Kerti tippek és ötletek térkövekkel

Hogyan tervezze meg álmai kertjét térkövekkel és kerti design elemekkel? Nyári konyha, kerti ház, kerti tűzrakóhely, magasított ágyás és még sok más kerti tipp…

Kerti tippek térkövekkel – a kertünk a nappalink és így a házunk kültéri területe, amely összeköti a belső teret a természettel.

 

Kerti tippek térkövekkel:

Elképzelte már, hogy egy hosszú, forró nyári nap után a saját kertjében pihen egy jéghideg koktéllal a kezében, és nem akar máshová menni, mert pontosan az veszi körül, amire mindig is vágyott? Olyan helyen, ahová büszkén hívhatja át barátait egy grillpartira, vagy ahol csak úgy szórakozhat a családjával? Vagy talán még egy olyan grillpartit is rendezhet, ahol a saláta a saját kertjéből származó paradicsommal készül? Álmai kertjét egészen könnyen, akár apró lépésekben is megvalósíthatja, így nem fogja egyszerre sújtani a pénztárcáját.

Íme néhány kertépítési tipp a térkővel, hogy megteremtse saját oázisát a kertben:

 

A terasz:

A terasz közvetlenül kapcsolódik a nappalinkhoz, ezért az első lépés a terasz kialakítása!

Mivel a terasz legszembetűnőbb és ezért talán legfontosabb része a padlóburkolat, érdemes alaposan szemügyre venni a lehetőségeket:

A különböző burkolattípusokról már írtunk egy korábbi cikkünkben, így csak röviden összefoglalom, hogy a legtartósabb és legsokoldalúbb megoldás a betonlap. Számos előnye közé tartozik, hogy harmonizál a kerti burkolattal és a kocsifelhajtó vagy garázskapu burkolóköveivel. Emellett rendkívül tartós és könnyen karbantartható. Így ha egy teraszelem megsérül vagy szennyeződik, gyerekjáték kicserélni.

Ma már nem kell lemondania az egyediségről és a szín, a forma és a fektetési minta variálhatóságáról, hiszen a lehetőségek tárháza határtalan.

Tipp: Mindenképpen vigyen haza egy mintacsempét, hogy megnézze, hogyan fog harmonizálni a homlokzattal, a tetőcserepek színével és a kerítéssel.

Ezután már csak ki kell választania a kert színéhez és stílusához illő kerti bútorokat és kiegészítőket, és máris indulhat a kertészkedés!

 

Tűzrakás a kertben: grillezés, szalonnasütés, bográcsozás:

A kerttervezés legalapvetőbb része a terasz és a burkolt garázsfelhajtó és kapubejáró, valamint a kerti utak, járdák és lépcsők tervezése és kialakítása.

A burkolt területek azonban még nem jelentik a végét a különböző kerttervezési elemek sokaságának, amelyekkel a kert megjelenését és hangulatát megteremthetjük.

Ha egy igazán élvezetes kerti elemet szeretne, amely karaktert és praktikumot ad a kert megjelenéséhez, akkor építhet egy tűzrakóhelyet a kertbe, amelyet grillezésre és sütögetésre használhat. A teraszról egyszerűen nézheti a lángoló tüzet, de télen egy csésze forralt borral a kezében is melegen tarthatja magát.

 

Nyári konyha:

Nincs is jobb, mint egy fárasztó nap után a saját kerti oázisában pihenni. Ha aztán a nyári konyhában finom ételeket készíthet és a szabadban fogyaszthatja el, akkor szerencséje van. A szabadban való főzés egyedi ízt ad az ételnek, a friss levegőn való evés pedig különleges élményt nyújt.

A nyári konyhának is nevezett kültéri konyhája padlóját térkővel kell burkolni. Így nem kell aggódnia a fagy miatt, könnyen tisztítható, ha valami kiömlik, és a színek és formák tárháza végtelen.

Tippünk: Kombinálja bátran a színeket és a burkolatokat, hogy egyedi hangulatot teremtsen!

 

Magaságy:

Számos praktikus előnye mellett egy magaságyás a kert ékessége lehet. Különböző anyagokból készülhet: Fából, kőkosarakból, műanyag elemekből.

Tippünk: Ha természetes anyagot szeretne használni, de nem szeretne állandóan a karbantartásával bajlódni, használjon falazott betonelemeket!

 

Szaletli:

A kert megjelenését leginkább befolyásoló kerti elem talán a szaletli vagy pavilon. Leginkább pihenőhelyként használják, de családi összejövetelek és késő nyári esti beszélgetések remek helyszíne is lehet. A szerkezet fából készül, a padlót pedig mindig kőlapokkal borítják.

Tippünk: A természetes hatás és a rusztikus stílus érdekében válasszon Caesar követ, amelyet falelemként is használhat, hogy bármilyen magasságban falat építsen a pavilon köré, és a teljes harmónia érdekében ugyanazt a követ használja a padlóhoz és a falakhoz.