Beltéri hinta rögzítése

A beltéri hinták nagyszerű módja a gyermekek szórakoztatásának, és lehetőséget adnak nekik arra, hogy új magasságokba jussanak. A biztonságos rögzítés azonban elengedhetetlen. A függőszékek, függőágyak és a beltéri hinták rossz időben is remek szórakozási lehetőséget jelentenek.

 

Biztonságos rögzítés

Fontos, hogy a hinta lógó elemei biztonságosan legyenek rögzítve, de ez a gyerekszoba minden bútorára érvényes, hiszen a polcok hihetetlenül gyorsan mászókává alakulhatnak, ha a helyzet úgy kívánja. Az is szükséges, hogy a hinta körül elegendő mozgásteret hagyjunk, beleértve az esetleges ugrásokat is. A balesetek elkerülése érdekében a törékeny tárgyakra, sarkokra és éles szélekre is ügyeljünk. A hintákhoz gyakran szállítanak függesztőelemeket, de rendkívül fontos, hogy előzetesen ellenőrizzük, hogy a kiválasztott hely építőanyaga és a hintához mellékelt rögzítőelem alkalmas-e a megfelelő rögzítésre.

A játékon keresztül a fiatal felfedezők fejleszthetik motoros képességeiket, izmaikat és egyensúlyérzéküket, valamint erősíthetik bátorságukat és önbizalmukat. 

Vannak olyan hinták is, amelyeken több gyermek is kényelmesen elfér. A fájdalmas esések elkerülése érdekében érdemes a hinták alá puha szőnyeget tenni, mivel e nélkül a kemény csempe- vagy kőpadló komoly sérüléseket okozhat.

A hinta kiválasztásakor fontos figyelembe venni a terhelhetőségre és a maximális súlyra vonatkozó információkat, valamint azt, hogy a hinta ne tartalmazzon káros vagy mérgező anyagokat. A több gyermek számára alkalmas hintákat 100 kg-nál nagyobb súlyra tervezték, így korlátozott teherbírású felnőttek is használhatják.

A hintát érdemes fába  lehorgonyozni, elsősorban a stabil gerendákhoz rögzítve. Ebben az esetben használhat szemescsavarokat vagy építőipari csavarokat, például a fischer Power-Fast II-t. A csavarokat a gerenda irányára merőlegesen kell behajtani. A téglafalazat különösen sokoldalúan felhasználható építőanyag. Az ilyen anyagokban történő rögzítéshez ajánlott szakember tanácsát kérni. A kétkomponensű fugaragasztók, mint például a fischer FIS V Plus, megbízhatóan rögzítik a megfelelő tartozékokat, mint például a menetes rudakat szitahüvellyel, szükség szerint (üreges téglához, kerámia burkolati testhez).

Mivel az üreges építőanyagok teherbírása sokkal kisebb, mint például a betoné, ajánlott a hintát több rögzítési ponttal rendelkező alaplemezzel felakasztani. Belső ragasztott hüvely is használható, így a rögzített tárgy könnyen eltávolítható és felszerelhető. A nagyobb terhek gipszkartonból és más hasonló anyagokból készült álmennyezetekhez való rögzítése kockázatos. Ez a fajta építőanyag terhelés alatt könnyen összeomolhat, ami a rögzítéseink meglazulását okozhatja. Annak ellenére, hogy a gipszkarton és az építőlemezek megfelelő rögzítőelemekkel rendelkeznek, ez az anyag nem alkalmas nagyobb súlyok rögzítésére.

 

Dinamikus terhelés biztosítása

Általában a hintákat közvetlenül az építőanyaghoz kell rögzíteni (ez megakadályozza a rögzítőelemre ható hajlítónyomatékot). Például az erős belső menettel rendelkező fischer FH II-I horgony különösen megbízhatóan rögzíti a lengőterheket betonhoz egy 8-as szilárdsági osztályú metrikus szemescsavar segítségével. A kötelek közvetlenül vagy karabinerrel rögzíthetők a szemhez. Egy másik alternatíva a fischer FAZ II horgonycsavar, ahol fontos, hogy a szükséges gyűrűs anya megfelelően meg legyen húzva. Ajánlott magát a szemet egy kiegészítő anyával rögzíteni, hogy megakadályozza a lazulást.

A Fischer termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!