A krétafesték színei

Bármennyire is annak tűnik, a krétafesték egyáltalán nem új találmány! A nevében a “kréta” nem más, mint nyers mészkőpor, amelyet már régóta használnak a festők a vizes bázisú falfestékekhez adalékanyagként, leginkább a fedőképesség növelésére és a tapadás fokozására. Talán az egyetlen új dolog van ebben a festék típusban, mégpedig a neve. Régebben ugyanis nem hívták krétafestéknek.

 

Mik a krétafesték összetevői?

A manapság krétafesték néven ismert és népszerűvé vált festék lényegében egy egyszerű vizes bázisú latex falfesték elkeverve egyszerű mészkőporral (kálcium-karbonát). Ezt a port Magyarországon az építőiparban ’bécsi fehér’ néven ismerik és nagyon kedvező áron megvásárolható egyébként a festékboltokban vagy az építőanyag telepeken, illetve akár borászati vagy gazdaboltokban is, szénsavas mész néven, szintén nagyon alacsony áron. Angol nyelvterületű országokban ’chalk’ (kréta) vagy ’calcium-carbonate’ néven árusítják. A bekeverés aránya körülbelül 2:1, tehát 2 rész vizes bázisú festékhez 1 rész port kell keverni a házilagosan előállított krétafestékhez.

 

Mire jó a krétafesték?

Az utóbbi években a krétafesték nagyon népszerű lett, valószínűleg a három fő tulajdonságának köszönhetően:

  1. jól tapad különféle felületekhez alapozó és előkészítés nélkül is
  2. mészkőpor tartalma miatt szép strukturált felületeket lehet vele kialakítani
  3. gyorsan szárad

Ha egy régi bútort szeretnénk újjá varázsolni, a krétafesték jó választás lehet, amennyiben:

  • nem szeretnénk bajlódni a felület csiszolásával vagy alapozásával,
  • ha szeretnénk, hogy a végeredmény egyedi, rusztikus-vintage hatású felület legyen,
  • és az egyes rétegek felvitele között ne kelljen túl sokat várnunk.

 

A krétafesték tulajdonságai

Enyhe túlzással szinte mindenhez tapad. Korábban már valamely módon felületkezelt fához (pl. festett, lakkozott, viaszolt, lazúrozott, politúrozott) és natúr kezeletlen fához egyértelműen tapad. Elvileg tapad még laminált felületekhez és műanyaghoz, mérsékelten pedig üveghez és fémhez is. Ez utóbbi esetekben bizonyos mértékig tapad, de mivel ezek a felületek nem porózusak, a festék valójában nem tud rendesen belekapaszkodni a felületbe, tehát a végeredmény sokkal sérülékenyebb lesz, mint abban az esetben, amikor a festék be tud szívódni a festett felület pórusaiba.

Ugyanez igaz a magas fényű fa felületkezeléseknél is, mint amilyen például a fényes lakk, vagy a sellak politúr. Ha ilyen bútort festünk, a felületet festés előtt csiszolópapírral mindig érdesíteni kell kb. 180-as csiszolópapírral. Mindezek mellett vannak olyan esetek, amikor egy régi bútort vagy épp a kezeletlen fát muszáj alapozni.

További érdekesség, hogy a krétafesték a textilekhez is jól tapad. Tehát akár bútorkárpit is átfesthető vele, de csak akkor érhetünk el szép végeredményt, ha a festéket kellőképpen felhígítjuk és beledolgozzuk a textil szálaiba. Így a festék nem a textil felületéhez fog tapadni, hanem a textil belső rostjaihoz. Ha azon gondolkozol, hogy egy kárpitozott bútort krétafestékkel festesz át, arra mindenképp számíts, hogy a festék megváltoztatja a textil tapintását, kicsit durvább lesz tőle. Érdemes egy nem látható helyen próbát tenni, mielőtt az egész fotelt vagy székkárpitot átfested, hogy lásd, tetszik-e neked az a hatás, amit elérhetsz a krétafestékkel.

 

Krétafesték szórófejes flakonból

18 féle különböző színben kapható a Pinty Plus krétafesték spray, amely minden eddiginél könnyebbé teszi a felületre való felhordást. Ez egy speciális krétafesték spray, amely tökéletes bármely felület dekorálására, akár expandált polisztirolra is. 15 percen belül még szappanos vízzel lemosható. A krétafestékek legjellemzőbb tulajdonságai erre a változatra is igazak: maximális fedés és gyors száradás jellemzi. Vizesbázisú formulájának köszönhetően sokkal inkább környezetbarát, mint az oldószeres festékek bármelyike.

Számos felület dekorálására használható. Alkalmas fa-, bútorlap-, vászon, vas-, műanyag-, tábla felületek és akár üveg festésére is. Nem tartalmaz agresszív oldószereket, ezért nem marja meg a polisztirol felületeket sem.

Ahhoz, hogy teljesen sima felületet érjünk el vele a festés során, egymást követően több vékony réteg használatát javasoljuk, a rétegek között pedig a száradás után csiszoljuk meg finoman, hogy a kívánt felületet elérjük.