Csapok leszerelése, szerelvénycsere

Csapok leszerelése, szerelvénycsere

Egy régi csapot elég nehéz leszerelni a bekötésről, mert a korrózió sokszor valósággal egybeforrasztja a meneteket. Minél hosszabb nyelű mosdószerelő kulcsot használjunk, így nagyobb lesz a nyomaték. Célszerű előbb némi csavarlazítóval befújni a korrodált csavarok menetét.

Szűrőfogóval könnyebb…

A lefolyócső bontását a szifon és a lefolyó közti csatlakozónál kezdje. Ennek csavarja kézzel is kitekerhető -ha úgy rászorult, hogy mégsem mozdul, használjon hevederes fogót. Ez ugyanúgy működik, mint a befőttesüvegek nyitására vagy az autó olajszűrőjének leszedésére használatos fogók.

Ügyeljen a földelésre!

Amikor szétbont egy meghibásodott vízvezetéket, ügyeljen a földelővezetékekre. Ezek műanyag szigetelése zöld-sárga színű, és speciális fémkapcsokkal vagy fémfülekkel csatlakoznak a vízcsövekhez. A leszerelt vezetéket tegye félre, hogy később újra felhasználhassa. Amennyiben nincsen földelővezeték, szak­képzett villanyszerelővel vizsgáltassa át érintésvédelmi szem­pontból a csőhálózatot. Ez utóbbit maga és családja érdekében ne hagyja ki, mert ezzel súlyos balesetet előz meg.

Szigetelje a peremét!

A munkapultba süllyesztett mosogató­medence körül itassa át hígított polivinil-acetátos tömítőszerrel a forgácslap vágási felületeit, különben a beszivárgó nedvességtől megdagad és felpú­posodik a laminált felület. Rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy ki kell cserélnie az egész munkapultot.

Készítse elő a fel mosót!

Régi vízvezetékek szétszerelése előtt kétszer is ellenőrizze, hogy elzárta-e a hideg és meleg vizet. Még így is maradhat némi víz a csőben, készítsen elő tehát pár régi törülközőt vagy egyéb nedvszívó rongyot, hogy felitathassa a cső szétbontása vagy elvágása után kifolyó vizet.

Távolítsa el, ha szivárog!

A korszerű, összetolható csatlakozók fölöslegessé tették a vécécsésze hátsó felén található csúf, régi bekötőharangokat. Az ólom- vagy gumiharang kötöződrótját fémfűrésszel vagy flexszel vágja el, majd vésse le a tömítőgittet a bekötőcső pereméről. Nem pattan el a fajansz, ha belülről kifelé irányuló kopogtatással fejti le. Préselje bele a bekötőnyílásba az új csatlakozót, majd tolja össze az illesztést a csővel. Ügyeljen arra, hogy az illesztés nagyon pontos legyen.

Vágja el a csövet!

Ha a régi szerelvények bontásakor nem enged a csap bekötőcsavarja, vágja el fémfűrésszel a vízcsövet. Az új csap beszereléséhez meg kell toldani a vezetéket. Ilyenkor a csatlakozót is kicserélheti, és külön elzárószelepet iktathat a vezetékbe, hogy később, ha esetleg elromlik, könnyebben lehessen javítani a csapot.