Mire jó a flexibilis csemperagasztó?

A flexibilis csemperagasztót más néven flexibilis ragasztóhabarcsnak is nevezhetjük, tartalmilag ugyanazt jelenti a kettő. Az aljzatok folyamatos mozgásban vannak az épületeinkben, ezért kell olyan anyagokat használnunk a padlóink alá, amelyek csillapítják az emiatt keletkező nyírófeszültséget, hogy burkolataink hosszú élettartamúak lehessenek. Ez azt jelenti, hogy a különböző mozgásokat az anyagok a flexibilis aljzatnak köszönhetően követni tudják, így nem repednek el, vagy válnak fel.

 

A flexibilis csemperagasztó használata

Mindenképp flexibilis ragasztóanyagot kell választanunk az alábbi esetekben:

  • kültéri burkolás esetén
  • olyan betonfelületeken, ahol a felület még kis mértékben zsugorodhat
  • ha nagyméretű burkolólapokat szeretnénk lerakni
  • diszperziós, cementkötésű, rugalmas vagy kent vízszigetelésekre
  • padlófűtéseknél

A legegyszerűbb példa, amely igényli a flexibilis ragasztóanyagok használatát, az a változás hőmérséklet. Nyáron a rekkenő hőségben, ha a kültéri teraszra vagy erkélyre gondolunk, akkor egyértelmű, hogy a nyári kánikulában felforrósodnak a járólapok, napnyugta után pedig jön a lehűlés, az jó pár fokos különbséget jelent a hőmérsékletben. Az anyagok először kitágultak, majd pedig összehúzódnak. Ez a folyamat, ha egymás után sokszor megtörténik és közben pedig nem flexibilis csemperagasztó anyagot használtunk, akkor elreped a csempénk, a burkolólapunk, mert nem lesz tere mozogni.

 

A flexibilis csemperagasztók típusai

Az S1 és S2 osztályú ragasztók közti alapvető különbség az, hogy az S1 osztályú csemperagasztók alakváltozásra képesek, míg az S2 osztályba tartozó csemperagasztók nagyobb alakváltozásra képesek.

Ezt az alakváltozásra való képességet a ragasztóhabarcsba kevert polimerek és por alakú műgyanták minősége és mennyisége határozza meg.

A gyakorlatban minél nagyobb méretű járólapot szeretnénk lefektetni annál inkább ajánlott az S2 osztályba sorolt anyagokat választani, minden egyéb esetben elég lehet az S1-es osztályú ragasztóhabarcs használata.

 

Kültéri burkolás flexibilis csemperagasztóval

A kültéri burkoláshoz választott burkolatragasztó flexibilis és fagyálló kell, hogy legyen. Ha ugyanis csak fagyálló, de nem flexibilis ragasztót használunk, valószínűleg már az első tél után szomorúan tapasztalhatjuk, hogy a leburkolt területen a burkolatunk elválik az alapfelülettől, arról lepattogzik, felfagy. Ezt az „élményt” elkerülendő mindenképp fagyálló, flexibilis csemperagasztót válasszunk a kültéri munkákhoz.

Fontos megjegyeznünk azt is, hogy szakember hiány ide vagy oda, de a kültéri hidegburkolat ragasztását bízzuk inkább szakemberre. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy hogyan rakjuk le. Ha folyamatosan áll a burkolat felületén a víz, mert nem tud lefolyni, ugyanis nem jól lett elkészítve a lejtése, hiába fagyálló a leírás szerint, sajnos megvan az esélye, hogy a teraszburkolat rövid időn belül csúnyán tönkremegy.

 

Nagy forgalmú belső terek burkolása

Beltéri padlóburkolat esetében sokszor elegendő az alap csemperagasztók használata, azonban vannak olyan esetek, amikor egyértelműen ajánlottabb a flexibilis csemperagasztó megvásárlása és használata. Flexibilis ragasztót kell használni, ha greslappal burkolunk, vagy nagyobb méretű padlólapoknál is ez az előírás (pl. egy 30×60 cm-es padlólap esetében mindenképp flexibilis csemperagasztót válasszunk).

Nagy forgalmú helyiségek, vendéglátóipari egységek padlóburkolásánál fokozottan ajánlott a flexibilis burkolatragasztó alkalmazása.