A légkondi karbantartása

A légkondicionálás az intelligens otthonunk fontos tartozéka. Mivel távolról is vezérelhető, praktikus, ha például a nyári hőségben, mielőtt elhagynánk a házat, beállíthatjuk, így hűvösebb és kényelmesebb lesz a levegő. De ha azt szeretnénk, hogy a légkondicionáló nyáron is hatékonyan és problémamentesen működjön, érdemes időben (lehetőleg tavasszal) átvizsgáltatni, vagy szakemberrel kitisztíttatni. 

 

De miért is fontos a klíma rendszeres karbantartása?

Ha egy tárgyat, készüléket vagy műszaki cikket hosszú ideig szeretnénk megtartani és használni, akkor időről időre gondoskodnunk kell róla: Ez vonatkozik a ruháinkra és a háztartási eszközeinkre is. Klímaberendezésünk esetében azonban különösen fontos ez a gondoskodás! A légkondicionáló karbantartása ugyanis segít megelőzni számos olyan problémát, amelyek negatív hatással lehetnek a légkondicionáló élettartamára, energiafogyasztására, otthonára és egészségére. 

A legfontosabb, hogy ne hagyja figyelmen kívül azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy légkondicionálója tisztításra szorul. Ha például azt veszi észre vagy érzi, hogy a légkondicionáló teljesítménye csökken, hogy a levegő minősége romlik otthonában, hogy kellemetlen szagok terjednek otthonában, vagy hogy látható szennyeződés vagy törmelék van a légkondicionáló belsejében, akkor gyakrabban kell tisztítani.

 

A rendszeres ellenőrzés energiát is megtakarít

A légkondicionáló rendszereknél aranyszabály: minél tisztább a készülék, annál jobb a hőleadás. A tisztaság alatt természetesen elsősorban a belső alkatrészeket értjük, különösen a hőcserélő egység lamelláit. Mivel ezek szorosan össze vannak tömörítve, a por vagy a különböző szennyeződések nagyon könnyen megtapadhatnak a felületükön. Szélsőséges esetben a szennyeződések akár el is tömíthetik ezeket a réseket, ha nem gondoskodnak a karbantartásukról. Ezáltal a hőcsere nagyon „lomhává” válik, így az energiafelhasználásunk biztosan nem lesz optimális. Jó, ha tudjuk, hogy a magas villanyszámlák szinte biztos, hogy jönnek. A tapasztalatok és a mérések azt mutatják, hogy akár az átlagos fogyasztás 130-140%-át is kifizethetjük, ha nem vigyázunk.

Egy másik fontos és döntő pont az úgynevezett hűtőközeg-ellenőrzés. Ha ez szivárog, akkor a készülék teljesítménye jelentősen csökken, miközben az energiafogyasztásunk az egekbe szökik. Ez a környezetre nézve is következményekkel jár! A környezetre káros hűtőközeg-szivárgás megelőzését törvény szabályozza. Bizonyos esetekben ez magas bírságokat vonhat maga után.

A Legrand termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!