Akkumulátoros szerszámgépek használata a mindennapokban

Az akkumulátoros kézi szerszámgépekkel sokszor találkozhatunk a mindennapokban felmerülő feladatoknál. Ezen feladatok megoldásaként gyakran vehetünk a kezünkbe egy-egy ilyen praktikus, és viszonylag könnyen használható szerszámgépet. Az akkumulátor újra és újra feltölthető, a gép műszaki paramétereitől függően akár több órás folyamatos használatot is lehetővé tesz. Az, hogy nem szükséges egy kábellel a hálózatba kötni ezeket a gépeket, jelentősen megkönnyíthetik a használatukat is, hiszen sokkal rugalmasabban tudjuk mozgatni, egyik helyről a másikra vinni a szerszámokat.

 

Az akkus csavarbehajtó

Az akkumulátoros fúró-csavarbehajtó elsősorban csavarok behajtásához használható – fába, műanyagba vagy éppen puhább fémekbe. Amennyiben a különböző falazatok fúrását, horgonyok vagy dübelek rögzítését, illetve a csavarbehajtást is egyetlen géppel szeretnénk megoldani, akkor az akkus ütvefúró-csavarbehajtó vásárlásában is gondolkozhatunk, hiszen ezek az eszközök általában lehetővé teszik a fúró, csavarozó és ütvefúró módok közötti választást.

Az akkus fúró-csavarbehajtó az a szerszám, mely leggyakrabban fordul elő a háztartásokban, illetve a különböző munkaterületeken is. Akár barkácsolni szeretnénk, akár egy építőipari cégnél dolgozunk, egy ilyen eszközre mindig szükségünk lesz. Ezért fontos, hogy jól válasszuk meg a munkaeszközünket, ahhoz a feladathoz, amelyhez a legtöbbet kell használnunk.

 

Akkumulátoros fúrógép

Az akkumulátoros fúró fúrásra és csavarozásra is használható. Legnagyobb előnye az akkumulátoros működés, ennek köszönhetően teljesen mobil használatot tesz lehetővé, hiszen nem szükséges állandóan konnektor közelében lennünk munka közben.

Fúró csavarozó választáskor meg kell fontolni mi a fő felhasználási irány. Más paraméterek a fontosak, ha bútor összeszerelésre keresünk gépet vagy ha falba is szeretnénk fúrni.

Az akkus fúrógép maximális nyomatéka azt a forgási erőt jelenti, amelyet az akkus fúró-csavarozó képes kifejteni működés közben. Ez egy fontos paraméter, különösen a csavarozással kapcsolatban. Ha puha anyagba (pl. fába) csavarozunk, kisebb nyomatékra van szükség, ami megakadályozza a csavarfej túlzott nyomását. Ezzel szemben, amikor egy csavart kemény anyagba (pl. fémbe) csavarozunk, nagyobb nyomatékra van szükség, hogy az akkumulátoros fúró erősen meghúzza a csavart. Ha az akkus fúrógépet különféle célokra kívánod használni, akkor javasoljuk az állítható nyomatékkal rendelkező modelleket.

 

Az akkus ütvefúró

Az ütvefúró tökéletes Ytong falazat, tégla és fa fúrására. Puha betonban szintén használható, bár itt már oda kell figyelni egy-két meghatározó tényezőre, azonban keményebb betonokhoz már tényleg nem igazán ajánlott. Ezért mondjuk azt, hogy téves az elképzelés, hogy betonhoz ütvefúró szükséges. Sajnos ennek ellenére használják sokan, persze nem sok eredménnyel. A betonhoz fúrókalapács kell. Elmondjuk, hogy miért.

Ennél a géptípusnál a munkát a beépített ütőmű, illetve a két, egymás felé néző körmös tárcsa végzi. A körmös tárcsa egy fogazott tárcsa, amely egymáson forogva egy igen kicsi, 1-3 mm-es mozgást végez előre hátra. Ezt az erőhatást továbbítja a tokmánynak, így jön létre az “ütő” mozgás. Természetesen minél nagyobb a gép fordulatszáma, annál gyorsabb ez a folyamat, illetve annál nagyobb az ütési energia is.

Az ütvefúró tehát egy olyan fúrógép típus, amelynél az ütési energiát egy körmös tárcsa racsnizása állítja elő, közvetlenül a tokmány mögött.

 

Akkumulátoros sarokcsiszoló

Habár a sarokcsiszoló kifejezésből arra gondolhatnánk, hogy egy célszerszámról van szó, valójában kifejezetten sokoldalú eszközről beszélhetünk – a meglepő pedig az, hogy pont sarkok csiszolására a legkevésbé alkalmas.

A sarokcsiszolók már csak azért is számítanak megkerülhetetlen eszközöknek, mert számos kiegészítő tartozékuknak köszönhetően rengeteg feladat elvégzésére alkalmasak. Bármilyen kicsi sarokcsiszoló – a megfelelő kiegészítőkkel felszerelve – alkalmas lehet vágási, csiszolási, polírozási vagy akár tisztítási feladatokra is.

A sarokcsiszolók legfontosabb alkatrésze a sarokcsiszoló korong. Számos különböző anyaghoz gyártanak specifikus kiegészítőket: létezik sarokcsiszoló korong fához, fémhez, műanyaghoz, kerámiához, térkőhöz, vashoz, és betonhoz is. Amennyiben tudjuk már, hogy milyen anyagot szeretnénk vágni, nem kell semmi mást tenni, csak a célunkhoz megfelelő korongot kiválasztani.

 

Az akkus körfűrész

Ennek a típusnak az asztali fűrészhez képest kétségbevonhatatlan előnye, hogy hordozható.

A vágás mértéke a használt körfűrész-laptól függ. Munka előtt mindig győződj meg róla, hogy az éppen megmunkálni szándékozott anyaghoz megfelelő fűrészlapot használod. Ne feledd, hogy nem mindegyik körfűrésszel vághatsz betont. Olvasd el a használati útmutatót, és győződj meg róla, hogy az adott gép milyen anyagok vágásához felel meg.

A körfűrész mérete függ a fűrészlap méretétől, és ami fontos ezzel kapcsolatban: sajnos nem tudjuk azt megcsinálni, hogy veszünk egy körfűrészt, amihez majd cserélgetjük a különböző méretű fűrészlapokat, ugyanis ezek úgy vannak tervezve, hogy egy adott mérettel kompatibilisek.

A standard méret a 160mm-es körfűrészlappal ellátott körfűrész, így érdemes megfontolni egy ilyen szerszámgép vásárlását. Itt a szabály az, hogy minél nagyobb a fűrészlap, annál vastagabb vágásokat tudunk ejteni az anyagban. A viszonylag kevés foggal rendelkező fűrészlapok gyors, de egyenetlenebb vágást eredményeznek, míg azok a fűrészlapok, amelyeknek több, de kicsi foga van, lassabban, de pontosabban vágnak.