Csavarbehajtó kiválasztása

Akkus csavarbehajtó

Az akkus fúró-csavarbehajtó elsősorban csavarok behajtásához használható – fába, műanyagba vagy éppen puhább fémekbe. Amennyiben a különböző falazatok fúrását, horgonyok vagy dübelek rögzítését, illetve a csavarbehajtást is egyetlen géppel szeretnénk megoldani, akkor az akkus ütvefúró-csavarbehajtó vásárlásában is gondolkozhatunk, hiszen ezek az eszközök általában lehetővé teszik a fúró, csavarozó és ütvefúró módok közötti választást.

Az akkus fúró-csavarbehajtó az a szerszám, mely leggyakrabban fordul elő a háztartásokban, illetve a különböző munkaterületeken is. Akár barkácsolni szeretnénk, akár egy építőipari cégnél dolgozunk, egy ilyen eszközre mindig szükségünk lesz. Ezért fontos, hogy jól válasszuk meg a munkaeszközünket, ahhoz a feladathoz, amelyhez a legtöbbet kell használnunk.

 

Csavarbehajtó kiválasztása a munkához

Az akkumulátoros fúró-csavarbehajtó kiválasztásánál az első, amit el kell döntenünk, hogy milyen célra szeretnénk vásárolni. Döntsük el, hogy otthoni használatra szeretnénk szerszámgépet vásárolni vagy profi ipari felhasználásra keresünk gépet.

Ha az akkumulátoros csavarbehajtó mellett döntöttünk, akkor a következő szempontokat kell figyelembe venni:

 

Az akkumulátor

Az akkumulátoros fúró-csavarbehajtók különböző akkumulátor feszültséggel készülnek. 3,6 V-os, 4,8 V-os, 10,8 V-os, 12 V-os, 14,4 V-os 18 V, és 24-36 V-os kivitel is létezik belőlük. Az akkumulátor fajtái lehetnek NiCd, Ni-MH vagy Li-Ion.

Fontos szempont az akkumulátor kapacitása. Alapvetően az akkumulátoros gépeknél a kapacitás annyit jelent, hogy minél magasabb ez az érték, annál hosszabb ideig tudunk egy töltéssel dolgozni. Azaz, ha van egy 4,0 Ah-s akkumulátoros csavarbehajtónk, amivel egy teljesen feltöltött akkumulátorral 100 db csavart tudunk behajtani, akkor ugyanolyan körülmények között egy 2,0 Ah-s akkumulátorral nagyjából a felét.

Szintén fontos, hogy milyen akkumulátor töltőt adnak a gyártók a gép mellé. Általánosságban igaz, hogy az akkumulátoros szerszámgépek szinte mindegyike maximum 1 órás időtartamot kihúzó akkuval vannak felszerelve. Ha sokat csavarozunk, akkor mindenképp érdemes legalább 2 akkumulátort vennünk, ezzel jelentősen hosszabb ideig dolgozhatunk. Nem kell attól tartanunk, hogy az egyetlen akkumulátorunk meddig tart ki.

 

A nyomaték

A nyomaték adja meg a csavarbehajtó gép erejét. Minél nagyobb a nyomaték annál nehezebb feladatokat tudunk a gépünkkel elvégezni. A nyomatékot szinte mindegyik akkus fúró-csavarbehajtón tudjuk szabályozni egy beállító gyűrű segítségével.

 

A súly

A súly a napi folyamatos használat mellett kiemelten fontos. Az akkumulátoros csavarbehajtó gyártók egyértelműen törekszenek arra, hogy a lehető legkisebb súly mellé a legnagyobb erőt biztosítsák.

Összességében pedig elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a kapacitás és a nyomaték, a gépünk annál nehezebb lesz. Egy 5,0 Ah-s akkumulátor súlya nagyjából a gép súlyának felét teszi ki.

 

A csavarbehajtó ára

Bizonyos szempontból ez a legfontosabb szempont, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig az ár kérdése. A fontossága azért is kiemelt, mert nem lehet csak ez alapján dönteni.

Azt kell szem előtt tartani, hogy ha a kiválasztott akkus fúró-csavarbehajtóval napi szinten fogunk dolgozni, akkor csak minőségi terméket válasszunk, még akkor is, ha az egy kicsit magasabb árú, és így nagyobb befektetést igényel.