BACHL Extrapor Hőszigetelés: vékonyabb rétegben is hatékonyabb

A tervezés során is figyelembe kell venni, hogy a 2020 elejétől érvényes előírások egyértelműen a hőszigetelések vastagságának növekedését hozzák majd. Ugyanakkor van olyan helyzet, amikor a hőszigetelés vastagsága nem növelhető a szükséges mértékig. Ilyenkor jön jól az a megoldás, amellyel vékonyabb rétegben is kellően hatékony a hőszigetelés.

Felújításkor vagy műemléki épületek esetében gyakran előfordul, hogy kötöttségek vannak a hőszigetelés vastagságát illetően, vagy a járdaszélesség, a szomszédos épület közeli síkja, esetleg a telek korlátozott beépíthetősége szab határt a szigetelés méretének. A túlzott vastagságú hőszigetelő réteg bizonyos épületeknél az architekturális arányok torzulását is eredményezheti. Többek között ezekben a helyzetekben is a BACHL Extrapor Relax jelenheti a megoldást, amely az anyagába kevert grafitadaléknak és az innovatív gyártási eljárásnak köszönhetően azonos vastagságnál akár 25 %-kal jobb hőszigetelő értékeket biztosít. A gyártás során a grafitszemcsék hozzáadása révén az anyag hőreflexiós képessége javult, így például a homlokzaton használt polisztirol termékek esetén a normál fehér anyag hővezetési tényezője: 0,038W/mK, míg a grafitosé: 0,031W/mK. A két termék többi anyagtulajdonságát tekintve megegyezik, pl. éghetőség, szilárdsági jellemzők.

extrapor.1DSC01128web

A BACHL Extrapor Relax hőszigetelő lap esetén a grafitadaléknak köszönhetően javuló hőszigetelő hatékonyság miatt már számottevő mértékben csökkenthető a táblák vastagsága, ami további, építészeti és akár forintosítható előnyöket is kínál. Azon túl, hogy a rögzítés eleve rövidebb dübeleket igényel, továbbá a kisebb mennyiség mozgatása a szállítási költségekben realizálódó megtakarítást is hoz, a vékonyabb szigetelés több építészeti szituációban is megoldást jelenthet.

Akár harmada vastagság azonos hatékonysággal

A fentieket a leghitelesebben mégis a számadatok igazolják. Amennyiben 0,12W/m2K  hőátbocsátási érték elérése a cél pl. egy 30 centiméteres, nútféderes, modern, vázkerámia falazat esetében, akkor a „fehér” EPS-ből 29 cm, míg szürke, grafitos EPS-ből csupán 21 cm szükséges. Ha a különbséget egy 100 m2-es hasznos alapterületű épületre vetítjük, nyilvánvalóvá válik, hogy három-négy m2-rel is megnövekedhet a beépíthető terület. Ez több százezer, sőt több millió forintos extra profitot jelent a beruházó számára, elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban létesülő projekteknél.

Az innovatív BACHL Extrapor Relax, az expandált polisztirol hőszigetelő képességét közel negyedével javítja, amely így jóval keskenyebb méretben lesz képes teljesíteni még azokat az igen szigorú EU irányelveket is, amelyek előírják, hogy az évtized végére valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen.

Táblázatunk alapján nézzük meg a hőszigetelési vastagságokban 2006 óta bekövetkezett látványos változást, mert ezeket a méretmódosulásokat ez elmúlt évtized változó előírásai idézték elő

 

Homlokzati fal rétegrendi kialakításának összehasonlítása a változások tükrében
30 cm modern vázkerámia téglafalra tett EPS hőszigetelés rendszerben

 

homlokzati fal követelmény/ U-érték/ BACHL Nikecell EPS 80H BACHL Extrapor 80H
TNM Rendelet, 2006-tól U≤0,45 W/m2K 2 cm 1,5 cm
BM Rendelet, 2015-tól U≤0,24 W/m2K 9 cm 8 cm
Várható követelmény (2020, U≤0,15 W/m2K) 19 cm 16 cm

A BACHL német fejlesztői olyan eljárást dolgoztak ki, amelyeknek köszönhetően nem csupán az említett hőátbocsátási mutatók módosultak, de kiküszöbölhetővé vált a táblák deformációjának veszélye is.

Fizikai tulajdonságaiban is jobb

A fentiekben az adalékanyag alkalmazásából fakadó előnyöket soroltuk, de a BACHL Extrapor Relax a fejlesztők munkája nyomán más fizikai tulajdonságaiban is különleges, és a fehér EPS-nél, sőt más szürke EPS-eknél is jobb paramétereket mutat. Ezen a téren a legfontosabb újdonság az anyag dilatációs mozgásaiból eredő deformáció megakadályozása. A külső oldalon elhelyezett feszültségmentesítő rések ugyanis megakadályozzák a szigetelőlemezekben az erős napsütés, vagy a hirtelen lehűlés hatására létrejövő feszültségek kialakulását. Ennek következtében olyan alaktartó felületet biztosít, amely nem torzul, le nem esik.
A homlokzaton alkalmazva kiválóan ellenáll az olyan mindennapi hatásoknak, mint pl. egy létra vagy bicikli nekitámasztása, egy kő, egy labda vagy éppen a jégeső becsapódása, viharos szél nyomása.

A BACHL Extrapor Relaxot nem csupán kiváló tulajdonságai, hanem az ára is versenyképes termékké teszi. Ha ugyanis az olyan hozzáadott értékeket tekintjük, mint az alacsonyabb szállítási költség, a rövidebb dübelek, a gyorsabb szerelhetőség, a jelentősen megnövelt hőszigetelési hatékonyság, illetve a méret csökkentése, a deformálódások vagy sérülések javítási költségeinek elmaradása, akkor a falazat, vagy tető a kitűzött hőátbocsátási mutatóinak megvalósítása mellett a  BACHL Extrapor Relaxszal sem kerül többe, mint a hagyományos EPS alkalmazása esetén.