Csempefektetés: Mi a különbség az egyenes kötés és a tört kötés között?

Jacob Hill, műszaki vezető elmagyarázza, mi a különbség az egyenes és a tört kötés között a tetőfedésben, és hogyan válassza ki a megfelelő kötést a következő tetőfedési projektjéhez.

 

A tetőcserepek fektetésekor olyan kifejezéseket hallhat, mint az „egyenes kötés”, a „tört kötés” vagy a „keresztkötés”. Ez gyakran okozhat zavart, különösen azok számára, akik nem a tetőfedő iparban dolgoznak. Az egyenes kötés az, amikor az egyik cserep közvetlenül az alatta lévő cserep fölött helyezkedik el, függőlegesen haladva felfelé a tetőn. A tégla építésnél ez inkább halmazkötésként ismert, amely terminológia a tetőfedésben is használatos. A megtört kötés, más néven keresztkötés az, amikor a cserepek az alatta lévő cserepek szélességének felénél helyezkednek el, mint a házak tipikus téglafalazata.

 

A megfelelő kötés kiválasztása

Gyakori tévhit, hogy a kötés pusztán esztétikai jellegű. A csempe beépítésének módja hatással lehet az általános teljesítményére, amikor olyan tényezőkről van szó, mint a szél által okozott eső és a szél által okozott felhajtóerő. Egyes csempeprofilok kialakítása és illeszkedése azt jelenti, hogy fizikailag csak egyféleképpen lehet őket fektetni, vagy egyenesen, vagy keresztkötéssel. A lapos, egyfázisú, egymásba illeszkedő lapjaink esetében azonban lehetséges az „egyenes kötés” és az „áttört kötés” is, ugyanúgy, mint más egyfázisú lapok, például a Double Roman lapok esetében. Ide tartoznak a Calderdale Edge, a TLE, a 20/20, a Cassius és a Rivius.

 

Fontos azonban rámutatni, hogy az ezekre vonatkozó összes specifikációnk alapja, hogy a lapokat tört kötéssel fektessük le. Például a minimálisan ajánlott tetőhajlásszög a szél által okozott esőzésre vonatkozó teszteken alapul, amelyeket tört kötéssel fektetett cserepeken végeztünk. A rögzítési előírások is a törött kötéssel fektetett cserepeken mért felhajtóerő-ellenállási adatokon alapulnak. A Wienerberger nem mérte meg az egyenes kötéssel fektetett cserepek teljesítményét. Ezért, bár fizikailag lehetséges egyenes kötésben fektetni őket, nem tudjuk kiterjeszteni a tartóssági vagy RoofSPEC garanciáinkat ezekre a lapokra, ha egyenes kötésben fektetik őket.

 

A Wienerberger Sandtoft tetőcserepek esetében van egy kivétel a szabály alól. Bizonyos esetekben, például a kettős cserepek esetében, ahol a közepén egy bemetszett vonal húzódik, előfordulhat, hogy a cserepeket negyedkötésben kell lefektetni. Ez azt jelenti, hogy a cserepeket az alatta lévő cserepek szélességének egynegyedénél fektetik le. Ebben az esetben ez pusztán esztétikai célt szolgál, hogy a cserepek által létrehozott vonalak lépcsőzetesek legyenek, és ne egyenesen fussanak felfelé a tetőn. A Sandtoft összes kettős cserepét negyedkötésben történő beépítésre tesztelték.

 

Minden termék adatlapon szerepel, hogy a cserepeket milyen kötésben kell fektetni, és erősen javasoljuk, hogy kövesse ezt a tanácsot.