Rigips Rigidur szárazpadló

Tekintettel arra, hogy száraz technológiáról van szó, a Rigidur szárazpadló alkalmazása gyors, tiszta és egyszerű megoldást jelent. A szárazpadlók magas szintű hang- és hőszigetelő teljesítménnyel rendelkeznek, s kiváló tűzállósági tulajdonságokkal bírnak.

A szárazpadlós megoldással könnyedén kiküszöbölhetők az aljzat egyenetlenségei is. A Rigidur szárazpadló elemekből nagyon kemény és szilárd padló készíthető – mindennemű utólagos felületkezelési igény nélkül jól bírja a görgős székek okozta igénybevételt.

A Rigidur szárazpadló elemet valójában 2 darab 1500×500 mm nagyságú, 2×10 vagy 2×12,5 mm vastag Rigidur lap összeragasztásával állítják elő. A szomszédos lapok tökéletes kapcsolatát a két lap egymáshoz képesti eltolása biztosítja.

Miért használjuk a Rigidur szárazpadló lapokat?

• Száraz szerelési folyamat: A padlót víz felhasználása nélkül, így tehát télen is szerelhetjük.
• Magas minőség, megfizethető árA Rigidur padlók nagyon kedvező ár-érték arányt nyújtanak.
• Magas műszaki ellenálló-képességA Rigidur lapok további felületkezelés nélkül kibírják a guruló székek okozta terhelést is.
 Padlófűtés: A Rigidur padló tulajdonságaival kifejezetten kedvez a padlófűtés kialakításának, mivel a szárazpadlók előnyeit egyesíti a gipsz hővezető tulajdonságaival (gyors hőátvétel).
• Magasabb páratartalmú helyiségekben is alkalmazható (konyhák és fürdőszobák): A lapok már a gyártósorról lekerülve mélyen impregnáltak, ellenállnak a levegô páratartalmának, így nem áll fönn a  penészesedés veszélye.
• Rövidebb építési idő: A ragasztó száradása után a lapok azonnal terhelhetőek vagy burkolhatóak, nem kell hosszadalmas kiszáradási időre várni, így rövidebb az építési idő.
• Egyszerű megmunkálás: A Rigidur lapokat egyszerű megmunkálni.
• A szerkezet alacsony tömege: A szerkezet alacsony tömege megkönnyíti a lapok mozgatását, és statikailag nem terheli az épületet.

Rigidur szárazpadló – az építkezés gyors, élettartamuk rendkívül magas, nagy tömegeket elbírnak és nem penészednek!

AZ ALJZAT MEGFELELŐ KIEGYENLÍTÉSE

A szerkezet építése során a padlóelemek rugalmas köztes réteggel – száraz ágyazat, polisztirol vagy ásványgyapot – vannak elválasztva a teherhordó födémtől, a körítő falaktól pedig dilatációs szalag választja el őket. Egy dilatációs szakasz nagysága ne haladja meg a 100 m2-t. A Rigips szárazpadló a ragasztó megszilárdulását követően azonnal, kb. 12–24 óra múlva válik járhatóvá, az építkezésen uralkodó feltételek függvényében.

Az aljzat elkészítése

 • Az épületszerkezetet megfelelő talajnedvesség elleni szigeteléssel kell ellátni.
 • Az új aljzatbeton és a szárazpadló közé elválasztó rétegként 0,2 mm vastag PE fólia alkalmazása javasolt. A fóliasávokat 20 cm-es átfedéssel rakjuk, s a csatlakozó falak mentén min. 10 cm magasan húzzuk fel őket.
 • Annak megakadályozására, hogy a porszerű száraz ágyazat anyaga beszóródjon a meglévő födém vakpadlója alá, diffúz-áteresztő réteget szükséges beiktatni (pl. geotextília).

A helyiség peremén futó hézagok lefedése

A padló és a környező szerkezetek közötti hangterjedés meggátolása érdekében, valamint a dilatációs mozgások lehetővé tétele érdekében, a helyiség peremén futó hézagban 10 mm vastagságban ásványgyapotból készült dilatációs csíkot, vagy más habszerű anyagot kell elhelyezni.

Az aljzat egyenetlenségeinek kijavítása

<5 mm
Az 5 mm-nél kisebb egyenetlenségeket (durva beton, pallókból készült aljzat) Rigips hézagoló anyaggal vagy hullámkarton alátéttel szüntethetjük meg.

5–10 mm
A 10 mm-nél kisebb lokális egyenetlenségeket hézagolással hozhatjuk síkba (Rigips hézagoló anyag). Nagyobb eltérések esetén használhatunk Rifix ragasztógipszet, homokkal elkeverve, 1:2 arányban.

10–100 mm
Nagyobb egyenetlenségek kiküszöbölésére, vagy az adott szint megemelése érdekében szárazzúzalék kiegyenlítő ágyazatot használunk. 100 mm alatti aljzatfeltöltés esetén elegendő a szárazkiegyenlítő réteg terítése, tömörítésre nincs szükség. Az aljzatkiegyenlítő anyagban esetlegesen elhelyezett gépészeti vezetékeknek egymástól legalább 20 mm távolságra kell lenniük, és azokat legalább 10 mm vastagságban el kell takarja a kiegyenlítő réteg.

100–230 mm
Ezeknél a magasságoknál a szárazzúzalék kiegyenlítő ágyazatot tömöríteni kell. A padlóban vezetett installációs vezetékek egymástól való min. távolsága 20 mm, és min. 10 mm vastag ágyazatnak kell őket borítania. A szárazzúzalék kiegyenlítő ágyazat vastagságának növelésével javul a teljes födémszerkezet lépéshanggátlása.

A RIGIDUR SZÁRAZPADLÓ SZERELÉSE

A hőszigetelő aljzatréteg minőségét, vastagságát az épület tervezett terheléséhez képest és az igény szerinti hő- és hangszigetelő elvárásokhoz képest kell megválasztani. A Rigidur szárazpadló aljzatrétegénél a 80 mm vastagságú EPS 100 polisztirol minden követelménynek megfelel. A Rigidur padlót szakszerűen előkészített, szilárd, megfelelő mértékben teherbíró és sík felületre kell elhelyezni. A szárazpadló elemek teljes felületükkel felfekszenek a teherbíró aljzatra. 1,5 kN teherbírás esetén az aljzatrétegek összenyomódása max. 1 mm.

A Rigidur padlóelemek elhelyezése

A Rigidur padlóelemek elhelyezése a szakszerűen előkészített aljzatra, a helyiség bal hátsó sarkából indul. A falhoz simuló szélső falcot levágjuk. A lapokat egymásba kapcsolódó sorokban, min. 200 mm-es túlnyúlással rakjuk. A helyiség végén leeső darab lesz a következő sor első darabja. Ajtónyílások közelében lehetőleg ne fussanak hézagok. A túlnyúló alsó lapra két sávban, egyenletes elosztásban Rigidur Nature Line padlóragasztót viszünk fel, majd elhelyezzük és rányomjuk a következő padlóelemet. A Rigidur Nature Line ragasztót bőven kell felhordani a felületre, hogy a következő padlóelem elhelyezése után a csatlakozó felületet teljes mértékben kitöltse a ragasztó. A hézagokat egymáshoz ütköztetjük. Az elemek csatlakozását max. 250 mm távolságban elhelyezett Rigidur csavarok segítségével vagy max. 150 mm távolságonként elhelyezett horganyzott és gyantázott kapcsok segítségével erősítjük meg.

A használandó kapcsok mérete (a kapocs a Rigips szállítási programjának nem része)

szárazpadló elem típusa kapocs átmérője kapocs hossza
E20 1,4-1,6 mm 18-19 mm
E25 1,4-1,6 mm 21-22 mm

A használandó Rigidur csavarméretek Termékadatlap megtekintése

szárazpadló elem típusa csavar átmérője csavar hossza
E20 3,9 mm 19 mm
E25 3,9 mm 22 mm

Csatlakozás meglévő beton aljzathoz

A padlóelemek összekapcsolását az elhelyezésükkel egyidőben végezzük el. Ügyelni kell a megfelelő csavar- illetve kapocsmélységre. A csavar feje vagy a kapocs teteje nem lóghat ki a Rigidur H gipszrost lap síkjából, ugyanakkor a megfelelő szilárdság érdekében másfél milliméternél jobban nem mélyedhet a felületbe. A megfelelő nyomás érdekében az elemek összecsavarozásakor álljon rá az illesztésre, hogy a testsúlya ránehezedjen. A ragasztás során a hézagból a felületre kiszorított ragasztót, annak részleges megkeményedését követően, acélsimítóval tudjuk eltávolítani. A csavarok fejét/kapcsokat és a hézagokat szükség esetén Vario hézagoló anyaggal leglettelhetjük. A helytelen illesztés miatt adódó, legfeljebb 2 mm széles hézagokat a ragasztó megszilárdulása után Vario hézagoló anyaggal ki kell tölteni. Szárazpadlóval a meglévő betonaljzathoz dübellel rögzített alátétfa segítségével lehet csatlakozni. A padlóelemet az alátétfára rá kell ragasztani, majd csavarral vagy kapoccsal hozzá is kell erősíteni. A PE fóliát a beton szélére rá kell hajtani.

A burkolás előkészítése

A Rigidur szárazpadló különlegesen nagy felületi keménységgel rendelkezik (35 N/mm2). Ha a padlóburkolat alatt különlegesen sima felületre van szükség, felületsimító réteg alkalmazása megengedett. Ha a burkolat gyártója alapozást ír elő, meg kell győződni róla, hogy az alapozó alkalmazható-e gipsz alapú szárazpadlóra.

A RIGIDUR SZÁRAZPADLÓ TEHERBÍRÁSÁNAK NÖVELÉSE

A Rigidur szárazpadló további Rigidur rétegekkel megerősíthető.
Tökéletes megoldás, ha:

 • tovább kell emelnie a paldószintet,
 • még jobban növelné a padló teherbírárását.

Az utólag elhelyezett réteghez Rigidur H 10 mm vagy Rigidur H 12,5 mm lapokat alkalmazunk.
Erre a célra a kisméretű 1000×1500 mm lapok a legmegfelelőbbek.

KÜSZÖBKIALAKÍTÁS RIGIDUR SZÁRAZPADLÓBAN

Küszöbkialakítás Rigidur szárazpadlóban

Az ajtók környékén lehetőség szerint úgy kell kiosztani a szárazpadló elemeket, hogy az ajtónál illesztés ne legyen, a padlóelem átnyúljon a szomszédos helyiségbe. Ha azonban az illesztés mégis elkerülhetetlen, akkor az ajtónál merőlegesen vágott éleknek (a falcot le kell vágni) kell találkozniuk. A hézag alá teljes mértékben úszó párnafát kell elhelyezni, amelyhez mindkét padlóelemet hozzá kell ragasztani és csavarozni/kapcsozni.

MOZGÁSI HÉZAG KIALAKÍTÁSA RIGIDUR SZÁRAZPADLÓBAN

Mozgási hézag kialakítása Rigidur szárazpadlóban

A Rigidur szárazpadlóban mozgási hézagot szükséges kialakítani:

 • ahol az épület tartószerkezetében mozgási hézag van,
 • ha a szárazpadló területe meghaladja a 100 m2-t,
 • bármely irányban 15 méterenként,
 • minden olyan helyen, ahol az alaprajz geometriája nagy mértékben változik (a helyiség kiszélesedik, összeszűkül, irányt vált).

A mozgási hézag kialakítása úgy történik, hogy a hézag alá alátét fát helyezünk el, amely megakadályozza, hogy az aljzatkiegyenlítő/feltöltő anyag a hézagba betüremkedjen. Az alátétfát a teherhordó aljzathoz kell dübelezni. A mozgási hézagnál találkozó szárazpadló elemek közül mindig csak az egyik oldalról érkező elemeket szabad az alátét fához hozzáragasztani és csavarozni/kapcsozni. A másik elem szabadon mozoghat. A mozgási hézagot 10 mm szélesre kell hagyni.

PADLÓFŰTÉS RIGIDUR SZÁRAZPADLÓ ALATT

Padlófűtés Rigidur szárazpadló alatt

A Rigidur E25 szárazpadló különösen alkalmas padlófűtéses megoldásokhoz. A padlófűtés gyártójának állásfoglalását azonban minden esetben ki kell kérni azzal kapcsolatban, hogy a padlófűtés alkalmas-e szárazpadlókhoz.

Alkalmazási feltételek:

 • az EPS elemeknek, amelyekbe a padlófűtést elhelyezik, legalább 150 kPA teherbírással kell rendelkezniük. Különösen igaz ez a további hőszigetelő rétegekre.
 • Ha a padlófűtést betonra kívánják elhelyezni, a betonra 0,2 mm vastag PE fóliát kell fektetni.
 • A padlófűtés-rendszer bemenő hőmérséklete nem haladhatja meg az 50 °C-t.
 • Az elhelyezést illetően követni kell a padlófűtés rendszer gyártójának utasításait.

RIGIDUR SZÁRAZPADLÓ KERÁMIA ÉS TERMÉSZETES KŐBURKOLATA

Vékonyágyazatú padlólapok általánosan használhatók a Rigidur szárazpadló burkolataként. A kerámia vagy természetes lapburkolat elemeinek mérete egyik irányban sem haladhatja meg a 330 mm-t. A gyártási technológia miatt a nagyobb méretű burkolólapok nem biztosítják a tökéletes felületi simaságot, ami a vékonyágyazatú burkolás elengedhetetlen feltétele. Emiatt a padlóburkolat alatt lyukak maradhatnak, amelyek fokozzák a burkolólapok törésének veszélyét.

A csemperagasztónak vagy ragasztóhabarcsnak kifejezetten alkalmasnak kell lennie gipsz alapú szárazpadlóhoz. Rugalmas ragasztóanyag javasolt. Az esetleges mozgási hézagokat figyelembe kell venni a padlólapok kiosztásánál. A mozgási hézagokat rugalmas tömítő anyaggal kell kitölteni.

Az egymáshoz tompán illeszthető burkolólapok nem nyújtanak kellő védelmet a pára behatolása ellen, ezért ezek alkalmazása nem javasolt. Burkoláskor a padlólap és a ragasztó/habarcs gyártójának utasításait egyaránt figyelembe kell venni. Lábas fürdőkádak vagy zuhanyfülkék esetében figyelembe kell venni a megengedett pontterhelést. Javasoljuk, hogy a lábakat a nyers padlóra állítsák.

RIGIDUR SZÁRAZPADLÓ PARKETTÁZÁSA

A Rigidur szárazpadlókra elsősorban laminált padlót vagy szalagparkettát javaslunk használni. Hagyományos parkettát csak nagyon szigorúan betartott parkettázási feltételek mellett szabad elhelyezni, ellenkező esetben a burkolat felpúposodhat.

A parkettázás feltételei

 • A parkettázást megelőzően biztosítani kell, hogy a szárazpadló elemek klimatizálódhassanak, azaz átvegyék a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát. A parkettázás idején az ideális hőmérséklet 15-18 °C, a relatív páratartalom 50-65%. A 40% alatti vagy 75% feletti relatív páratartalom mindenképpen kerülendő.
 • Száraz és kis hőtágulású faanyagból készült parkettát kell választani.
 • Úsztatott parketta vagy laminált padló minden megszorítás nélkül alkalmazható. A farostok irányának nincs jelentősége, a parketta gyártó utasításait azonban be kell tartani.
 • Mozaikparketta teljes felületen történő ragasztása megengedett abban az esetben, ha változó a fa rostjainak iránya a parkettában.
 • Tömör fa illetve hajópadló szerű parkettát tilos közvetlenül a Rigidur szárazpadlóra ragasztani, mert azok erős tágulása és zsugorodása jelentős kárt okozhat.
 • Általánosságban ki kell kérni a burkolatgyártó állásfoglalását, hogy a választott termék alkalmas-e gipsz alapú szárazpadlóra.

A burkolatot a parkettagyártó és a ragasztógyártó utasításainak betartásával kell elkészíteni. Parkettaburkolat alatt a szárazpadló hézagolása nem szükséges. Vízbázisú szintetikus gyanta-diszperziós ragasztó nem használható, mert víztartalma miatt a szerkezet deformációját okozhatja. Egy- és kétbázisú oldószeres ragasztók ökológiai és technológiai jellemzőik miatt nem alkalmazhatók. A felhasznált alapozó nem tartalmazhat vizet, és alkalmasnak kell lennie a ragasztóhoz. Mivel nincs hozzá alkalmas kötőanyagú ragasztó, Rikombi Grund alapozó nem alkalmazható.

RUGALMAS BURKOLAT A RIGIDUR SZÁRAZPADLÓN

Alkalmazható burkolatok például:

 • padlószőnyeg
 • parafa
 • PVC

Rugalmas burkolat, például padlószőnyeg vagy parafa, a szárazpadló szerelése és a hézagolás elkészülte után közvetlenül a szárazpadlóra ragasztható. PVC vagy hasonló padlóburkolat esetében a szárazpadló felületének glettelése szükséges, hogy a felület teljesen homogén és sima legyen. A megfelelő kötés érdekében a rendszerhez alkalmas alapozó felhordása szükséges. Szőnyegpadló ragasztásakor olyan rendszert kell választani, amely biztosítja, hogy a szőnyeg később maradéktalanul eltávolítható legyen a szárazpadló felületének károsítása nélkül.