A papírmentes építkezés: Xella miért támogatja a hannoveri Leibniz Egyetem kísérleti projektjét? 1. rész

A papírmentes építkezésnek számos előnye van: növeli a termelékenységet az építkezésen, megkönnyíti a projektmenedzsmentet és megbízható építési dokumentációt tesz lehetővé. A hannoveri Leibniz Egyetemmel közös kísérleti projekt megmutatja, hogy ez hamarosan szabvány lesz-e az építőiparban.

Elméletileg a papírmentes építkezés minden technológiai előfeltétele adott, de a gyakorlatban az építőipari munkák nagy része ma még mindig 2D-s tervek alapján történik. Ezeknek a statikus építési rajzoknak jelentős hátrányai vannak: Az automatizált verziókezelés nélkül helyben tárolt tervek azt jelentik, hogy a szakmák nem rendelkeznek teljes körű információkkal, és a frissítéseket gyakran nem veszik figyelembe időben. Ez könnyen hibákhoz vezethet.

Egy tervező-építő szeminárium keretében a Leibniz Universität Hannover hallgatói azt kutatták, hogy a digitális technológiák különböző lehetőségeinek kölcsönhatása révén hogyan lehet az épületeket nemcsak megtervezni, hanem meg is építeni: például a kiterjesztett valóság alkalmazásával és a klasszikus építési rajzok használata nélkül. Melyek az eredmények? Melyek a következő kutatási megközelítések?

 

A digitális tervezéstől a digitális megvalósításig

A Xella célja, hogy áthidalja a digitális tervezés és az analóg kivitelezés közötti szakadékot az építkezésen, és már évek óta foglalkozik a kiterjesztett valóság építési területen történő alkalmazásával. A vállalat például a Hololens2-t használja a Trimble építőipari verziójában a digitális tervezés vizualizálására és a minőségi ellenőrzés elvégzésére az építkezésen a cél/tény összehasonlítás részeként. Ezt az eljárást már több éve alkalmazzák többek között Hollandiában, Németországban és Lengyelországban.

 

A papírmentes építkezés projekt

A Mirco Becker professzor által vezetett Építészeti és Tájtudományi Kar hallgatói most céltudatosan egy lépéssel tovább mennek: a „Papír nélküli építkezés” projekt új megközelítést javasol az építőiparban, amely az építési folyamat során csak a számítógépet vagy okostelefonokat, tableteket és ct használ a kiterjesztett valóságon keresztül a részletes és bővített információkhoz. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja a kiterjesztett valóság technológia előnyeit és hatását az építészeti tervezési és építési folyamatra.

 

A Xella szakértelmet biztosít és az Ytong tervblokkokat tervez

A Xella gyakorlati szakértelemmel és a P2 Ytong tervblokkok szállításával támogatta ezt a kutatási projektet. Az építkezésen a valós helyzethez képest erősen leegyszerűsített projektben egy kőszobrot terveztek meg egy valós épület alapján a Rhinoceros 3D szoftverrel és a Grasshopper vizuális szkriptkörnyezet segítségével létrehozott algoritmus segítségével. A digitális modell segítségével az első réteg Ytong blokkokat nemcsak kezdetben helyezték el a tervnek megfelelően a felületen, hanem később egymás után össze is illesztették. A blokkok elrendezését a diákok maguk végezték el okostelefonok és három virtuális valóság fejre szerelt kijelző segítségével. A blokkok egy részén felcímkézett QR-kódok szolgáltak horgonyként a valós világban történő elhelyezésükhöz.

Miután a szobor elkészült, az okostelefonokra készült Unity platform segítségével egy kiterjesztett valóság környezetet hoztak létre, amely lehetővé tette a látogatók számára, hogy a helyszínen meglátogassák a projektben vizsgált koncepciók virtuális kiállítását: Itt képeket, szövegeket és videókat tartalmazó panelek jelentek meg. Ezenkívül egy hologramot is telepítettek a meglévő demonstrátorra, hogy láthatóvá tegyék az épület bővítési lehetőségeit.

 

A kiterjesztett valóság a digitális terveket ülteti át a gyakorlatba

A kísérlet végül megmutatta, hogy a kiterjesztett valóság használata az építési fázisban a klasszikus 2D-s tervrajzok nélkül is lehetséges. Az okostelefonok önreferencia-technológiájának jelenlegi állása mellett azonban bebizonyosodott, hogy a blokkok pozicionálásakor akár 3 cm-es tűréshatárokat is be kell tervezni – ez a kihívás a jövőben leküzdhető lesz, például egy, a földmérési technológia területéről származó totálállomás integrálásával.