Csempézett falú fürdőszoba

Fahatású és négyzet alakú fehér csempe fürdőszobában - diagonál burkolás, átlósan - tipp

A kerámia falburkolatokat és padlóburkolatokat évszázadok óta használjuk dekorációs burkolóelemként mind épületeken belül, és azokon kívül is. Hosszú ideje alkalmazzák sok fajta építménynél. Szakrális helyeken, templomokban, lakásokban, lakóházakban, közösségi terekben, és műalkotásoknál is. A kerámia burkolólapok az egyik legrégebbi formái az iparművészetnek. Ahol agyagból készítettek tárgyakat, ott nagyon hamar megjelentek a mázas vagy festett kerámia lapok is.

A kézzel készített és kézzel festett kerámia burkolólapokat az ókortól kezdve az egész világon használják. Az agyagot, a természetes alapanyagot, könnyű volt megtalálni és csempékké átdolgozni. Az így kapott burkolólapok tartósak és vonzók voltak – ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeztek e téren, amelyek a modern időkben az ipari körülmények között készített kerámia burkolólapokat jellemzi.

A különböző kialakítású csempék már évszázadok óta jelen vannak a mindennapjainkban és reméljük még sokáig lesz is létjogosultságuk, hiszen tartósságuk és lenyűgöző szépségük miatt a modern otthonokban éppúgy megállják a helyüket, mint a tradicionális lakberendezésben.

 

A csempézés tervezése

Még a csempék megvásárlása előtt érdemes végigmenni ezen a listán a későbbi problémákat megelőzendő. Felsoroljuk a fürdőszoba falainak burkolása előtt átgondolandó szempontokat.

 

Tartalék csempe

Amikor kiszámoljuk vagy kiszámoltatjuk a fürdőszoba méreteihez, adottságaihoz szükséges csempemennyiséget, érdemes mindig ráhagyni egy plusz mennyiséget. Akik már igazán profik ebben, általában eleve 10%-kal többet szoktak számolni a vásárlóknak. Ezért is fordulhat elő, hogy a burkolás végeztével megmarad valamennyi csempe. Inkább így legyen, mint az, hogy túl keveset számoltunk. A csempék bizonyos százaléka lehet törött, sérült, vagy esetleg – mivel már egy más égetési szériából származik a csempe – eltérhet a többitől a színe, az árnyalata. Ilyen előfordulhat még a legjobb márkánál vagy osztályba sorolásnál is. Ezért fontos, hogy ne centizzük ki a mennyiséget, inkább számoljunk többet. Egyáltalán nem baj, ha a burkolási munkák végeztével megmaradt lapokból elteszünk néhányat, gondolva egy esetleges későbbi javítás esetére is.

 

Szerelőnyílás kialakítása

Egy beépített kád esetén, aminek az oldala csempével van burkolva kellemetlen lehet, ha tönkremegy valami, vagy épp csak komolyabban eldugul a lefolyó, és ezek miatt a meghibásodások miatt bontani kell a szépen csempézett falszakaszt.

A legjobb megoldás, ha van egy szerelőnyílásunk a kád oldalán, ahol a szerelő be tud nyúlni, meghúzhatja a szükséges csavarokat, vagy azon keresztül kitisztítja a tömítéseket, mindezt komolyabb bontási munkák nélkül. Ha a felújítás után kiderül, hogy szerelni kell a vízvezeték csöveket, akkor is nagyon fogunk örülni egy ilyen, már előre betervezett szerelőnyílásnak, amelynek megterveztetése, kialakítása előtt arra ügyeljünk, hogy az ajtót a megfelelő oldalra helyeztessük, vagyis oda, ahol a lefolyó is van, különben nem sok értelme lesz az egésznek.

 

A csempe fúrása

Jó, ha már az elején, a tervezésnél gondolunk arra, hogy a szépen felhelyezett csempéket majd ki kell fúrni akár több helyen is. Fel kell szerelni a kiegészítőket, mint a WC papír-tartó, a törölköző tartó, vagy bármilyen polc, tükör, miegymás.

Jó esetben, amikor a fürdőszobát megterveztettük, pontosan ki lett számolva a szekrények, vagy akár a WC helye is, tehát pontosan tudjuk majd, mi hová kell kerüljön a legvégén.

Gyakorlati jótanács: Ragasszunk kereszt alakban takarószalagot arra a pontra, ahol fúrni szeretnénk, megakadályozandó, hogy a fúrófej megsértse a csempét. Ha állítható sebességű fúróval dolgozunk, használjuk a legalacsonyabb fokozatot, hogy minél óvatosabban haladhassunk. Soha ne működtessük a fúrót ütve fúró üzemmódban, mert az darabokra töri a csempét.

Ha ki kell fúrni a csempézett falat valamilyen szerelvény, például törül­közőtartó vagy polc felrakásához, használjunk csempefúró fejet, és fúrjunk nagyon lassan és óvatosan, nehogy megrepesszük a csempét.

 

Ajtó- és ablaknyílások körbeburkolása

A fürdőszoba helyiségbe vezető ajtó, illetve a falon lévő ablak hangsúlyos elemei a térnek, ezért próbáljunk vizuális egyensúlyt teremteni azzal, hogy szabályosan burkoljuk körül őket, és ahol csak lehet, egész csempéket használjunk. Előfordulhat, hogy az ajtó vagy az ablak kerete nem függőleges, ezért csak akkor szolgáljon vezetővonalként a csempesorok kialakításához, ha vízszintmérővel ellenőriztük, hogy függőlegesek-e.

 

Sarkok burkolása a fürdőszobában

A pozitív sarkok mindkét oldalára azonos méretűre vágott csempéket tegyünk. Lehetőleg mázas élű sarok­csempéket használjunk, vagy szükség esetén építsünk be műanyag élet.

A beugró sarkoknál lehetőség szerint szintén egész csempék vagy azonos méretűre vágott fél csempék találkozzanak a két fal által bezárt szögben.

Mintás csempe esetén használjuk az egyik fal burkolása végén levágott darabokat a következő fal megkezdésére, hogy folytatólagos maradjon a mintázat.