Koelner története

Mint a nagyvállalatok esetében gyakran előfordul, a KOELNER is kisvállalkozásként indult, amelynek gyökerei egy garázsban gyökereztek.

 

Kolner indulása

1981-ben a kommunista megszorítások miatt Antoni és Krystyna Koelner elvesztették állásukat, fiukat, Przemysławot pedig bezárták, így a család megélhetése minimálisra csökkent. De egy barátjuk is megelőlegezett nekik egy fröccsöntőgépet, amelyet a család gombok készítésére használt. Gombok, tiplik, műanyag fogantyúk és virágcserepek következtek, a tiplik pedig a világsikert követő sikerük kulcsaivá váltak.

Krystyna Koelner 1982-ben jegyeztette be egyszemélyes vállalkozását Varsóban „Tworzywa Sztuczne Krystyna Koelner” néven, műanyag termékeket gyártva. A dübelek gyártása 1986-ban kezdődött, és 1987-től a cég kondicionálása egyszerűen a rögzítő tényezők gyártására összpontosult. Az 1993-as év elképzelhetetlen sikert hozott a vállalatnak, amikor Kelet-Európában elsőként kezdett el betéteket gyártani.

Fenntartható volt ez a folyamatos növekedés? A KOELNER jól példázza, hogy a viszontagságok nemcsak erősíthetik, hanem inspirálhatják is egy vállalat pozícióját. A vállalatot 1997-ben az évszázad árvize érte. Bármennyire is igyekezett a két testvér – Przemysław és Radosław Koelner – megmenteni az értékeiket, vagy legalább 50-60 cm magasan tartani őket, az árvíz utolérte őket 2 m víz mindent elöntött az üzemben és a szolgáltatásokban. Szerencséjükre a kár csak1,5 M zł volt, amelynek egy részét a biztosítás fedezte. A körülmények mégis úgy tűnt, hogy a Koelner családnak kedveznek, mivel az emberek tömegesen kezdték vásárolni a szerkezet tartozékait.

 

Kolner innováció

1998-ban a cég egy innovatív eljárással sikeresen megoldotta a lényegi folyosó műanyaggal való bevonásának problémáját (miközben ugyanebben az időben a Rawlplug az Egyesült Királyságban elnyerte az ETA-műszert). Ezenkívül az 1990-es években külföldről importált ultramodern kötőelemekkel egészítették ki a termékpalettájukat.

A következő idők újabb előrelépést hoztak, a vállalat alkalmas volt a termék bővítésére és korszerűsítésére, kihasználva a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozást. A megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazásával a vállalatnak ebben az időszakban nem volt vámfizetési kötelezettsége, és a megtakarított többletet a találmányokba fektették vissza. Amellett, hogy munkahelyeket biztosítottak a fogyatékkal élők számára – a medence 74 tagja tartozott ebbe a sorrendbe -, részt vettek jótékonysági rendezvények szervezésében, és aktívan támogatták a wrocławi sportot.

 

Kolner márka

Az 1990-es években és később számos lengyel és külföldi vállalatot vásároltak fel. 2000-ben megvásárolták a Metalzbyt, 2001-ben pedig a ModecoSp. zo.o. 2004 jelentős változásokat hozott. 2005-ben egy valóban jelentős beruházást hajtottak végre a skót Rawlplug cégbe, amely a rögzítéstechnika területén több mint 100 éves múltra tekint vissza, és a Koelner európai mércével mérve is kiemelkedő vállalattá tette. Ebben az időben a Koelner birtokában lévő más vállalatok közé tartozott a ŚrubexS.A. és a német Stahl GmbH. is. A vállalat 2013 óta RawlplugS.A. néven működik, és jelenleg a Koelner a RAWLPLUGS. A. csoport portfólióját alkotó márkák egyike, a Rawlplug, a Koelner Lancucka Fabryka Śrub és a Modeco mellett.