Augusztusi teendők a kertben

Augusztusi teendők a kertben

A legfontosabb dolgod ebben a hónapban: élvezd a kertedet! Mennyei illatok, káprázatos színek, bőséges gyümölcs- és zöldségtermés és remélhetőleg napsütés. Hiszen mi lehet élvezetesebb és kielégítőbb, mint örülni az egész éves kemény munkád megérdemelt eredményének!

Augusztusi kertgondozás

Öntözés

Ne feledd rendszeresen öntözni és táplálni kerti növényeidet, különös tekintettel a függőcserepekbe, dézsákba vagy ládákba ültetett, illetve a futó- vagy lugasnövényeket. A legtöbb növény nem éli túl a szárazságot, tehát öntözd rendszeresen, ne sanyargasd őket.

Ha igazi kék hortenziákat szeretnél, öntözd őket kék színezékkel, hidd el még jövőre sem felejtik el az idei gondoskodást, és persze ne feledkezz meg tollas barátainkról sem, örömmel fognak ők is fürdőzni a bőséges locsolás nyomán maradt víztócsákban.

Ha módodban áll, akkor zöldségeskertedben, a terület határain állíts fel automata öntözőberendezést. Hidd el, többet ér egy ilyen berendezés, mint az önsúlya aranyban, különösen ha érzékelőkkel felszerelt, mely a talaj szárazsága szerint működteti az öntözést. Amint beüzemelsz egy ilyen öntözőberendezést, máris azon töprengsz, miért nem szereztél be egyet már sokkal korábban. Hiszen így elmehetsz szabadságra anélkül, hogy aggódnod kellene amiatt, hogy mi lesz a növényeiddel a távollétedben.

Amennyiben hosszú, forró és száraz a nyár, persze el kell gondolkodni a víztakarékosságon is. Érdemes felhasználni a fürdésből, mosogatásból, esetleg mosásból megmaradt, összegyűjtött vizet, amennyiben az nem túl piszkos vagy olajos.

Ne feledkezz meg a kerti tavacskádról sem, figyelj azonban a tavi növényzetre – a zöld alga mérgező lehet háziállataidra.

Gyomlálás

Unalmas, de létfontosságú feladat. Különös figyelemmel gyomláld a kerted határait, a zöldségeskertedet valamint a ládába, hordóba ültetett növényeidet. Könnyű feladat, ha rendszeresen gyomlálsz, de Herkulesi erőt igényel, ha hagyod, hogy kiszabaduljanak a gyomok az irányításod alól.

A gyom nem csak rendezetlenné teszi a kertedet, de létfontosságú nedvességet von el a talajból, legkedvesebb növényeidtől. A gyomirtás legkönnyebb és legcélravezetőbb eszköze egy Holland-kapa, mely éppen a talaj felső rétege alatt vágja le a gyomokat. Napos, meleg időben a felszínen hagyott, levágott gyom elszárad, nem okozva ezzel további gondot.

Az elhalt virágok eltávolítása

Az évelő növények esetében elővigyázatosan, de az elhalt / elhervadt virágokat el kell távolítani az egyéves növények, a rózsák illetve a bokrok esetében. Ettől a növényünk nem csak ápoltabbnak fog tűnni, de ez által serkentjük az újabb virágzást illetve a magzást.

Az elhervadt rózsát a szár egy részével együtt vágd le éles metszőollóval. Ha csak egyszerűen letöröd az érzékennyé teszi a növényt a fertőzésekre. Túl késő már ilyenkor permetezni a rózsákat. A fertőzött részeket vágd le és égesd el, véletlenül se kerüljenek a talajba vagy komposztálóba, hiszen tovább terjesztik a fertőzést.

 

Metszés

Nyesd meg a levendulát és a rozmaringot miután elvirágzott, de figyelj arra, hogy ne túl távol a fás résztől, a lilaakácot pedig leheletfinoman a leágazástól 20 cm-re. Tápláld a lilaakác földjét bőségesen, ha nem voltál elégedett az idei virágzással.

A legfontosabb dolgod ebben a hónapban: élvezd a kerted! Mennyei illatok, káprázatos színek, bőséges gyümölcs- és zöldségtermés és remélhetőleg napsütés. Hiszen mi lehet élvezetesebb és kielégítőbb, mint örülni az egész éves kemény munkád megérdemelt eredményének!

 

Magok gyűjtése

Gyűjtsd össze az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait. Hiszen mi lehetne nagyobb élmény, mint olyan növényekben gyönyörködni, melyeket te magad termesztettél magról. De ébernek kell lenned, hiszen a magok egy szempillantás alatt kipattannak a magházból. Tehát vágd le a magházukkal együtt még akkor, amikor már majdnem érettek, vagyis amikor éppen elkezdenek barnulni. Helyezd őket egy papírzacskóba, címkézd őket majd helyezd hűvös, száraz helyre.

 

Készíts palántákat

Metssz le fiatal hajtásokat évelő növényeidről. Éppen ez a megfelelő időszak ahhoz, hogy megfakadjanak és kellően megerősödjenek a sikeres kiteleléshez, és jövőre csodálatosan pompázzanak.

Futó klematisz, rhododendron és szegélyfüvek

A hajtáscsúcstól lejjebb óvatosan metsszük át a szárat harmadáig-feléig. A bevágás iránya felfelé mutasson. Amikor végeztünk, pólyáljuk be a szárat a bemetszés környékén egy kevés nyirkos tőzegmohával. A bemetszett szárat kívül-belül finoman ecseteljük végig a gyökereztető készítménnyel. Már csak várnunk kell, hogy meggyökerezzen.

 

Bukszusok

Gondozd őket rendszeresen, hogy ápoltak, gondozottak legyenek, és a szomszédokkal se legyen gondod.

 

Hagymák

Ültesd ki az őszi virágzású növényeid hagymáit, sőt, akár az első tavaszi virágaid hagymáit is elkezdheted lassan kiültetni a kertbe: a tulipánokat, nárciszféléket, hagymaféléket, nősziromféléket és sáfrányféléket. Mindig használd fel a tulipánok és a nárciszok oldalhagymáit, hiszen a növény egymaga tökéleteset hoz létre.

 

Mikulásvirágok

Helyezd a mikulásvirágot napi 14 órára teljes sötétségbe, majd a fennmaradó 10 órára napfényre, ezzel serkentvén az élénkpiros takarólevelek növekedését.

 

Pázsit

Nyírd rendszeresen, és ne tekintsd tehernek a táplálását és öntözését, hiszen így válik csak ellenállóvá a hosszú, kemény télre. Az ősz beálltával használj magas foszfát-tartalmú trágyát, ezzel serkentve a gyökérképződést, és elősegítve azt, hogy télen a hótakaró alatt megerősödjön a növény.

Ha a pázsit túl nagyra nőtt, elburjánzott (mondjuk míg nyaralni voltál), akkor először a fűnyírógép legmagasabb fokozatával vágd le, majd fokozatosan csökkentsd a nyírási fokozatot, mígnem eléred a megszokott fűmagasságot – ez által rávezeted a növényt, hogy ismét levelesen nőjön. Ha új pázsitot szeretnél telepíteni egy területre, kezdd azzal, hogy felásod és kiirtod a gyomokat.

Konyhakert

Csak győzd betakarítani! Ez a bőség hónapja – élvezd ki. Akkor szedd a zöldségeket, amikor még zsengék – idővel ízük és állaguk is változik, és egyes zöldségek, mint például a cukkini, reagálnak a betakarításra azzal, hogy leszeded, így serkented a virágzást és a bőséges termést még ősszel is.

Ne feledd – öntözd és gyomláld rendszeresen a konyhakertedet. A gyomok elcsúfítják a kertedet és létfontosságú vizet vesznek el növényeidtől. A paradicsom masszív öntözést igényel, különben elfeketednek a virágok, és komoly mennyiségű paradicsom vész így kárba. Locsold a melegház talaját reggel, hogy egész napra ideális, párás körülményeket alakíts ki. Ne estére öntözz a melegházban.

Vess gyorsnövekedésű zöldségeket – például salátaféléket (ez az utolsó hónap, amikor a szabadban ültethetsz), sóskát és rukkolát. Ültethetsz hagymát, vethetsz kínai kelt, tavaszi káposztát, endíviát (cikória), édesköményt, retket, fehérrépát és téli spenótot.

Takaríts be mindent! Fagyaszd le ha szükséges, vagy cseréld el másokkal, akiknek szükségük van rá. A vöröshagymát, mogyoróhagymát, fokhagymát akkor szedd le, amikor a száruk vége „összeesett”, elkezdett barnulni és papírszerűvé válni. Szárítsd őket addig, amíg a felső hélyuk zsírpapírszerűvé száradt.

Továbbra is takard be a zellert (szárzeller esetén) földdel, és helyezz papírt a föld és a növény szára közé, megelőzvén ezzel a rothadást. A paradicsomokat ideje beköltöztetni a melegházba. Az oldalhajtásokat és az alsó leveleket távolítsd el a növényekről, hogy a fény a levegő a növényhez juthasson.

Figyelj oda: a meleg, fülledt, zárt térben gomba támadhatja meg a paradicsom leveleit, védekezz ellenük gombaölő szerekkel.

Zöldfűszerek

Vess petrezselymet, hogy legyen mit elraktározz télire. Gyűjtsd össze, és fagyaszd le vagy szárítsd meg a zöldfűszereket, a metélőhagymát és a mentát. Ültess cserépbe is a fűszernövényeidből. Használj többfunkciós komposztot erre a célra. Vágj egy ágat a növényből, tedd földbe, öntözd bőségesen, és várd hogy kihajtson a téli palántád.

Gyümölcsök

Szedd le: a szedret, málnát, a málnaszedret, a nektarint, kajszibarackot, a korai almát és körtét. Biztos lehetsz abban, hogy a gyümölcsök már érettek, ha a földön is akad már néhány darab, és egy csavarintásara könnyen elengedi az ágat.

Metszd meg a nyári gyümölcsöket: málna, szeder, egres, ribiszke és feketeribizli.

Ültess új málna palántákat, és a meglévő növények leveit metszd meg kb. 7-8 cm-re a törzstől. Égesd el a levágott leveleket, és karózd ha szükséges a futónövényeket.

Amennyiben kerti szerszámokra, öntöző berendezésekre lenne szüksége, jöjjön el barkácsáruházunk vagy tüzéptelepeink egyikébe, ahol munkatársaink segítenek Önnek a megfelelő eszközök kiválasztásában!

Forrás: edenkert.hu