Világítás a kertben

A kerti világítás szerves részévé tehető környezetünknek. Gondos tervezést kíván, még ha nem is gondolunk erre elsőként, és így nem is szerepel az elsődlegesen megoldandó feladatok között a házépítés vagy felújítás során. Pedig a kerti világítást adó lámpákat mindannyian szeretjük. Nem csak praktikusságukért vagyunk hálásak, ezek a világítótestek teszik széppé és hangulatossá a kertben töltött estéinket.

A kerti világítás esztétikai szempontból is szerves részét képezi az otthonunk, a kertünk és a teraszunk megjelenésének, az ott töltött idő minőségének.

 

Mire figyeljünk kerti lámpák vásárlásakor?

Kerti lámpák vagy kültéri lámpák vásárlásakor először is oda kell figyelnünk arra, hogy a választott típus megfelelő védettséggel rendelkezzen a környezeti hatások ellen. Minimum IP 44-es védelem szükséges kültéri világítás esetén, ami a fröccsenő víztől, a rovaroktól, az apró törmelékektől való védelmet már biztosítja, de még jobb, ha ez az érték magasabb. Nézzük meg a csomagoláson, mielőtt megvesszük a kiválasztott típust. A kültéri lámpák kapcsolóinak elhelyezésére is figyeljünk oda, azokat esőtől védett helyen helyezzük el.

A kerti lámpák megvásárlását mindenképp előzze meg a tervezés. Akkor is rajzoljuk meg vázlatosan, hogy a kert mely részeire, milyen lámpatestet szeretnénk, ha amúgy nem készül konkrét kertterv.

 

Néhány ötlet a kerti világítás megtervezéséhez

A kerti utak megvilágítása

A közlekedő utak és a járdák kivilágítása történhet többféle módon. A legegyszerűbb a földbe leszúrható, napelemes solar lámpákkal. Ezek a lámpák éjjel jól megvilágítják a járdát, a napközben „begyűjtött” napenergia segítségével. A közlekedő útvonalak megvilágításának nem esztétikai, sokkal inkább gyakorlati szerepe van, hiszen a kivilágított út elvezet a kaputól a ház bejáratáig, vagy a teraszig úgy, hogy esti sötétségben is biztonságban odataláljunk.

A közlekedő utakat megvilágíthatjuk álló lámpákkal, magas kandeláberekkel vagy alacsonyabb talpas lámpákkal is, valamint a ház mellett elvezető útvonalon kültéri fali lámpákkal, vagy akár kültéri függesztékekkel.
Alacsonyabb állólámpáknál figyeljünk arra, hogy olyan típust válasszunk, mely felfelé nem világít, így nem zavarja a szemünket, ám az utat jól megvilágítja. Igaz ez a szempont a magas állólámpákra és a kandeláberekre is.

Világítás a teraszon

A terasz megvilágítására is többféle lehetőség közül választhatunk. Kültéri függesztékkel vagy fali lámpákkal is megoldhatjuk a megfelelő világítást, illetve választhatunk akár kültéri mennyezeti lámpát is. Mennyezeti lámpát szerelhetünk a házba vezető nyitott folyosóra, fedett teraszra is.

Ha csak hangulatvilágításról szeretnénk gondoskodni a teraszon, alkalmazhatunk fényfüzéreket is. Ezek éppen csak annyira világítanak, hogy hangulatossá tegyék a környezetünket este, akár nyáron, akár más évszakban is, amikor mondjuk a korai sötétedés miatt jobb kedvünk lehet a látványtól.

 

Kerti világítás kényelmesen

Manapság már kültéri világítás esetén sem kell lemondanunk a LED lámpák nyújtotta előnyökről, kerti világításra választhatunk kültéri LED lámpát, melyek minimum IP44 védelemmel rendelkeznek.

Ha igazán kényelmes és biztonságot nyújtó megoldást keresünk, válasszunk mozgásérzékelővel ellátott kültéri lámpát. Ha már megvannak a tervek, esetleg a kültéri lámpák kiválasztása és megvásárlása is megtörtént, a mozgásérzékelőt utólagosan is beszerelhetjük.

Válasszuk is bármely típust, a vásárlás előtt gondoljuk át, tervezzük meg elképzeléseink szerint a kivitelezést, esetleg kérjük szakember segítségét, ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. A kerti világítás kiépítése is nagy munkával jár, a kábeleket le kell fektetni, ezért fokozottan ajánlott a tervezésre időt fordítani. Valószínűleg senki sem szeretne folyamatosan felásott kertet látni a nem megfelelően megtervezett és kiépített kerti világítás miatt.