Bemutató megoldások a városi építkezés jövőjéhez – WIENERBERGER

Nemzetközi építészekből álló testület mutatja be az olyan városi terek megoldásait, amelyekben az emberek élni szeretnének

A projektek megmutatják, hogyan nézhetnek ki a jövő városai, és milyen megoldások és megközelítések állnak már ma rendelkezésre ennek megvalósításához

Bécs – A Brick Awards 22 idén is a modern és innovatív téglaépítészet legkreatívabb példáit díjazta. A nyertes projektek bemutatását követően Heimo Scheuch, a Wienerberger vezérigazgatója, Dietmar Eberle, a Baumschlager Eberle Architekten alapítója, Tina Gregoric, a Dekleva Gregoric Architects alapítója, aki egyben a Brick Award zsűrijének is tagja, valamint Kalle Jørgensen, a Mangor & Nagel Architects munkatársa részvételével egy panelbeszélgetés keretében megvitatták, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a városoknak, hogyan nézhetnek ki a jövő városai, és milyen megoldások és megközelítések állnak már ma rendelkezésre ennek megvalósításához.

„A Brick Awards díjjal olyan kiemelkedő és nemzetközi építészeti projekteket szeretnénk reflektorfénybe állítani, amelyek segítenek innovatív megoldásokat találni a jövő városai számára, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás és a korlátozott természeti erőforrások felhasználásának kihívásainak leküzdéséhez. Örülök, hogy a panelbeszélgetésünk során ismét ennyi jó példát tudtunk bemutatni a fenntartható megoldások és az energiahatékony építkezés legjobb gyakorlataira. Nemcsak magukra a projektekre helyeztük a hangsúlyt, hanem mindenekelőtt arra, hogy ezek az építési projektek már most is milyen válaszokat tudnak adni az emberek által szívesen lakott lakások, a közterületekbe való integráció, a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén.” WIENERBERGER VEZÉRIGAZGATÓ

Gazdasági és ökológiai okokból a városi sűrűsödés elkerülhetetlen, ha a tervezők kisebb felületen több lakóterületet akarnak létrehozni. Ebben az összefüggésben Dietmar Eberle amellett érvelt, hogy a tervezőknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az épületek közötti térre, amelyet mindenki számára hozzáférhető, kényelmes közterületként kell kialakítani. Kalle Jørgensen szerint ez azt is jelenti, hogy az új épületeknek reagálniuk kell a környezetükre és alkalmazkodniuk kell ahhoz, beleértve az építészeti karaktert, a társadalmi környezetet, a köztereket és az utcákat.

 

Több kerékpár – kevesebb autó

Tina Gregoric ugyanakkor a jövőbeli lakónegyedek integrált tervezése mellett érvelt, ahol a városépítészet és a tájépítészet a főterv és az építészeti tervezés szétválasztása helyett egyetlen komplex tervezési feladatként kerül kidolgozásra. Sok városban a nagyszabású projekteket még mindig nem integrált koncepcióként tervezik és valósítják meg, hanem sok esetben előírt kötetekre bontják, amelyeket külön-külön, egymással való kapcsolat nélkül alakítanak át. Kalle Jørgensen kiemelte, hogy Koppenhága város 2019-es főterve például 250 négyzetméternyi lakásonként legalább egy parkolóhelyet ír elő. Ezt a követelményt szándékosan alacsonyan határozták meg, hogy a mindennapi közlekedésben ösztönözzék a tömegközlekedés, a közös autóhasználat és különösen a kerékpárhasználat használatát. Ugyanakkor a városi autóforgalom csökkentése és az autók föld alatti parkolása növeli a városi élettér nagyságát.

 

A jövő városai, amelyekben öröm élni

Arra a kérdésre, hogy mitől lesz élvezetes a jövő városaiban élni, a panel tagjai mind egyetértettek abban, hogy a hatékony infrastruktúrát vonzó, a pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas terekkel kell kombinálni. Dietmar Eberle rámutatott annak fontosságára, hogy előzetesen mérlegelni kell, hogy egy épületnek milyen különböző célokat kell betöltenie önmagában és a környezetével összhangban. Kalle Jørgensen hozzátette, hogy az „élhető” városok elsősorban olyan helyek, ahol a sokszínű közösség együtt élhet és gyarapodhat, és ahol a felhasználási módok széles skálája átfedésben van egymással. Tina Gregoric szerint ez magában foglalja a zöld és/vagy szociális terek közelségét is, amelyek gyalogosan, nem pedig tömegközlekedéssel vagy kerékpárral megközelíthetőek.

 

Az éghajlatváltozás kihívásai

A 2022-ben díjazott projektek közül sokan az éghajlatváltozás kihívásainak kezelésére és a korlátozott természeti erőforrások felhasználására összpontosítanak. A városközponti lakások túlmelegedése és különösen a városi hőszigetek egyre több ember számára jelentenek problémát.

Dietmar Eberle szerint az építészet és a várostervezés segíthet a hőmérséklet kellemesebbé tételében a városokban azáltal, hogy több árnyékot termel, ugyanakkor minél több helyet teremt a nagy fáknak. A fák ültetése és megőrzése természetes, költséghatékony és energia-hatékony hűtést biztosít a városok számára. Kalle Jørgensen rámutatott, hogy a skandináv országokban a déli és nyugati fekvésű városi terek tervezése, amelyek maximálisan kihasználják a napfényt, és úgy vannak kialakítva, hogy védjék a kültéri területeket a széltől, szintén segít abban, hogy a skandináv országokban ténylegesen meghosszabbítsák a szabadtéri szezont. A lombhullató fák is szerepet játszanak azáltal, hogy nyáron árnyékot adnak, télen pedig a leveleik lehullásával átengedik a napfényt.

 

Fenntartható építészet

Végül a panel azt a kérdést vizsgálta, hogyan lehet fenntartható módon megoldani az energiaproblémákat a jövő városában. Az idei projektek között számos olyan épület is szerepel, amely helyi anyagokat használt fel a hulladék csökkentése és az energiatakarékosság érdekében. Más bemutatott projektek azon a koncepción alapulnak, hogy a meglévő épületeket megmentik a lebontástól, és átalakítással, illetve bővítéssel megőrzik azokat. Dietmar Eberle szerint ennek legfontosabb előfeltétele a saját energiaigény csökkentésére való hajlandóság, vagyis a kevesebb energiafogyasztás és a kevesebb anyagfelhasználás. Az energiafogyasztás csökkentéséhez azonban azt is tudnunk kell, hogy mire használjuk fel az energiát. Eberle szerint még sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy ezek a megközelítések átláthatóbbá váljanak. A Baumschlager Eberle Architekten 2226 épületgépészeti koncepciója a jövő fenntartható megközelítését kínálja hosszú élettartammal és egész éves, valamint egész napos klímastabilitással.

Kalle Jørgensen rámutatott egy olyan kulcsfontosságú megközelítésre, amelyet az építőiparnak el kell fogadnia, és amely magában foglalja az épületek belső építésére való fokozottabb összpontosítást, a karcsúbb építési technikák és az erőforrások újrafelhasználása révén. Ez magában foglalja az anyagok, különösen a beton felhasználásának csökkentését és az épületek felesleges anyagok nélküli tervezését is. Tina Gregoric ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a közlekedési kibocsátások csökkentése érdekében a helyben beszerzett anyagokat kell előnyben részesíteni.

Minden résztvevő egyetértett Dietmar Eberle-lel abban, hogy az agyag építőanyagok egyedülálló előnye, hogy 100%-ban újrahasznosíthatók vagy újrahasznosíthatók, és hogy tökéletes megoldást jelentenek a modern építészet számára Európában, Ázsiában és Amerikában.