A tégla, mint burkolóanyag

A rusztikus megjelenésű bontott téglákból készült burkolat egyre kedveltebb megoldás az épületek és az otthonok belső és külső falainak burkolására is. A festett belső és kőporozott homlokzati falak egyhangúságát sokszor tényleg érdemes megtörni a természetességet kölcsönző bontott tégla belső és külső alkalmazásával.

 

Falburkolat téglából

Az épületek belső falai mellett a külső homlokzati falak és a külső lábazat is burkolható bontott téglából felvágott elemek fali burkolatként való alkalmazásával.

Az akár évtizedekkel korábban égetett téglák még jobb minőségben, kézi gyártással készültek, ezért jobban lehet vágni, szeletelni ezeket a bontásból kikerülő téglákat szeletelt tégla burkolatok készítéséhez. Kinézetük miatt ráadásul rusztikusabbak és ezáltal stílusosabbak is.

A szeletelt tégla kifejezetten jól használható azokban az esetekben, amikor az egész bontott tégla nem igazán jó megoldás, mert túl nagy helyet veszítenénk a használatával. Ez pedig legszembetűnőbben a falburkolatokként való alkalmazásnál van így.

  • Padlóburkolatként egyébként is szükség van a teljes bontott téglára, a padló megfelelő teherbírása érdekében.
  • Falburkolatként azonban már nincs szükség arra, hogy a burkolat elbírja a testsúlyunkat. Sőt éppen a falra való felfogatás könnyebbsége érdekében kifejezetten előnyös, ha nem a bontott tégla teljes súlyát és méretét, hanem annak csak a töredékét kell a falon rögzíteni.

Belső burkolatként különösen kedvelt lehetőség a tégla a konyha, a nappali vagy az étkező falának burkolására, ezáltal díszítésére. Külső falburkolóként nemcsak a homlokzati falat, hanem a lábazatot is burkolhatunk a szeletelt téglákkal. Akár még a kerítés burkolására is jól használhatjuk, ha valamiért azt nem lehetséges valódi téglából megépíteni.

Ne feledjük azonban, hogy külső burkolatként való használatnál az elkészülő megoldás ki lesz téve az időjárás viszontagságainak. Itt elsősorban a csapadék felszívódására kell gondolnunk, amely komoly probléma lehet a felrakott téglaburkolatban, hiszen különösen a téli időszakban veszélyes, a fagyás miatt. Ezen probléma megelőzésére érdemes a téglaburkolatot impregnálni. Ezzel nemcsak karakteresebbé lehet alakítani a burkolat színvilágát, hanem a vízzárósságát is növelni tudjuk.

A szeletelt téglák felhasználása a burkolás mellett még díszítő feladatot is elláthat, például a külső oldalon az ablak körüli díszítésnél. Mediterrán stílusban épült épületek rusztikus burkolataként közkedvelt építőanyag a bontott tégla, vagy annak fali burkolatként használt vágott, szeletelt fajtája.

 

A téglaburkolat készítése

Szeletelt tégla burkolatként való felhasználásához a téglát a teljes szélességi keresztmetszetében vágják fel szeletekre. A 10 cm széles téglát szeleteléskor 8 darab, nagyjából egyenlő vastagságú szeletre vágják. Ekkor a teljes felvágás után keletkezik 2 darab külső téglaszelet, és 6 darab belső téglaszelet.

A két külső téglaszelet lesz az igazán rusztikus hatású, eredeti téglát kifejező megjelenésű, hiszen ennek már magától leverődtek a szélei, kicsit viseltesebb lehet. A 6 darab belső szelet a vágás után tökéletesen sima felületet ad, így kicsit túl tökéletes a valódi rusztikus végeredményhez. A 6 belső téglaszelettel szemben külső szeletből csak kettő lesz egy tégla felvágásakor. Ezért a rusztikus hatású, kevesebb és ritkább külső szelet mindig értékesebb és drágább lesz a belső szeleteknél.

A két külső szelet rusztikus megjelenése a tégla égetési technológiájából is adódik. A tégla külső része előbb találkozik a nagy hővel, ezért az égetéskor a külső rész gyorsabban kezd el zsugorodni. Emiatt a külső részben sokkal nagyobb arányban lehetnek ebből a fokozott zsugorodásból égetéskor keletkezett hajszálrepedések. A belső szeleteknél ezek a hajszálrepedések már nem alakulnak ki. A külső, rusztikus felület a tégla belsejében már sima megjelenésű, élénkebb, márványosabb hatású lesz.

A téglaszeletek falra való felrakásakor érdemes megfelelő nagyságú fugaközöket hagyni. Ez azért fontos, mert így a nagyobb fugaközök a téglaszeletek közötti méretkülönbségeket is elfedik majd, és egyenletesen lehet kialakítani a burkolatot. A vágás során ugyanis az egyes szeletek széleiről nem egyformán törnek le darabok, ezért a szeletek között lehetnek méretkülönbségek.

A szeletelt tégla burkolat kialakításának további előnye, hogy a szeletelt tégla burkolat rugalmas, flexibilis csemperagasztóval jól felrakható sima, vakolt falfelületekre, gipszkarton lapokra, és még dübelezéssel rögzített homlokzati hőszigetelő anyagokra is. Itt megjegyzendő, hogy ugyanolyan jól felrakhatók a lábazatszigeteléshez használt szigetelőanyagokra is.

Kültéri ragasztásnál arra kell figyelnünk, hogy fagyálló, rugalmas csemperagasztót kell használni a ragasztáshoz, ami lehetővé teszi az elemek mozgását nagyobb hőingadozás esetén is.

 

Különleges téglák

A rusztikus hatású felületek kialakításán túl még az a praktikus tulajdonsága is megvan ezeknek a burkolatoknak, hogy a korábban már eléggé elhasználódott, elkoszolódott felületeket láthatatlanná lehet tenni, és meg lehet újítani, anélkül, hogy vakolni, vagy festeni kellene a falat.

Pecsétes, címeres tégla beépítésével a szeletelt tégla falburkolat egyhangúságát is meg tudja törni. Valódi egyedi megjelenést alakíthat ki a felragasztott fali burkolatban. Nem kell azonban túlzásba esni a pecsétes téglák használatában. Néhány ilyen címeres, pecsétes tégla beépítése már meg tudja szakítani a falburkolat unalmas egyhangúságát. Ebben az esetben is érdemes szem előtt tartanunk  a kevesebb: több alapszabályt.