A friss levegőn jobban tudok dolgozni

Az Amazon egészségügyi vezetője, Vin Gupta a Washingtoni Egyetem egészségügyi adatokkal és légzőszervi betegségekkel foglalkozó professzora. A CNBC Worknek nemrégiben adott beszélgetésében elmondta, hogy bár a Covid katalizátor lehetett az épületek számára a jobb levegőminőségi rendszerek bevezetésében, a szellőzésbe való beruházást támogató kutatások a Covidot megelőzően készültek. Ezek azt mutatják, hogy a kognitív funkciók és a munkavállalók termelékenysége javul a jobb levegővel.

 

A teljesítmény fokozása

A jó beltéri klíma óriási hatással van kognitív képességeinkre és termelékenységünkre. Az információk megértésének és felhasználásának képessége 172%-kal nőhet egy jó beltéri környezetben. A gyári munkásokról kiderült, hogy kevésbé produktívak azokon a napokon, amikor a levegő magas szennyezettségi szinten van.

A jobb levegőminőség a fertőzések és azok terjedésének alacsonyabb kockázatát is jelenti. A Britain’s Healthiest Workplace felmérés szerint a betegséggel kapcsolatos hiányzások évente 77,5 milliárd fontjába kerülnek az Egyesült Királyság gazdaságának, ami azt jelenti, hogy a HVAC-rendszerek fejlesztése nem csak a hosszú távú termelékenységnövekedésben mérve költséghatékony.

 

A jó munkaerő megtartása

Az alkalmazottak pótlása túlmutat a munkaerő-felvételi költségeken, a megfelelő személy megtalálása, a megfelelő személy felvétele és betanítása jelentős költséget jelent egy vállalkozás számára, a tudáson és a kapcsolati biztosítékokon kívül, amelyeket elveszíthet, ha a jó munkavállalók elhagyják a vállalatot.

A beltéri levegő minőségének javítása a munkahelymegtartási stratégia részeként ésszerű a járvány utáni nehéz munkaerőpiacon. Joseph Allen, a Harvard School of Public Health, Healthy Buildings programjának igazgatója nemrégiben azt írta, hogy „eljött az idő, hogy a levegőminőséget kötelező munkahelyi juttatásként kezeljük”.

 

Jobb szellőzésű munkahelyek kialakítása

Alapvető fontosságú, hogy a munkahelyként tervezett épületek megfeleljenek a kormányzati egészségügyi előírásoknak és irányelveknek, azonban ahhoz, hogy olyan egészséges és produktív környezetet teremtsünk, amelyben a munkavállaló szívesen maradna, az épületek szellőztetését az elfogadható minimumoknál magasabb színvonalon kell megkövetelnünk.

Az alkalmazottak tiszta levegőjébe való befektetés gyorsan megtérül. A munkáltatóknak mérlegelniük kell, hogy mennyibe kerül, ha nem rendelkeznek jól megtervezett beltéri klímamegoldással a dolgozóik számára.