Cemix története

A Cemix Hungary Kft. a Lasselsberger-csoport és a Knauf-csoport évek óta sikeres magyarországi közös vállalkozása. Romániai (Cemix Romania S.R.L.) és horvátországi (Cemix Croatia d.o.o.) leányvállalataival együtt a vállalat sikeresen gyárt építőanyagokat a helyi piacokra.

 

LASSELSBERGER CSOPORT

A LASSELSBERGER Csoport európai nyersanyag-, építőanyag- és kerámiacsempe-gyártó. A kerámia, ásványi anyagok és építőanyagok három részlegére tagolódik, és a közép- és kelet-európai termelőüzemek nemcsak a helyi hazai piacokat, hanem számos nemzetközi piacot is ellátnak – elsősorban Nyugat-Európában.

Iparágak

A különböző iparágak (pl. üvegszál-, papír- vagy tűzállóanyag-ipar) vállalataihoz történő termékszállítások folyamatos bővítésének köszönhetően a LASSELSBERGER Csoport önálló szereplőként egyre inkább függetlenedik az építő- és építőanyag-ipar általános fejlődésétől. A sok területen betöltött piacvezető szerep, a több évtizedes termelési hagyomány és a hosszú távon biztosított nyersanyagkészletek együttesen biztosítják a LASSELSBERGER csoport egészének sikeres növekedését. A LASSELSBERGER Csoport vezetősége a csoport hosszú távú, fenntartható, növekedésorientált és erőforrás-kímélő fejlődésére összpontosít.

1957-ben került a vállalkozás megalapításra homok- és kavicsgyártó vállalatként Anton Lasselsbergersen által. Az első betongyárat pedig 10 évvel később, vagyis 1967-ben indították be. Magyarországon 1990-től folytatnak üzleti tevékenységet. A Lasselsberger-Knauf Kft. megalapítása 50:50 arányú vegyesvállalatként a német Knauf csoporttal. 1993-ban a nemzetközi kereskedelmi és szállítási tevékenység kezdődött meg Máltán, majd 1994-ben nyersanyag- és építőanyaggyártó vállalatokat vásároltak fel Magyarországon. 1996-ban tovább terjeszkedtek és megkezdték az üzleti tevékenységeket Szlovákiában.

 

1998 – 2002

A Cseh Köztársaság vezető kerámiaipari vállalatainak (Keramika Horni Briza, Chlumcanske keramicke, Rako) felvásárlása és egy vállalatba való beolvasztása.

 

2003 – 2004

A Zalakerámia csoport, Magyarország vezető csempegyártójának, a romániai Cesarom csempegyártó vállalatnak a felvásárlása. A V&B romániai és magyarországi csempegyártó üzemeinek felvásárlása.

 

2005 – 2006

Az alaptevékenységen kívüli üzletágak értékesítése

 

A nagy cseh vállalat szétválása három különálló vállalatra, amelyek mindegyike a Kerámia, Ásványok és Építőanyagok üzletághoz tartozik.

 

2006

Fióktelepek megnyitása Oroszországban (Moszkva és Ufa)

 

2007 – 2009

Új csempegyártó üzem építése Ufában (Oroszország)

 

2013

A harmadik gyártósor beindítása az oroszországi csempegyártó üzemben.

 

2015 – 2016

  • A romániai és magyarországi kerámiagyártási kapacitások korszerűsítése és bővítése
  • Egy új csempegyártó vonal telepítése a Cseh Köztársaságban
  • A német Knauf csoporttal meglévő együttműködés bővítése perlit gyártásával
  • Egy magyar homok- és kavicsgyártó vállalat felvásárlása

 

2017

  • Új csempeforgalmazó központ beindítása a Cseh Köztársaságban
  • Kerámiagyártási kapacitások korszerűsítése és bővítése a Cseh Köztársaságban
  • Európa egyik legmodernebb betonüzemének beindítása Ausztriában

 

2018

Egy oroszországi kaolingyártó felvásárlása

 

2019

  • A magyarországi homok- és kavicsgyártó létesítmények korszerűsítése
  • A csoport kínai vállalatainak alapítása

 

2020

Egy oroszországi mészkőgyártó felvásárlása

 

2021

Az újonnan épített fehércement-gyártó létesítmények beindítása Oroszországban.