A SikaTack Panel rendszerrel az épületburkolatok láthatatlanul rögzíthetők

A SikaTack Panel rendszerrel az épületburkolatok láthatatlanul rögzíthetők

Az urbanizáció, a modern irodaépületek, közintézmények, üzletközpontok számának növekedésével együtt jár a fényt át nem eresztő épületburkolatok ragasztása iránti igény Magyarországon is. Ez nemcsak a felragasztható lapok, hanem a lapok felragaszthatóságát lehetővé tevő, minőségi ragasztástechnikai anyagok iránti igény növekedését is jelenti.

Az építészek ragasztott, rejtett rögzítés iránt igénye érthető, hiszen egyre többször kell megoldaniuk nagy táblás, háttér szellőzésű, korrózió veszély nélküli felületet, ahol esztétikai okok miatt a rögzítést láthatatlan módon kell megoldani.

A ragasztástechnikai megoldásokon belül a nem pontszerű, hanem vonalmenti ragasztás egyre nagyobb teret nyer, magasabb szintű installációt tesz lehetővé, mint a pontszerű ragasztás, mivel nagy felületen hat. Ezáltal lehetővé teszi a vékonyabb lapok felrakását is, amely óriási előny az építkezések helyszínén az épületburkolatok mozgatása során. Egy 3 mm vastagságú lap mozgatása jóval kevesebb humán és gépi mozgató eszközt igényel.

A vonalmenti ragasztás tekintetében rendszerszintű megoldást Magyarországon a Sika nyújt, a homlokzati elemek gazdaságos és biztonságos szerelését biztosító Sika Tack-Panel technológiájával.

A Sika több, mint 20 éves aktív innovatív piaci aktivitásának köszönhetően a vonalmenti ragasztott burkolataival Magyarországon is évről-évre egyre nagyobb teret nyer a mechanikus rögzítéssel szemben, egyre több kétkedő kivitelező, építész bizalmát sikerül megszerezni a nem látszó, vonalmenti épületburkolat rögzítés megoldások mellett.

A rendszer egy tartósan rugalmas ragasztóból (SikaTack-Panel vagy SikaTack Panel-50), egy kétoldalt öntapadó – a lapok beállítására szükséges – szerelőszalagból (Sika Fixing Tape), valamint az alapfelület szerint kiválasztott alapozókból áll (SikaTack Panel Primer, Sika Primer 210 és Sika Aktivator).

A mechanikus rögzítés esetében a sarokpont megfogás miatt feszültség keletkezik és emiatt kezdődő repedések indulhatnak el, aminek következménye, végeredménye az, hogy a letört, lepattogzódott sarkok csökkentik a burkolat esztétikáját. A Sika Tack Panel rendszer esetén ez a probléma nem jelentkezik. Ezen kívül a SikaTackPanel ragasztás időjárásálló, könnyedén elviseli a téli és nyári hőmérsékletváltozás viszontagságait és az eltérő anyagok között nyújt biztos kapcsolatot (alumínium, rozsdamentes acél, fa, kerámia, HPL, szálcement, beton és kő).

A próbaragasztásokkal, tesztelésekkel nemcsak a mechanikus megoldás hátrányait látják be a szakemberek, hanem a kevésbé stabilan ragasztható lapok is kiszűrhetők.

A Sika a tesztelések mellett a Sika Tack Panel Rendszer ragasztás tervezéséhez a Sika Joint Calkulator tervező programot biztosítja térítés nélkül a regisztrált ügyfelek részére, mely által meghatározható a ragasztó szükséglet, valamint az alátámasztások középvonalának helye.

A kivitelezők körében a Sika STP ragasztási megoldása azért is népszerű, mert a rendszer megismerését építés helyszíni és üzemi körülmények közötti képzésekkel segíti a Sika Hungária Kft.

A fejlesztések eredményeként folyamatban van egy „Bonding excellence” program is, mely elektronikusan egy egységbe foglalja a gyártást, kivitelezést, minőségbiztosítást, valamint hozzáférést és kapcsolatot biztosít a tervező, kivitelező és a Sika Hungária Kft között.

A SikaTack Panel rendszerről további információkat az alábbi kiadványban talál: