Fűnyíró típusok és használatuk

Fűnyíró típus

Bemutatjuk a különböző fűnyíró típusokat minden olvasónknak. Az újdonsült kerttulajdonosok körében előfordul, hogy azt mondják: nekik semmi nem kell a kertbe, amivel gond van, elég, ha a fű rendezett és kész. A rutinosabbak tisztában vannak vele, hogy a szépen gondozott gyepfelület előállítása és megtartása egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnánk.

A „jól működő” fűfelület pedig arról is megismerhető, hogy hihetetlen tempóban képes növekedni. Így a nyírása az egyik legáltalánosabb feladat, ami egy kertben adódhat.

Nézzük, hogy milyen fűnyíró típusokat használhatunk ehhez a munkához. A választás egyrészt attól függ, milyen és mekkora mennyiségű a fű, és persze attól is, hogy ki mennyire szereti a fűnyírás nemes vagy épp megterhelőnek gondolt feladatát.

 

Kézi fűnyíró

A kézi fűnyírót a kertész mozgatja, ezáltal működik, nincs benne semmilyen motor. Egyszerűen tolni kell. Lapos kései alakítják ki a megfelelő hosszúságú pázsitot. Elég nehézkes vele dolgozni, nem igazán haladós, kis méretű fűterületnél éri csak meg a használata. A fenntartása viszont olcsó, és az alkalmazása felfogható akár sportnak is. Az igényesebb gépek egyáltalán nem olcsók, viszont hosszú élettartamúak, így akár évtizedekig használhatóak.

 • Előnyei: abszolút környezetbarát, egyszerű működés és használat, könnyű szállítani
 • Hátrányai: nehézkes vele a munka, gereblyézni kell, csak egyenletes felületű és rövid fűvel boldogul

 

Elektromos fűnyíró

Ez a típus a klasszikus fűnyíró, amelyet a legtöbben ismernek és használnak. Kapható belőle egészen olcsó is, de akár drágább modellt is választhatunk, lényegesen igényesebb kivitelben. Az olcsóbb változatok szinte egészen biztosan csak egy szezont szolgálnak ki, ezért minden környezettudatos kertészkedőt az igényesebb készülékek felé szeretnénk irányítani, amelyek akár 10 évig is működhetnek hiba nélkül.

Az elektromos fűnyíró lehet fűgyűjtős, mulcsozós, kis vagy nagy méretű. Mindegyikre igaz, hogy kevés gondozást igényel, de csak a nagyobb teljesítményű példányok alkalmasak igazán hatékony munkára. Az elektromos hálózati kábel megfelelő elhelyezése munka közben mindenképp kiemelt figyelmet igényel és valamennyire lassítja is a munkát, így ezt a fűnyíró típust főleg olyanoknak ajánljuk, akiknek nincs túl nagy kertje. Az egészen apró területtől kezdve akár 800 négyzetméterig is megéri elektromos fűnyírót alkalmazni. Verto fűnyírógép

 • Előnyei: viszonylag gondozásmentes eszköz
 • Hátrányai: elektromos zsinórra folyamatosan figyelni kell, és kell hozzá egy állandó áramforrás

 

Akkumulátoros fűnyíró

Tulajdonképpen az elektromos fűnyíró egy alkategóriája az akkumulátoros fűnyíró, amely szinte mindenben kényelmesebb a hálózatba kötendő társainál. Nem igényel karbantartást, nem kell hozzá konnektor, nem kell a vezetéket kerülgetni, sokkal hatékonyabb a munka a használatával. A hátrányt a magas ára jelenti, a legegyszerűbb modellek is jóval többe kerülnek, mint egy vezetékes elektromos fűnyíró, hasonló teljesítménnyel. Egy feltöltéssel az akkumulátoros fűnyírók nagyjából fél órát működnek, ezért egy kisebb kert füvének lenyírására egy menetben is lehetőségünk lehet.

 • Előnyei: szabadabb használat, csendes üzem, alacsony karbantartásigény
 • Hátrányai: kisebb teljesítmény, viszonylag magas ár

 

Benzinmotoros fűnyíró

Nagy szabadságot és nyírási sebességet biztosít a benzinmotoros fűnyíró, amelyből többféle kivitel kapható, már nagyon kedvező áron is. A legtöbbjük fűgyűjtős, de külön kategóriát képviselnek az oldalkidobós példányok, hiszen ezek könnyebbek és fordulékonyabbak, egyszerűbbek és mulcsozni is tudnak.

A hagyományos benzinmotoros fűnyíró drágább példányai négyütemű motorral rendelkeznek. Megfelelő karbantartással évtizedekig működhetnek ezek a gépek, és a szükséges évi egy-két ápolással töltendő órát bőven behozzák a gyors munkavégzéssel. 400 négyzetméteres terület felett már biztosan megéri beruházni, de akár 2000 négyzetméter is karbantartható a benzinmotoros fűnyíróval. Fontos tudni, hogy a nagyobb teljesítményű benzinmotoros fűnyírók nemcsak az igényes pázsittal, hanem a durva gazzal is meg tudnak birkózni. AL-KO Classic 4.66 P-B Benzinmotoros fűnyíró

 • Előnyei: szabadabb használat, gyorsaság, hatékony munkavégzés
 • Hátrányai: üzemanyag kell bele, több karbantartást igényel

További benzinmotoros fűnyíró típusok:

 • Oldalkidobós benzinmotoros fűnyíró
 • Önjáró benzinmotoros fűnyíró

 

Fűnyíró robot

Ha valaki teljesen egy robotra bízná a fűnyírást és erre van néhány százezer forintja, akkor érdemes elgondolkodnia egy fűnyíró robot beszerzésén. Ezekhez a gépekhez egyenletes talajra, jól körülhatárolható gyepterületre és zárható kertre is szükség van. A fűnyíró robot kezdeti telepítését legtöbbször szakember végzi, de az egyszerűbb példányok akár segítség nélkül is üzembe helyezhetők.

 • Előnyei: szórakoztató nézni, ahogy dolgozik, kényelmes, modern
 • Hátrányai: költséges és használata csak bizonyos kertekben lehetséges

 

Fűnyíró traktor

Több ezer négyzetméteres gyepterület esetén, már érdemes elgondolkodni egy saját fűnyíró traktor beszerzésén. Egy ilyen munkaeszközzel igazi élvezet a munka, nagyon hatékony minden fázisa. Ennek a gépnek a talaj egyenetlensége sem jelent akadályt, mint ahogy egy meredek domboldal és a durvább, gazos növényzet sem.

 • Előnyei: agy területre is jól használható, akár 2 méteres vágószélességgel is rendelkezhet
 • Hátrányai: költséges a fenntartása, karbantartást igényel, garázsban kell tartani