Mire jó a gyepszellőztető?

Gyepszellőztetés

Az egészséges fűfelület legfontosabb feltétele a rendszeres nyírás, de hatékony gyepszellőztetéssel és talajlazítással a gyep minősége és megjelenése tovább javítható. A titok a különböző gondozási technikák évszaknak és időjárásnak megfelelő kombinációjában rejlik.

 

A gyepszellőztetés

Az elhalt növényi részek, a levágott fűzúzalék, a terjedő gyomok és a mohatelepek idővel úgynevezett filcréteget képeznek a gyepen, amely szó szerint megfojtja a fűszálakat. A gyepszellőztető gépek olyan dupla élű késekkel vannak felszerelve, amelyek néhány milliméter mélyen behatolnak a talajba, és segítségükkel eltávolítható ez a bizonyos összefilcesedett réteg. Ennek köszönhetően a gyepfelület fellélegezhet. A víz, a levegő és a tápanyagok ismét könnyebben jutnak el a gyökerekig. A fűfelület ellenállóbbá válik az UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben is.

A gyepszellőztetésre alkalmas hónapok időjárástól függően a március és a szeptember, amikor a talajhőmérséklet nagyjából 10°C. Fontos megemlítenünk, hogy kánikulában a gyepszellőztetés nem ajánlott. A nyár végén elég csak lazítani a területet, így a gyepet tökéletesen elő tudjuk készíteni az őszi-téli időszakra.

 

A gyeplazítás

A gyepszellőztetéshez képest a gyeplazítás egy kevésbé drasztikus művelet, amelynek során az elhalt növényi maradványokat eltávolítjuk a gyep területéről. A gyepszellőztető henger rugói eltávolítják a gyepfilcet. Ez a művelet egyrészt serkenti a gyepsűrűséget, másrészt a gyomokat még a korai fejlődési szakaszban eltávolítja. A módszerrel tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez is, mert a gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését. Mivel a gyeplazítás kevésbé veszi igénybe a talajt, ezt a műveletet gyakrabban ismételhetjük.

 

A gyepszellőztetés lépései

Előkészítés

Először alaposan le kell nyírni a füvet, a gyepszellőztetés előkészítéseként. Ne sajnáljuk, 3cm-es fűszál hosszúság lesz a megfelelő.  Erre azért van szükség, mert a gyepszellőztető gép sokkal könnyebben hozzáfér a talajt borító filcréteghez, valamint a gyep gyökeréhez, ha a szálak rövidek. Amint arról már szó esett, a filcréteg gátolja a tápanyagok felvételét és a csapadékból származó nedvesség hasznosítását is.

A gyepszellőztető gép próbája

Aki most használ először gyepszellőztető gépet, annak érdemes a kert egy kevésbé feltűnő részén kipróbálni annak használatát. Így lehetőség van kipróbálni a gép késeinek és rugóinak beállításait. Sokkal magabiztosabban végezhető élesben a gyepszellőztetés, ha egy kicsit kiismertük a gépet.

Folyamatos munkavégzés

Talán triviális dolognak tűnik, de mégis fontos, hogy működő gyepszellőztető géppel nem szabad megállni, hanem folyamatosan, egyenletesen kell tolni azt. Ha megállunk működés közben a géppel, akkor szellőztetés helyett az már tépni, roncsolni fogja a gyepet, ami értelemszerűen többet árthat, mint használ.

Ha elsőre nem sikerült kellő hatékonysággal a gyepszellőztetési művelet, akkor nyugodtan végig lehet menni a füvön még egyszer, az előző szabályokat betartva.

Nyesedék begyűjtése

Ha jól végeztük el a gyepszellőztetést, akkor tekintélyes mennyiségű nyesedék borítja majd a gyepet. Ezt pedig mindenképpen össze kell gyűjteni, mielőtt tápanyagot és vizet juttatunk ki a felületre.

Tápanyagpótlás

A gyepszellőztetéssel megteremtettük a tápanyag és víz felvételének ideális feltételeit, következhet a tápanyagok utánpótlása. Megfelelő tápanyag utánpótlás és jó állapotú talaj nélkül a pázsit egyenetlenül, foltokban vagy egyáltalán nem fog fejlődni.

A legjobb, ha jó minőségű szerves anyagok pótlására kifejlesztett gyeptrágyát használunk, mivel ez a típus segíti leginkább a gyep számára a megfelelő talaj élőközegként való megtartását.

Öntözés

A tápanyag utánpótlást követően már csak az öntözés van hátra. Ez nagyjából két héten át tartó rendszeres öntözést jelent, bár a kijuttatandó víz mennyiségét és gyakoriságát befolyásolhatja a talajnedvesség aktuális állapota.

Az előzőekben ismertetett lépések segítenek elindítani a gyepet a regenerálódás, és növekedés útján. Ha mindent jól csináltunk, már csak az van hátra, hogy élvezzük a tömött, puha gyepszőnyeg látványát és érzetét.