A polikarbonát beépítésére vonatkozó szabályok

Milyen időjárási viszonyok ideálisak a beépítéshez?

A polikarbonát széles hőmérséklet-tartományban (-40°C-tól +130°C-ig) használható. A beépítéskori időjárás azonban nem mindig azonos.

Ha a hőmérséklet fagypont alatt van, a kivitelezés nehezebbé válik, mivel a műanyag és a gumi segédanyagok is hidegebbek. Az anyagok zsugorodnak és összehúzódnak, ezért a hőtágulási együtthatót figyelembe véve kell beépíteni őket. Egy -5°C-on lefektetett polikarbonát szélesebb hőmérséklet-tartományban (nyáron 35-40°C-on) tágul (és ezért többet), mint egy 25°C-on lefektetett tető. Ugyanez fordítva is igaz: egy meleg éghajlaton telepített polikarbonát télen, fagypont alatti hőmérsékleten jobban zsugorodik, mint egy 10°C-on telepített tető. Ez azért van, mert más az alap, más a kezdeti tényező. Az egyik esetben a két tartomány közötti különbség 40-50°C is lehet, míg a másik esetben csak 15-20°C (negatív tartomány).

A beépítési segédanyagok és tartozékok esetében célszerű azokat a beépítésig fűtött helyen tárolni, hogy például a tömítőgumi ne legyen olyan merev a beépítés során.

A beépítés során kerülni kell a csapadékot, hogy a víz ne hatoljon be a cellákba, és a páraáteresztő és párazáró szalag ne tapadjon meg a nedves felületen.

 

A polikarbonát alátámasztására vonatkozó követelmények

A polikarbonát lapok súlya sokkal kisebb, mint az üvegé vagy a csempéké, ezért nem igényelnek olyan erős szerkezetet.

Amire figyelnie kell, az a szarufák vagy konzolok vastagsága és azok távolsága. Ez utóbbinál vegye figyelembe a középpont-középpont távolságot, azaz az egyik tartó középpontja és a másik tartó középpontja közötti távolságot.

Fontos szempont tehát, hogy a tartók (szarufák vagy üvegprofilok) vastagsága (szélessége, azaz ahol a polikarbonát illeszkedik) legalább 50 mm legyen. Ennél keskenyebb gerendának csak akkor van értelme, ha a támaszok keresztirányúak, nem pedig lejtőirányúak.

De miért van szükség 50 mm-re? Mert a műanyagok hőtágulása viszonylag nagy. Ha a támaszok nem elég szélesek, a polikarbonát lemez hideg télen, amikor a hőmérséklet jóval 0 °C alatt van, zsugorodni fog. Ha ekkor a lapot még súlyos hóterheléssel is megterhelik, könnyen kicsúszhat a rögzítőprofilból, és a támaszok közé eshet.

A polikarbonát ezért nem igényel robusztus szerkezetet, de fontos, hogy a lapok illesztésénél a szélesség legalább 50 mm legyen. Ha egy 75×150 mm-es szarufát választunk, akkor ennek még gyalulás után is elegendőnek kell lennie.