Az ágyás levegőztetése és a talaj javítása

Az ágyás levegőztetése hozzájárul a termékeny talaj kialakulásához. A fellazított talaj ideális feltételeket biztosít a növények számára a virágzáshoz.

 

A talaj lazítása

Ha az ágyás felszíne száraz, a talaj levegőztetése segít. Ha fellazul, több levegőt és nedvességet tud magába szívni. Ezzel egyidejűleg az esetleges gyomokat is el kell távolítani. Különösen a homokos talajokból gyakran hiányzik a humusz és az ásványi anyagok. Ezért a talajszellőztetés során talajjavító szereket és műtrágyákat kell a talajba keverni, hogy a hiányt pótolják, és termékennyé tegyék a földet. A finomra morzsolt és fellazított talaj jobb feltételeket biztosít a frissen csírázó magvak számára a növekedéshez.

 

Szakértői tipp

A föld morzsolása az ágyásban egy felhőszakadás után segít abban, hogy a talaj hosszabb ideig megtartsa a nedvességet.

Az ágyás talajának javítása segíti a növények egészséges növekedését. A fellazított és levegőztetett föld kiváló feltételeket biztosít a növények számára a gyarapodáshoz.

 

Agyagos talaj

Az agyagos talajú ágyások gyakran tömörek, és nehezen szívják fel a vizet. Ez könnyebbé válik, ha az ágyások földjét fellazítjuk. Itt fontos, hogy csak a talaj felső rétegét lazítsuk meg 30 cm mélységig, hogy a legtöbb kerti növény itt könnyen gyökeret ereszthessen. Ha a mélyebb rétegekben talajtömörödés lép fel, akkor kell ezeket a rétegeket a föld mélyebb lazításával feltörni.

 

Homokos talaj

A homokos talaj nyáron gyorsan kiszárad. Itt a tőzegpótló anyagok beépítése és a talajfelszínre történő mulcsszórás segít, így a víz lassabban párolog el, és a föld hosszabb ideig megőrzi a nedvességet.

 

Szakértői tipp

A talaj lazításakor szükség esetén komposztot is lehet egyidejűleg a földbe keverni.

 

A Gardena termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!