Az üreges és monolitikus blokkfalazás

Az agyagblokk falazat használata a betonblokkok alternatívája, amely nagy szilárdságot és hőhatékonyságot biztosít, és kevesebb időre van szükség a vízzáró réteg kialakításához. A Porotherm precíziósan megtervezett blokkok többféle faltípushoz illeszkednek, beleértve az üregfalak belső és külső leveleit, a belső válaszfalakat és a monolitikus külső falakat.

 

Mi a különbség az üreges és a monolitikus blokkfal között?

Üreges falazat 

Olyan üregfalazás, amelyben két fal épül, amelyek között egy szigetelőréteg van. A kívül lévő falat külső falnak, míg a belül lévő falat belső falnak nevezzük. 

 

Hagyományosan a belső falszárnyat betontéglából, a külső falszárnyat pedig burkolótéglából építik. A Porotherm agyagtéglák azonban beton helyett a belső falfelület kialakításához is használhatók, ami időtakarékossági és fenntarthatósági előnyöket kínál. A Porotherm a belső és a külső falfelülethez is használható, kettős héjrendszerben, majd vakolattal vagy alternatív homlokzati megoldásokkal fejezhető be.

 

Az üregfalazás hőszigetelést tartalmaz, és segít csökkenteni a nedvesség bejutását a belső térbe, valamint csökkenti az alapozás súlyát.

 

Monolitikus

A mono azt jelenti, hogy „egy”, és ez a falazattípus a külső falakhoz egyetlen lapot használ. A Porotherm monolitikus blokkok kiváló légzárást és hőszigetelő képességet biztosítanak vakolás esetén. A Monolithic rendszer vastagabb, nagy hőszigetelő képességű blokkot kínál, így az üregrendszerben használt belső és külső lapok helyett csak egy lapra van szükség. A blokkok vakolattal, téglalappal vagy burkolati rendszerrel fejezhetők be.

 

A monolitikus agyagblokk-konstrukció fő előnye a különböző elemek eltávolítása, miközben továbbra is kiváló hőszigetelést biztosít.   

 

Milyen előnyei vannak az agyagblokkoknak?

Akár üreges, akár monolitikus kialakítást alkalmaz a felújítási vagy házépítési projektje során, az agyagblokk választása a hagyományos betonblokkal szemben több előnnyel is jár.

 

A Porotherm blokkok vékony fugás habarcsrendszert használnak. Bár a blokkok első rétegéhez teljes habarcsrétegre (10 mm) van szükség a szintek eléréséhez, az összes további réteghez csak 1 mm habarcsra van szükség, amelyet egy könnyen használható habarcshengerrel fektetnek le. A függőleges fugák nem igényelnek habarcsot a nyelv és horony rendszerű reteszelés révén, ami megkönnyíti a blokkok fektetését, és kevesebb cementet használ. A megfelelő mennyiségű zsákos szárazhabarcs a munkaterületek közvetlen közelében keverhető, ami tisztábbá teszi a munkaterületet, és víz hozzáadásával egyszerűen keverhető. Ez egyben az egész építményre kiterjedő csökkentett vízfelhasználást is jelent, ami a betonblokkokhoz képest akár 90%-os megtakarítást jelent monolitikus építés esetén, és akár 95%-os vízmegtakarítást üreges építés során. 

 

A Porotherm blokkok A1 tűzállósági osztályúak. Ez egy alacsony nedvességtartalmú blokkokból álló falazási rendszer, 1 mm-es, minimális vizet tartalmazó habarcshézagokkal. Ez azt jelenti, hogy az épületek gyorsabban elérhetik az egyensúlyi nedvességtartalmat, és ezáltal sokkal hamarabb elérhetik a hőtechnikai értékeket, mint a hagyományos építkezéseknél. Ez csökkenti a beázást is, mivel a falazatból csak korlátozottan jut át nedvesség más épületelemekbe.

 

Továbbá, a precíziósan megtervezett agyagblokkokkal és a gyorsan kötő vékony fugázó habarccsal egy nap alatt elérheti az emeletek magasságát (3 m), a tervezés összetettségétől és a földrajzi elhelyezkedéstől függően, ami a kitettséget illeti. A legfeljebb kétemeletes üreges falak esetében az időjárásálló építés már a külső falfelület megépítése előtt megvalósítható, ami lehetővé teszi a párhuzamos belső és külső munkák elvégzését, így időt takaríthat meg a projekt során.