Creaton tetőfedés

Természetesen nem a Creaton mi találta fel a tetőfedést. Nem Ők találták fel a sima cserép vagy a beton tetőcserép fedését sem. A rómaiak voltak az úttörők több mint 2000 évvel ezelőtt a szerzetes- és apácacserepeikkel. Az első sima cserepek pedig már több mint 1400 éve a nürnbergi vár tetején voltak – jóval a Creaton fennállása, megalapulása előtt.

A Creaton több mint 130 éve sok mindent megváltozatott és megújított, valmint innovációikkal formálták a piacot. Megváltoztatták a perspektívákat: a tetőfedés tisztán funkcionális szemléletétől az átfogó megoldási gondolkodásmód felé mozdultak el. Továbbá több szabványt is felállítottak, létrehoztak.

Mire volt szükség, hogy ez megtörténhessen? Következetes elkötelezettségre a legmagasabb minőség iránt. Merész, úttörő döntésekre. És a gyökereinek tudatosítására, amelyek egy kis családi vállalkozásban gyökereznek a bajorországi Wertingenben – ott, ahol a CREATON székhelye ma is található.

 

A CREATON története

A CREATON története 1884-ben Wertingenben kezdődött a Josef Berchtold GmbH megalapításával, amely főként zsalukőcserepeket gyártott. Alois Berchtold cserépgyára már akkoriban is elismert minőségi gyártó volt. Ugyanez vonatkozik Anton Ottra is, aki 50 évvel később, mindössze 55 km-re, Autenriedben nyitott egy csempeüzemet, amely a klasszikus csempeformákra, például a sima csempére specializálódott. Ez a két tradicionális vállalat 1992-ben egyesült a CREATON megalakulásával.

 

Creaton, mint márka

Ott és Berchtold már akkor is tisztában volt azzal, hogy a versenyképesség megőrzése és a magas minőségi követelmények fenntartása érdekében folyamatos beruházásokra van szükség. Ennek eredményeképpen a korát megelőző termelési létesítmények jöttek létre. A vállalatok növekedtek, olyan helyszínekkel bővültek, mint a Wertingentől négy kilométerre fekvő Roggden. Roggden ma már évente 24 millió sima csempét gyárt.

A növekedés az egyesülés után is folytatódott: A CREATON 1993-ban megnyitotta üzemét a thüringiai Grossengotternben. Ma ez Németország egyik legnagyobb és legfejlettebb agyagcserépgyára. A szászországi Guttauban 1998-ban létesítettek üzemeket, a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Werothban pedig 2004-ben hozták létre a speciális kerámiák kompetenciaközpontját. Az első külföldi CREATON üzemet 2005-ben helyezték üzembe a magyarországi Lentiben. A tradicionális PFLEIDERER, MEINDL és TROST márkák CREATON-ba történő beolvasztásával új gyártási helyszínekkel bővült a CREATON, amelynek gyökerei a 19. századig nyúlnak vissza. Ezzel egyidejűleg a legmodernebb létesítmények beszerzésébe is beruházásokat hajtottak végre.

 

Creaton: Irányt szabva a tetőfedésnek

Az építőanyagok piaca gyorsan változik. Ma már széles termékpalettával és nagyfokú szaktanácsadási szakértelemmel rendelkező, hozzáértő partnerekre van szüksége mindenkinek. A CREATON az elmúlt évtizedekben fontos változtatásokat hajtott végre annak érdekében, hogy a vállalatot a jövőre nézve megfelelő pályára állítsa. Ezek közé tartozik az 1995-ös részvénytársasággá alakulás.

A Creaton Európa egyik vezető tetőfedő márkája. A vállalat, amely 2021 óta a Terreal része, átfogó termékkínálattal rendelkezik a ferde tetőkhöz, és agyagcserepeket, beton tetőcserepeket és rendszerkiegészítőket, valamint napelemes megoldások széles választékát gyártja és forgalmazza egész Közép- és Kelet-Európában. A hagyományőrző vállalat a jövő témáira összpontosító kommunikációjával elősegíti az iparágon belüli nyílt eszmecserét, és segít a tetőfedő és ácsipari vállalkozásoknak a jövő kihívásainak leküzdésében.