A kültéri falfestékek

Megújult a Héra Prémium matt színes beltéri falfesték

Napjainkban elmondható, hogy több száz különböző színű és típusú homlokzatfestékből válogathatunk kedvünkre a boltok polcain, amelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be az épületek esztétikai hibáinak eltűntetésében, továbbá az ingatlan állagmegóvásában is nagy segítségünkre lehetnek.

Fontos lépés, hogy a kiváló fedőképességű kültéri falfestékek felvitele előtt gondoskodnunk kell a megrepedt, hiányos falfelület javításáról, portalanításáról, annak érdekében, hogy a felújítandó ház falának hosszú távon is szép, vonzó külsőt kölcsönözzünk.

 

A kültéri falfesték a ház „ruhája”

Minden területen szeretjük az ápoltságot, az igényes és esztétikus megjelenést. Így van ez az épületeinkkel is. Amikor meglátunk egy házat, egy épületet, az egy érzést, egy benyomást kelt bennünk. Olyan esztétikai élményt nyújthat, amelyben a forma mellett a színek harmóniája is meghatározó, és pozitív érzést válthat ki belőlünk.

Senki sem szeret omladozó falakat látni. Szívesebben szemléljük a precíz, gondosan megtervezett, típusától függően néha feltűnő, de ugyanakkor ízléses, tiszta és dekoratív, tökéletesen ápolt homlokzatokat. Az igényesen megmunkált és előkészített falfelület – mely a tartósság érdekében nélkülözhetetlen – elengedhetetlen kelléke a megfelelő minőségű kültéri falfesték ajánlat kérés, mely hosszú távú védelmet nyújt épületeinknek.

 

A kültéri falfesték kiválasztásának szempontjai

A homlokzati festék impozáns képet nyújt ingatlanunknak, emellett a legfontosabb szempont a kiválasztás során, hogy az épület teljes szerkezetének és felületének állagmegőrzését is el tudja látni. Az építményeink legnagyobb ellensége a víz, amely ráadásul több irányból is érkezhet és érintheti a felületeinket.

Az esővíz okozta károk miatt már mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha korábban nem gondoskodtunk megfelelően a ház értékmegóvásához szükséges anyagokról, vagy a megfelelő munkálatok elvégzéséről. Amennyiben a kültéri festék kiválasztása vagy az elvégzett munkálatok nem voltak megfelelőek, az felszíni elváltozást is okozhat.

A tartós kültéri bevonatok hatékony védelmet nyújtanak a káros, savas esővíz és más szennyező forrásokkal szemben.

Bizonyos kültéri falfestékek pára-áteresztőek, melyek biztosítják a fal természetes légzését, és a felület természetes folyadékháztartását is rendben tartják. Az állagmegóvás érdekében érdemes olyan homlokzatfestéket választanunk, amelynek kiemelkedően jó a páraáteresztő képessége, azonban a napsütés, vagy egyéb külső tényezők hatására gyorsan ki tud száradni, ezzel is óvva a festék károsodását. Ezek a falfestékek a szárazabb időszakokban is biztosítják az épület belső nedvességének megtartását és jól szellőzését. Amennyiben a választásunk a kevésbé páraáteresztő falfestékre esik, több az esélye, hogy a falfelület idő előtt bomlásnak indul, amelyet hamarabb kell felújítani is.

 

Kültéri festék típusok

Mész alapú kültéri falfestékek

Mint minden festéknek, a meszes kültéri falfestéknek is megvannak az előnyei és hátrányai. A mész alapú kültéri falfestékek gazdaságosak és egyszerűen felvihetők, mivel különleges eszközöket nem igényelnek. Vízzel hígítható festékek, amelyek a környezetünket sem károsítják. Kiváló fedőképességgel rendelkeznek.

A mész a köztudatban is elterjedt tulajdonsága, hogy fertőtlenít és gombaölő hatású. Hátránya, hogy csak olyan falfelületen használható – magas páradiffúziós hatása miatt – amely megfelelően szigetelt és fagyveszélyességük végett is odafigyelést igényelnek. A meszes alapú falfestékek állják a legkevésbé a fizikai igénybevételeket.

 

Szilikát alapú kültéri falfestékek

Vakolatra, mésszel kezelt felületre közvetlenül felvihető, az előírt munkálatok elvégzése után. Gipszes, illetve diszperziós festékkel kezelt felületre nem alkalmazható ez a fajta homlokzati falfesték.

A szilikát alapú falfesték is gazdaságos felhasználású és színtartó hatású, ezáltal tartósabb és időállóbb falfestéknek számítanak. Páraáteresztő képességük ezeknek a festékeknek rendkívül jó, de hátránya, hogy a már kész festés utólagosan nehezen javítható. Napjainkban a kedvezményes áruk és jó felhasználásuk miatt gyakrabban találkozhatunk ilyen fajta festékekkel.

A szilikon bázisú falfestékek kiváló fedőképességgel rendelkeznek, amely jó ellenállást biztosít az épületeknek. Elképesztően jó a páraáteresztő képességük, de víztaszító képességük is rendkívüli. Ezáltal csak a minimális csapadékot engedi beszivárogni a falba, a nedvesség gyors távozását is segítik. Ez a homlokzati festék rendelkezik a legjobb tulajdonságokkal mind közül, mely legjobban hozzájárulhat épületünk állagának hosszútávú megóvásához.