Az egészséges épületek jelentik az épített környezet jövőjét?

A vállalkozások minden iparágban határozottan napirendre tűzik a környezeti fenntarthatóságot. Az olyan globális események, mint a COP 26, a természeti katasztrófák, az egekbe szökő energiaárak és a fogyasztók részéről a környezetbarátabb választási lehetőségek iránti fokozott igény mind nagyobb nyomást gyakorolnak a fenntartható tervezésre és építésre. De miközben a nulla nettó kibocsátás elérésére való törekvés a jövő építésének alapvető része, vannak más tényezők is, amelyeket az építészeknek, a fejlesztőknek és az építőiparban tevékenykedő gyártóknak figyelembe kell venniük, ha olyan világot akarunk építeni, amely az emberek és a bolygó számára egyaránt előnyös. Az egészséges épületek jelenthetik a választ.

 

Mi az egészséges épület?

Az egészséges épület olyan épület, amely az emberi fizikai, mentális és szociális egészséget helyezi a tervezés középpontjába. Egy valóban egészséges épület a beltéri levegő minőségétől kezdve a neurodiverz emberek (például autisták, ADHD-sok, kényszerbetegek vagy más típusú neurodivergenciában szenvedők) számára biztonságos és barátságos tér kialakításáig mindenre kiterjedő megfontolásokat tartalmazhat. Egy új, nyilvánosan elérhető szabvány, a PAS 6463 útmutatást nyújt az épített környezet inkluzív tervezéséhez.

Az egészséges épületek létrehozását szorgalmazó egyik szervezet az Alliance for Sustainable Building Products (ASBP), amelynek küldetése, hogy „felgyorsítsa az egészséges, alacsony szén-dioxid-kibocsátású épített környezetre való átállást a bizonyíthatóan fenntartható építési termékek használatának előmozdításával”.

Ahogy ez a küldetésnyilatkozat is sugallja, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású épített környezetet nem szabad a lakók jólétének rovására elérni. Ezek az egymással összefonódó kérdések állnak az ASBP etoszának középpontjában.

 

Hogyan tervezzen egészséges épületet?

Az egészséges épületek tervezése valóban holisztikus gondolkodást igényel, a jólét minden aspektusát figyelembe véve, miközben a környezetvédelmi szempontok is előtérbe kerülnek. Az egészséges épületet vagy nagyobb fejlesztést tervező személy többek között a következő tényezőket veheti figyelembe, de ez semmiképpen sem korlátozódik a következőkre:

  • A beltéri levegő minőségére és az épület anyagaira, tartalmára és használata által kibocsátott potenciális szennyező anyagokra
  • Az épített környezet infrastruktúrájára, beleértve a különböző mozgáskorlátozottak hozzáférését is.
  • Fizikai és mentális egészség szempontjából alapvető fontosságú szabadtéri zöldterületek elérhetőségére és hozzáférhetőségére.
  • A társadalmi környezet, például az, hogy az épített környezet mennyire segíti a szomszédsági közösségeket, a megosztást és a szocializációt.
  • Az építés során felhasznált anyagok, azok környezeti hatása a teljes életciklus során, valamint az épületben lakók egészségére gyakorolt hatásukra
  • Az épülethez szükséges karbantartás és az összes kapcsolódó egészségügyi és környezeti költségre
  • A világítás minősége, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a villódzás, a színhőmérséklet és a szabályozhatóság.

Mindezek és számos más tényező is hozzájárul egy épület vagy fejlesztés egészségességéhez, lehetővé téve a lakók és a teret használók számára, hogy teljesebb, gazdagabb életet éljenek. Ezeket a tényezőket az épület megtestesült és működési szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésével együtt kell figyelembe venni.