Energiatakarékosság hőszivattyúval

A fenntartható és zöld jövő érdekében számos energiatakarékos módja van otthona működtetésének.

Ezek közé tartoznak az intelligens otthoni rendszerek és készülékek. Otthonunk és lakásunk hőmérsékletének szabályozása és az ehhez szükséges energia biztosítása is kiemelkedő fontosságú a mai fenntarthatóság világában. Számos módja van annak, hogy csökkentsük az energiakibocsátást és a költségeket otthonunk fűtése és hűtése során, gyakran intelligens rendszerek telepítésével. A hőszivattyú költségkímélő és környezetbarát megoldás, de használatakor néhány dolgot figyelembe kell venni. 

 

Mi az a hőszivattyú?

Egy energiatakarékos fűtési és hűtési rendszer: gáz, elektromos áram, olaj vagy kazán helyett tüzelőanyag-keverékkel fűt. Klímaberendezés helyett fűt, és elektromos vízmelegítő helyett meleg vizet állít elő. A hőszivattyú egy olyan fűtési és hűtési rendszer, amely valóban költséghatékony!

 

Megújuló energiát használ, és a hagyományos fűtési rendszerek helyett használható fűtésre, hűtésre és melegvíz előállítására (több mint 200 éve létezik).

 

A hőszivattyúról általánosságban

Ha új épület fűtését tervezi – vagy akár fűtési rendszerének korszerűsítését -, érdemes megfontolnia a hőszivattyús fűtést, mint alternatív energiaforrást. A hőszivattyúk abban különböznek a hagyományos fosszilis tüzelőanyaggal működő rendszerektől, hogy inkább a hő előállításának, mint a hőelosztásnak a módját alkalmazzák: a hő előállításához a hűtőközeg elpárolgását és kondenzációját használják, nem pedig a tüzelőanyag elégetését. 

 

A hőszivattyúk megújuló energiával működnek.  A hőszivattyú a telepítést követően sokkal hatékonyabban képes fedezni a teljes fűtési és melegvíz-igényt, mint egy fosszilis tüzelésű kazán. Ez teszi a hőszivattyúkat az egyik leggazdaságosabb és legkörnyezetbarátabb fűtési megoldássá.

 

A hőszivattyúknak különböző típusai vannak. A megfelelő típus kiválasztásához mindig érdemes szakember segítségét kérni, aki az ingatlan típusától és energetikai jellemzőitől függően segít a helyes választás meghozatalában. Az alacsony hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyú a leghatékonyabb megoldásnak tekinthető, mivel alacsonyabb vízhőmérsékleten használható (nem igényel annyi energiát, hogy a vizet magasabb hőmérsékletre melegítse), és padló- vagy panelfűtéssel kombinálva a rendszer tehetetlensége miatt hosszabb ideig képes tárolni a hőt. Joggal merül fel tehát a kérdés: hová érdemes telepíteni? Erre csak egy általános válasz van: ahol alacsony fűtési hőmérsékletet igénylő sugárzó fűtési rendszer a hőkibocsátó felület.

 

Hogyan működik?

A hűtőközeg (munkafolyadék), amely alacsony hőmérsékleten forrni tud, meghatározó a működés szempontjából. Ha a külső levegőből származó levegő-vizet vagy a talajból származó hőhordozót a hőszivattyúban egy olyan hőcserélőbe vezetjük, amelyben a másik oldalon a munkafolyadék kering, a munkafolyadék elvonja a vízből vagy a levegőből a párolgáshoz szükséges hőt, és folyadékból gőzzé alakul. Eközben a hőforrásként szolgáló víz vagy levegő néhány fokkal hidegebbé válik (leadta a hőjét). Az okosotthonunk részeként távolról is működtethető és vezérelhető.

 

Megéri hőszivattyúval fűteni?

 

Az egyszerű válasz: igen! Ha megengedheti magának, akkor mindenképpen megéri. Egy jól megtervezett rendszerrel és a kiegészítő napelemmel elkerülheti a jövőbeni problémákat, így nem kell fizetnie a meleg vízért vagy az áramért. Egy új építésű háznál a rendszer néhány év alatt megtérülhet, egyébként egy évtizedet kell várnia. Fontos hangsúlyozni, hogy aki nem végez teljes felújítást, annak a hőszivattyús fűtés hátrányai nagyobbak, és nem mindig éri meg a telepítése.

 

Tény, hogy a hőszivattyúk egyre népszerűbbek, ha fűtéskorszerűsítésről és otthoni fűtési és hűtési megoldásokról van szó. A hőszivattyúk által kínált rugalmasság, hatékonyság, hosszú távú megtérülés és csökkentett környezeti hatás csak néhány ok, amiért a mai fosszilis tüzelőanyaggal működő technológiákat egyre inkább felváltják a megújuló energiát hasznosító hőszivattyúk.

 

A hőszivattyús fűtés egy életre szóló megoldás lehet, ha rendszeresen karbantartják. És ha már milliókat költött a telepítésre, ne hagyja, hogy a rutinszerű karbantartás tönkretegye.

 

Hogyan válasszon hőszivattyút?

Mindig kérjen tanácsot szakembertől, aki meg tudja mondani, hogy az Ön otthonának körülményei között melyik fűtési rendszert érdemes kipróbálnia. Mivel az egyre szigorodó energiafogyasztási előírások minden felhasználót váltásra kényszerítenek, érdemes minél hamarabb bevezetni az új rendszert.

A Legrand termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!