Austrotherm története

Az Austrotherm a szigetelés úttörője Ausztriában. A vállalatot 1953-ban alapította Oswald Nowotny, aki az első osztrák volt, aki a Styropor gyártását megkezdte. Az Austrotherm a Schmid-Industrie-Holding része, amelyhez a Baumit és a Murexin is tartozik. Az Austrotherm 2001 óta rendelkezik értékesítési csapattal Németországban. 2013-ban megalapítják az Austrotherm Dämmstoffe GmbH-t, és Wittenberge-ben (Brandenburg) megépítették az Austrotherm XPS korszerű üzemét. 2016 elején Lars Peter és Alexander Sinner átvette a német piacon működő Austrotherm Dämmstoffe GmbH vezetését.

 

Austherm a kezdetekben

1953-tól

A kezdetek 1953-ra nyúlnak vissza, amikor Oswald Nowotny Bécsben az első vállalkozó volt, aki elkezdte a Styropor gyártását. A kezdeti szakaszban Oswald Nowotny a hungarocellnek a dekorációs ágazatban való felhasználására összpontosított, például próbababák vagy mellszobrok készítésére. Az expandált polisztirolt (EPS) – ahogy a terminus technicusban a Styropor nevezik – egy évvel korábban fejlesztette ki a BASF Ludwigshafeni német vegyipari vállalat.

1964

A Styropor valódi piaci potenciálja azonban kiváló hőszigetelő tulajdonságaiban rejlett, ami hamarosan arra késztette a Nowotnyt, hogy EPS szigetelőlemezek gyártására szolgáló üzemet fejlesszen ki. 1964-ben Purbachban, a Neusiedl-tónál épített egy kartonüzemet, amely évi több mint 30 000 m3 kapacitásával egészen az 1980-as évek elejéig kielégítette a növekvő keresletet.

1980

1980-ban a Wopfinger Stein- und Kalkwerke tulajdonosa, Friedrich Schmid megvásárolta a Nowotny vállalatot. A mintegy 18 000 köbméteres értékesítési volumennel a Nowotny akkoriban 945 000 eurós éves forgalmat bonyolított le. A két olajársokk és az energiahordozók ezzel járó áremelkedési hulláma miatt az energiatakarékosság, különösen a fűtés és a hőszigetelés terén, napirenden volt. Kiváló tulajdonságaiknak köszönhetően a Nowotny EPS-lemezeket a hazai építőipar nagyon gyorsan elfogadta, mint kiváló minőségű szigetelőanyagot, így a Friedrich Schmid általi átvétel után két évvel már bővíteni kellett a kapacitásokat.

1982

A Nowotnynak egy csapásra sikerült bővítenie kapacitását egy pinkafeldi hungarocellgyártó vállalat átvételével.

1990

Ambiciózus céljainak elérése érdekében a vállalat kevesebb mint két év alatt nem kevesebb, mint 4 millió eurót fektetett be, és a pinkafeldi telephelyet egy modern gyártóüzemmel szerelte fel, ami lehetővé tette a kapacitás bővítését. Purbachban 1990-ben kezdték meg az extrudált polisztirol keményhab, vagy röviden XPS gyártását. Addig az XPS-t Ausztriában nagyrészt a világpiacot uraló nagy vegyipari vállalatoktól kellett importálni. A gyártási technológia szigorúan titkos maradt. A purbachi gyártóüzemben végzett kiterjedt kutatások és módosítások végül a célhoz vezettek: a „rózsaszín” Thermopan XPS laphoz. A Nowotny így Ausztria egyetlen XPS-gyártója.

 

Austrotherm Magyarország

1991

1991-ben a Dämmstoffe Nowotny 100%-os leányvállalata, az Austrotherm Győr megkezdte működését Győrben. Az Austrotherm azóta nyugati alapanyagokból kiváló minőségű EPS szigetelőlemezeket gyárt a magyar piac számára.

1993

A vállalat 40 éves évfordulója alkalmából Stix kormányzó a burgenlandi címerrel tüntette ki a vállalatot. 1993 nyarán Oswiedimben megalakult az Austrotherm Poland.

1994

Az egységes európai piaci jelenlét biztosítása érdekében a szigetelőanyagokkal foglalkozó vállalat 1994-től Ausztriában is Austrotherm GmbH néven kereskedik.

1995

1995 kora nyarán a purbachi gyárban az új XPS-gyártó üzem teljes üzembe állt. Az Austrotherm tehát a két szerkezetileg gyenge régió, Purbach és Pinkafeld számára is fontos gazdasági tényező. 1995. október 2-án Franz Kröpfl, a Burgenlandi Kereskedelmi Kamara elnöke az Austrothermnek az Osztrák Köztársaság nemzeti címerét adományozza a Burgenlandi Kereskedelmi Kamara ünnepélyes ceremóniáján, termékeinek kiemelkedő minősége és az osztrák gazdaságnak nyújtott szolgáltatásai elismeréseként.

1997

november elején megkezdte teljes körű működését a harmadik Austrotherm polisztirol keményhabgyár Kelet-Európában. Nemcsak egy korszerű EPS-gyártó üzem épült Pozsony északi külvárosában, hanem egy raktár- és irodahelyiséget is átalakítottak és korszerűsítettek.

1998

 

május 27-én az Austrotherm az egyik első osztrák szigetelőanyag-gyártóként kapta meg az ÖQS-től az áhított ISO 9001 tanúsítványt, és ezzel teljes mértékben megfelelt a minőségfilozófiájának. Minden követelményt és előkészítő munkát nagyon rövid időn belül teljesítettek. Ez azt jelenti, hogy az Austrotherm által évek óta végzett szigorú minőségellenőrzés feketén-fehéren dokumentált és teljes mértékben nyomon követhető. Az ügyfelek bízhatnak abban, hogy az Austrotherm termékei, valamint a minőség- és szolgáltatásmenedzsment kivétel nélkül megfelelnek a jövőbe mutató szabványoknak.

1999

Skierniewicében – Varsó és Lodz között – az Austrotherm csoport második lengyel EPS-gyára 1999 júliusában kezdte meg teljes körű működését.

Az Austrotherm mérnökeinek csúcsteljesítményének köszönhetően 1999 augusztusában a szigetelőlemezek új generációja került piacra. Az új „AUSTROTHERM XPS TOP” a levegő cellatartalomként való felhasználásával megfelel a legmagasabb ökológiai követelményeknek. A befektetett pénz nagy részét kutatásra, továbbfejlesztésre és környezetvédelemre fordították. Az erőfeszítés megérte: a TOP generáció nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, a legnagyobb teherbírású, a nedvességre nagymértékben érzéketlen, és az elért levegős cellatartalommal teljes mértékben megfelel az osztrák klímabarát közösségek ökológiai követelményeinek.

Peter Schmid lesz a második ügyvezető igazgató

1999-ben az Austrotherm megkezdi a román piac fejlesztését. 1999 Szeptemberben megkezdi teljes körű működését az újonnan épített bukaresti EPS-üzem.

2001

Gyöngyösön – Budapesttől mintegy 80 kilométerre északkeletre – az Austrotherm csoport második magyarországi EPS-gyára áprilisban kezdte meg teljes körű működését. Az új szigetelőlemezgyár 26 000 m²-es területen épült, és 20 embert foglalkoztat. Gyöngyösön ma már az egész csoport egyik legmodernebb és leghatékonyabb üzeme működik, évi 600 000 m3 EPS kapacitással.

2003

2003 augusztusában nyitották meg az új, nagyon modern EPS-üzemet a Belgrádtól 80 km-re délre fekvő Valjevóban. Az új EPS-üzem egy 12 000 m²-es ipari területen épült, és a legújabb „Made in Austria” gyártási technológiával lett felszerelve.

2004

Szófiában 2004-ben megkezdődik egy EPS szigetelőanyagok (Styropor) gyártására szolgáló üzem építése. Az új EPS-üzem „Made in Austria” gyártási technológiával van felszerelve.

2005

2005-ben az Austrotherm XPS gyártása Szerbiában osztrák minőségben kezdődött meg, és az üzemek száma háromra nőtt.

2006

Júniusban az északkelet-romániai Horiában megnyitották a második Austrotherm EPS-üzemet. Ez a beruházás lehetővé teszi az Ukrajnába és a Moldovai Köztársaságba irányuló exportot. 2008-ban az Austrotherm XPS gyártása is ezen a helyszínen kezdődik.

2007

Boszniaiában elkeződött a terjeszkedés.

2008

Az Austrotherm megkockáztatja a Boszporuszon való átkelést. 2008 őszén az első Austrotherm EPS-üzem Törökországban teljes körűen üzembe állt. 5 millió eurót fektettek be a 15 millió lakosú metropolisz, Isztambul kapujában lévő helyszínbe. Továbbá megnyitották a második bolgár Austrotherm EPS üzemet a Fekete-tenger partján fekvő Aitosban. 2008 októberében Szekszárdon hivatalosan is megnyitották a harmadik magyarországi EPS-gyárat. A 400 000 köbméter EPS éves kapacitású üzem teljes beruházása 5 millió eurót tett ki.

2009

Az Austrotherm megerősíti szlovákiai tevékenységét a pozsonyi székhelyű leányvállalat 100%-ának megvásárlásával.

2010

2010-ben 7,7 millió eurót fektettek be a két osztrák üzembe és a termékfejlesztésbe. Az osztrák EPS- és XPS-üzemek bővültek, valamint elnyerték az innovációs díjat a Horvátországban.

2011

DI Gerald Prinzhornt nevezték ki a nemzetköziesítésért és értékesítésért felelős új ügyvezető igazgatóvá Peter Schmid ügyvezető partner mellett. Az Austrotherm a Burgenlandi Innovációs Díj első helyezését nyerte el a nagyvállalati kategóriában a forradalmi ETICS rögzítési rendszer, a KlebeAnker Duplex feltalálásáért.

2012

2012 első felében az Austrotherm átvett egy EPS-üzemet a kelet-boszniai Samacban. Ez lehetővé teszi, hogy az Austrotherm EPS-t Szlavóniába (Kelet-Horvátország) is exportálni lehessen. Ezenkívül 8 millió eurót fektettek be többek között az energiahatékony termelés optimalizálásába az osztrák pinkafeldi és purbachi telephelyeken.

2013

Az Austrotherm beindította az 2. EPS-gyárat Törökországban, Turgutluban, Izmir régióban.

2014

  1. Éghajlatvédelmi Szövetség ipari üzem Burgenlandban.

2015

Az Austrotherm bevezeti az ISO 14001 szabvány szerinti környezetirányítási rendszert és az ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszert.

2016

január 1-jétől DI Gerald Prinzhorn az Austrotherm csoport egyedüli ügyvezető igazgatója. Peter Schmid társtulajdonos szerepet vállal az új Austrotherm tanácsadó testületben. Németországban (Austrotherm Dämmstoffe GmbH) Alexander Sinner és Lars Peter veszi át az irányítást.

 

Austrotherm fejlődés

2017

Az XPS-gyártás bővítése Németországban

2018

Austrotherm Ankara. Április elején a török fővárostól nyugatra, Ankarában, Törökországban a harmadik EPS-szigetelő üzemet helyezték üzembe.

2019

Az Austrotherm a klímavédelem témájában indított új imázskampányával hangsúlyozza, hogy a megfelelő és környezetbarát szigeteléssel jó és tudatos életet lehet elérni, és Andreas Jäger időjárás- és klímaszakértőnek is szót ad. Wittenberge-ben az Austrotherm Németországban bővíti a termelést, hogy képes legyen XPS szigetelőlemezek termobonding eljárással történő gyártására.

2020

Klaus Haberfellner 2020. január 1-jétől az Austrotherm csoport élén áll. Dr. Heimo Pascher veszi át a műszaki irányítást. Robert Novak, aki korábban értékesítési vezető volt, az Austrotherm Austria értékesítési ügyvezető igazgatója lesz. Az Austrotherm Szerbia új XPS gyártósorát helyezte üzembe a dél-szerbiai Nis városában. A Corona ellenére összesen 10 millió eurót fektettek be a két burgenlandi gyártóüzembe, Pinkafeldbe és Purbachba. Purbachban új készáruraktárakat és egy új raktári irodát építettek.

2021

Az ausztriai Pinkafeldben egy olyan pluszenergiás irodaházat építettek, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Ezt a legjobb szigetelés és a PV-rendszerek tették lehetővé.