Hőszigetelje homlokzatát grafitadalékos BACHL Extrapor EPS termékkel

Hőszigetelje homlokzatát grafitadalékos BACHL Extrapor EPS termékkel, mely a hagyományoshoz anyaghoz képest 20%-kal kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkezik!

BACHL Extrapor EPS – Alkalmazástechnikai tudnivalók

A BACHL Extrapor EPS 80 grafitadalékkal dúsított polisztirol tábla homlokzatok hőszigeteléséhez kínál kiváló megoldást. A hagyományos polisztirol (BACHL Nikecell EPS 80H) lappokkal szemben a grafitos tábláknak közel 25%-kal kedvezőbb a hőszigetelő képességük, de a két anyag minden egyéb tulajdonsága (szilárdság, nedvességfelvétel, alak- és mérettartósság, éghetőség) azonos.
A kivitelezés menete

1. lépés (Felújítás esetén a felület tisztítása után) Fel kell ragasztani a BACHL Extrapor EPS 80 lapokat a falfelületre. A ragasztóanyag legalább a táblafelület 40%-t fedje le, javasolt a perem-pont módszer alkalmazása. A rögzítés történhet pusztán ragasztással, vagy ragasztás dübelezéssel kombinálva. A dübeles rögzítés a TR-re vonatkozó előírások, illetve a gyártói ajánlások alapján történjen.
2. lépés A lapokat szorosan egymás mellé kell illeszteni, ha a felfelület egyenetlenségei illetve a pontatlan vágás miatt 4mm-nél nagyobb rések alakulnak ki az élek között, azt monolit, tubusos PUR tömítőhabbal kell kitölteni. A hőhídmentes elemcsatlakozás érdekében javasolt lépcsős élképzésű EPS táblák használata.
3. lépés A felületi egyenetlenségeket az EPS lapok csiszolásával kell kiegyenlíteni. A grafitos polisztirol lapok leginkább sötét színük miatt érzékenyebbek a hirtelen hőmérsékletváltozásra, pl. a magas nappali hőmérséklet, erős napsugárzás után az esti csapó eső jelentősen lehűti a felforrósodott felületet, ezért szükséges védeni az erős külső hatásoktól. Javasolt
módszer az állványra helyezett védőháló, de a táblák utólagos világos színre való festése is hatékony megoldás. A világos alapozóréteg a lapokat a kivitelezés további időtartama alatt megvédi a napsugárzás és a hőmérsékletváltozás káros hatásaitól.
4. lépés A hatékony védelem miatt a falra felragasztott lapokat csak csiszolás után javasolt lefesteni. A táblák felületének előzetes lefestése nem ad biztos megoldást, hiszen csiszolással eltávolítanánk a védelmet adó festékréteget.
5. lépés Amennyiben kombinált rögzítésről beszélünk, a következő lépés a dübelek elhelyezése. A rögzítő elemek típusát, számát elhelyezésének helyét, módját a vakolat rendszergyártójának alkalmazástechnikai utasításában és/vagy a MÉSZ Kivitelezési Irányelvében leírtak figyelembevételével kell meghatározni.
6. lépés A kivitelezés következő fázisa a felületre kerülő üvegháló beágyazása. A üvegháló teljes felületének be kell ágyazódnia a ragasztórétegbe, végül fel kell hordani a fedővakolatot

Minden esetben be kell tartani az egyes beépített rétegekre vonatkozó száradási időket, melyet a vakolat rendszergyártói határoznak meg. A grafitos homlokzati EPS lapok beépítése 35 fok feletti fal felületi hőmérsékleten nem javasolt.
Tárolás, szállítás, felhasználás során mechanikai sérüléstől, közvetlen napsütéstől és UV sugárzástól, nagymértékű felmelegedéstől – lehűléstől, csapadéktól védeni kell. A termék beépítésekor és azt követően is biztosítani kell, hogy az időjárási körülmények ellenére az elvárt felhasználási feltételek teljesüljenek