésnek és rezgésnek van kitéve.

Vigyen fel elegendő ragasztót az aljzat és a csempe hátoldala közötti fedéshez és érintkezéshez.  Fektesse a csempét a ragasztóba határozott nyomással, hogy a simítóbordák jó tömörítésre omoljanak össze, és megszabaduljon a légüres terektől.  Különösen a nagyméretű, vékony lapok esetében ajánlott az egyirányú simítás (nem a többirányú simítás), hogy a simítóbordák egy irányba tömörüljenek, és így elkerülhetők legyenek a bordák közötti légrések.

 

Rossz ragasztóval való érintkezés és tömörítés

A rossz tapadás és érintkezés egy másik helyzete az, amikor a simítóbordákat a ragasztóágyban nem nyomják le a teljes tömörítésig.  Ha a csempéket a nem teljesen tömörített ragasztóra helyezik, az érintkezés felületes, és a beépítésben légrések és hézagok is keletkeznek.

A csempe és az aljzat megfelelő tapadásának biztosítása érdekében a munkásnak a csempét erősen le kell nyomnia, és gumikalapáccsal meg kell kopogtatnia a csempét, hogy a fektetést követően a beszorult légrések megszűnjenek. Nézze meg a megfelelő csempefektetésről szóló videót. A csempe és a csempe mögötti ragasztóanyag közötti megfelelő kötés csökkentheti a feszültségkoncentrációt.

Mapei márka

A Mapei egy Olaszországban alapított családi vállalkozás, amely a Squinzi család vezetésével az építőipar világszerte működő vezető szereplőjévé vált.

Mapei innováció

Mindennapi kenyerünk az éves forgalom 5%-át a kutatás-fejlesztésre fordítjuk, mert számunkra a kutatás és az innováció a növekedés hajtóereje.