Egy apró ház négy keréken

Hogyan segítenek a Bosch termékei egy olasz építésznek megvalósítani álmát a fenntartható nomád életről egy apró házban?

 

Az apró házak lenyűgöző, kompakt csodák, amelyek mindent biztosítanak, ami az élethez szükséges – mindezt mindössze néhány négyzetméteren. Ennek eredményeképpen a fenntarthatóság szempontjából is magas pontszámot érnek el. De vajon valóban kényelmes élmény-e ilyen kis helyen – ráadásul kerekeken – élni? Leonardo Di Chiara olasz építész próbára tette ezt, és a Bosch intelligens technológiájával szerelte fel apró házát.

9 m² a hálószoba törvényileg előírt minimális mérete Olaszországban. Leonardo ugyanilyen méretekre építette meg aprócska házát, hogy bemutassa, hogy egy egész ház elfér egy hálószobában.

 

A forma követi a funkciót

Nem Leonardo az egyetlen, aki az ő életfilozófiáját vallja. Az apró házak a 2007-es pénzügyi válság idején váltak népszerűvé az Egyesült Államokban, mivel olcsó lakhatást biztosítottak a pénztárcával rendelkező emberek számára. A koncepció mára világszerte kultikus státuszt élvez, és olyan életformává fejlődött, amely fenntartható és egyszerű életmódra ösztönzi az embereket. Ez abból ered, hogy egy apró ház építéséhez lényegesen kevesebb nyersanyagra van szükség, mint a hagyományos lakások és házak építéséhez, továbbá energiatakarékosabban üzemeltethető és kevesebb helyet foglal.

Leonardo apró háza jelenleg egy réten áll szülővárosában, Pesaróban, amely az olasz Adria partján fekszik. A látogatókat, akik belépnek a házba, szürkésfehér falak tengere fogadja, amelyekbe Leonardo a bútorokat építette be. Az ágytól az asztalon át a konyhasarokig minden könnyen, pillanatok alatt kihúzható vagy kihajtható a falból. Még egy zuhanyzó is van WC-vel, napelemmel, és egy terasz a tetőn. „Számomra a művészet abban rejlik, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki abból a kis helyből, amivel dolgozhatok – a minimalizmus és a kényelem ötvözése” – mondja az építész. Ez ellentmondásnak hangzik, de Leonardo mint magyarázza: „Nincs túl sok hely a kis házamban, ezért okosan kell elosztanom a helyet. Ezért csak olyan dolgok vannak benne, amelyek valódi értéket adnak hozzá, többféle célra is használhatók, és sokáig kitartanak, mert jól megmunkáltak.” Ez is a fenntarthatóság alapgondolatát tükrözi.

 

A kevésből sok lesz

Leonardo még mindig óriási szenvedélye minden apró házas dolog. Olyan kompakt élettereket tervez és épít, amelyek a lényegre koncentrálnak. „Gyakran boldogabbak vagyunk, ha kevesebbet birtokolunk, mivel megtanuljuk jobban értékelni a dolgok értékét” – magyarázza Leonardo.

 

A digitális dolce vita

Leonardo apró háza intelligens technológiával rendelkezik, amely megkönnyíti, kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi az életét. Ennek egyik példája a Bosch spexor, amely egyszerre több feladatot is ellát: a kompakt készülék ellenőrzi a levegő minőségét, miközben tűzgázérzékelőként is funkcionál. A PLR 50 C digitális lézermérő állandó társa lett építészként mindennapjaiban. „Minden milliméter számít, amikor nagyon kis helyen dolgozol és tervezel” – mondja Leonardo. A mérések a készülékről átkerülnek a Bosch MeasureOn alkalmazásba, ahol Leonardo gyorsan hozzáférhet hozzájuk, hogy felhasználhassa őket munkája során.

 

Egy intelligens asszisztens a mindennapi élethez

Amíg Leonardo úton van, a Bosch Eyes kültéri kamerája szemmel tartja a kis háza környékét. Amint valaki megközelíti a pici házát, a rendszer push értesítést küld Leonardo okostelefonjára, aki az alkalmazáson keresztül követheti a kamera élő közvetítését, és értesítheti a rendőrséget, ha valami baj van. A Bosch Eyes kültéri kamera kaputelefon-rendszerként is működik, és kültéri világítást is biztosít. „Szerintem az intelligens eszközök nagyszerűek” – mondja Leonardo. „Az okostelefonommal néhány ujjmozdulattal irányíthatom a kis házamat, és mindig teljes irányításom alatt áll.”

 

Egy nyitott ház – és egy új gondolkodásmód

Nyitott embernek kell lenned ahhoz, hogy egy apró házban élj – elvégre nem nyújt nagy magánéletet. Leonardo teljes szívvel elfogadja ezt a tényt: „Szeretném megosztani másokkal is ezt az életstílust, és arra ösztönözni őket, hogy gondolják át a modern életről alkotott elképzeléseiket.” Leonardo rendszeresen fogad vendégeket, és néhányan már több napot is töltöttek az apró házában. Számukra ez mindig különleges élményt jelentett.